mirko vosátka

Őszi séta Jósvafőn

2009. január 13. 22:39 - mirko vosátka

Folytatjuk az időutazást. Októberben maradtam le a bejegyzésekkel, a jósvafői sétánál. Sajna ez nem túra volt, csak séta, de annak mondjuk kitűnő. Jósvafőtől a Tohonya-szurdokon keresztül a Kuriszlánig mentünk ki. A hucul ménes a karámban tartózkodott, azért az látszik, hogy ezek nem olyan barátságos lovak, mint mondjuk a lipicaiak a Bükkben, a Nagymezőn. Azok egyből odajönnek haverkodni. A huculok csak messziről nézik az embert. De az is lehet, hogy erre kevesebb turista jár, és nem volt idejük hozzászokni, hogy a turista = potyakaja.

Tohonya-szurdok odafelé:

Kuriszlán:

A huculok:

Odafelé is, visszafelé is a Tohonya-forrás mellett mentünk el, ez ugye Kossuth-barlang bejáratánál fakad, geológiailag nem tudom, milyen kapcsolatban állhatnak egymással. Mindenestre vannak időszakok, amikor eszméletlen mennyiségű víz zúdul ki a barlang száján. Szárazabb időszakokban csak a forrásból csörgedezik víz. Viszont ittam a vízből, nagyon finom. Ja, és ez nem egy darab forrás, hanem több forrás is fakad egymás mellett, ilyesmi van még máshol is az Aggteleki-karszton.

 

És ilyen az, amikor, mint az őrült, ki letépte láncát zubog ki a víz a barlang bejáratán. Ez természetesen egy régi fotó asszem az Aggteleki Nemzeti Park honlapjáról loptam, ha jól emlékszem.

Tohonya-szurdok visszafelé úton:

Aztán tettünk egy rövid sétát Jósvafő Ófalu részén. Sajnos most túlságosan körbenézni nem volt idő. Tavaly elég sokat mászkáltam az Ófaluban, de akkor nem volt nálam gép. Most volt gép, de nem csinált túl jó fotókat, meg nem is volt annyi időm barangolni. Hát így megy ez. Azért még Jósvafő továbbra is Magyarország egyik legjobb helye.

Egy tipikus baromfiudvar. Tulajdonképpen semmi extra nem lenne benne, ha nem lenne ma már egyre ritkább:

Nagy néprajzi fejtegetésekbe nem mennék bele, mert sajna annyira nem értek hozzá. Mindenestre ezen a képen jól látható, hogyan épült föl anno egy paraszti udvar. Lehet látni, hogy a bejárati kerítésen túl van még egy kerítés. Ha jól emlékszem gyerekkoromból, akkor azért, hogy a baromfiudvarból ne nagyon mászkáljanak ki az állatok. Persze kimászkáltak. A második kerítés mögött pedig viszonylag jól kivehető a szín, ahol a szekereket, meg mindenféle földművelő eszközöket, szerszámokat tartották. Emellett helyezkedett el az istálló is. 

 

Még egy csodaszép parasztház. Egyébként a környéken nem ritkák a 100 éves, vagy még pár évvel annál is régebbi, vályogból készült parasztházak. Onnan lehet tudni, mennyi idős, hogy a homlokzatra szépen kiírták a készítéskor. Tornácos vályogházak ezek, a tornác oszlopaira szőlőt futtattak föl.

A Tengerszem szálló étterme viszont elég közepeske szerencsétlen. A kiszolgálással semmi baj, és az ételek is ehetők, de nem igazán látszik meg, hogy Észak-keleten vagyunk, palócföldön, az erdő közepén, és így tovább. Persze a kötelező sztrapacska rajta van az étlapon, de az mostmár a Dohány utcában is rajta van, úgyhogy ez sajnos már nem helyi sajátosság. (Persze a palóc és szlovák asszonyok készítik a legjobban ez egyértelmű, csak éppen az más, mint az étterem.) Meg vannak ilyen gömöri ételek az étlapon, de nincs kitalálva, hogy mihez mit. A legdurvább meg az, hogy egy olyan környéken, ahol elég sok gomba nő, és a helyiek gombásznak is rendszeresen, nem is drága az erdei gomba, ott a menüben nem használják ki ezt a lehetőséget. Mondom, mintha nem is Jósvafőn lennénk, az Északi középhegységben.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr35876027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.14. 10:44:27

„Azért még Jósvafő továbbra is Magyarország egyik legjobb helye.”

Ezt megerősítem!!! 100 éve még 1000-en lakták, most már csak jó 300-an.
Több figyelmet érdemelne. Amúgy a Tengerszem szálló is nagyon hangulatos a völgy végében.

4 patak, pajtasor, ófalu, régi házak, pajták, körülötte a hegyek... mennék.

skeramajom · http://skeramajom.blog.hu 2009.01.19. 20:35:48

Ezt a Tohonyát meg kell látogatnom, nem szeretnél kicsit írni róla kedvenc indexes szaktopicomba is?

Szurdokok Magyarországon és környékén
forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9168836&la=86677392

(eggyel több ok, hogy mihamarabb ellátogassak ide)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.01.20. 18:50:29

Bölcs Ész,

egyébként a négy patakról írtam is korábban. ha ráklikkelsz a "jósvafő" tagre, akkor előjönnek a korábbi bejegyzéseim jósvafőről, meg a környékről.

Skeramajom,

hát, szívesen, de túl sok értelmeset nem tudok róla írni, csak annyit, hogy szép :)

viszont ezt a szurdokos fórumot átnézegetem, ha lesz egy kis időm, mert belenéztem és érdekes.

skeramajom · http://skeramajom.blog.hu 2009.01.21. 10:56:22

Ja, kösz, közben ugyanitt csak egy évvel előbb láttam írtál róla jóó sokat. Már nagyon szeretnék Aggtelek felé menni. (Van vmi bevált szállásotok ott? Ha túrát szervezek majd oda, kb. 10 fős kéne.)

2009.01.22. 00:39:13

www.josvafo.hu/69-6696.html

Jósvafőn a Tengerszem szálló, meg a Gyógybarlang Vendégház.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.01.22. 21:20:51

@skeramajom: szia! küldtem neked egy mélt, de visszadobta a postafiókod!

skeramajom · http://skeramajom.blog.hu 2009.01.24. 21:04:47

szia, köszi előre is :) sajna nem kaptam meg az ímélt, döglődik a nyomorult citrommél. Írj erre: haverok.bulik (kukac) gmail (pont) com
süti beállítások módosítása