mirko vosátka

Élő adás szurikátákról

2014. október 15. 14:19 - mirko vosátka

Állatok életét közvetítő webkamerák már régóta léteznek, a gólyafészkek például iszonyatosan népszerűek. De én csak ezen a nyáron kattantam rá erre a kerecsensólyom fiókák miatt. A webkamera még él, de a sólymok már elvitorláztak, helyettük csak a legyek döngicsélnek a száradt galambszárny maradékokon, amiből anno a fiókák lakmároztak.

Kollégáim, akik látták, hogy a képernyőmön időnként feltűnnek a gunnyasztó kerecsenek, egy idő után követelni kezdték, hogy emlős webkamerákat is mutassak. Túl sok látványosat nem találtam akkoriban. Most viszont jó hírrel szolgálhatok. Szurikátákat, vidrákat és teknősöket nézhetünk élőben, egyenesen a Londoni Állatkertből, a ZSL jóvoltából (Zoological Society of London). (A teknős természetesen nem emlős, de benne van a ZSL kínálatában.)

 

 

A közvetítés azonban nemcsak az állatbarátok szórakoztatását szolgálja. Sajna az informatikai részletekhez nem értek, de a lényeg az, hogy a Google és a ZSL közösen egy új technikát tesztelnek ezekkel az élő adásokkal, amely technika lehetővé teszi majd a későbbiekben, hogy olyan élőhelyekről is adást sugározhassanak, amelyek távol esnek a civilizációtól és a telekommunikáció nehézkes.

 

 

(A fenti vidrás adásban direkt a lakhelyük van bekamerázva, nem az a terület, amelyet a látogatók is láthatnak bármikor.)

Szóval visszatérve az újdonság jelentőségére: rengeteg olyan állatfaj van még a világon, melyeknek kutatása nehézkes, és sokmindent nem tudunk életükről. Egy ilyen távközlési technika segítségével viszont őket is jobban megismerhetjük.

 

 

Forrás: ZSL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr636794733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása