mirko vosátka

Kánikula és hó

2011. március 15. 16:00 - mirko vosátka

Immár hagyomány, hogy minden évben van egy olyan túrám, ahol hőgutát kapok. Ez persze nem nyáron, hanem mindig tavasszal szokott lenni, amikor otthon jól beöltözöm, mondván, hogy a "Börzsönyben még úgyis hideg lesz", aztán kiderül, hogy ott is tombol a húszfokos kánikula. Így indult vasárnapi túrám is, amikor egyrészt örültem a gyönyörű időnek, másrészt bosszankodtam, hogy ezt a sok meleg szart miért cipelem magammal.

Ha négynapos ünnep van és jó idő, akkor mindenki megindul a kirándulóhelyek velé, beleértve a kocaturistákat is. Már a Nyugati jegypénztárnál láttam, hogy nagy a tömeg. A buszon pedig végig azt hallgattam, hogy egyesek mennyi sört fognak a NHH-n inni, meg közben, meg utána. Amúgy én nem várom el, hogy mindenki 62 kilométert nyomjon, mint AdamNfl sporttárs, de valahogy mégis jobb lenne szétválasztani a túrahelyeket (pláne nemzeti parkokban, basszus) a nagy tömegek részére szolgáló kirándulóhelyektől, piknikezőhelyektől. Persze azt nem lehet megparancsolni az embereknek, hogy ide mehettek, ide meg nem, de az már viszont botrány, hogy a Királyrét környéke, a Foltán-kereszt, a Csóványos, mind tele van szeméttel. Ha a szemetelő kocaturistákat keményen bírságolnák, akkor lehet, hogy a számuk is megritkulna. És persze az is igaz, hogy ilyen hosszú hétvégéken nekem kéne inkább elkerülnöm Királyrétet, mint ahogy az NHH-t és a Csóványost általában el is kerülöm.

Ennyit a füstölgésről, meg a tömegiszonyról, most jöjjön egy rövid beszámoló. Az időmet megint elszámoltam, ezért hamarabb értem vissza Királyrétre, a túra is rövid volt, sokszor végigjárt útvonalon, úgyhogy csak néhány érdekesség és pár fénykép.

Az út elején meglepődve láttam, hogy a Szén-patakban nem sokkal van több víz, mint nyáron. Már lement a hóolvadás? Vagy még jön egy adag víz? 

Hókornél:

A Hárs-rét múltkor gyönyörű hóval borítottan fogadott, most csupaszon, sárral:

Kábé erről beszéltem az elején. Miért van az, hogy felmászok 700 méter magasra a Foltán-kereszthez, és mások dzsuváját kell néznem?

 

Foltán még zöldülés előtt. Baromi nagy a sár mindenfelé, és még nagyobb lesz szerintem a következő hetekben.

Az északi részeken még egész nagy területeken megmaradt a hó. Ez pl a Rózsa-völgy fölötti rész.

 

A Csóványostól északra a kőrises most is szép volt, mint mindig.

Lent húszfokos kánikula volt, de mire fölértem, hideg szél süvített a Magosfán. Sebaj, gondoltam, tiszta időben legalább végre lehet látni innen a Tátrát. De úgy látszik, a szél nem mindenhol fújt, így nem volt jó a kilátás. És a fák koronája is megnőtt annyira, hogy télen sem lehet túl jól kilátni (a túraatlaszokban ugye az van, hogy ilyenkor jó a kilátás Magosfáról). 

Magosfa és a sánc:

A hóvirágok már elődugták kis fejüket:

Sokszor megfogadtam, hogy elkerülöm a Csóvit, de úgy gondoltam, hogy délután nem lesz ott már senki. Tévedtem, egy piknikező család zajongott ott hangosan. Gyorsan továbbálltam.

Hétágra süt a nap, lent húsz fok van és dalolnak a madarak, de idefent az erdő még kopasz, barna, őszies és szomorú. És ez így is lesz még jó sokáig, mert a Magas-Börzsönyben későn tavaszodik:

 

Sajibérc oldalában Királyrét felé:

Hosszú hétvége + Királyrét= Lakókocsi. Bazmeg.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr442741730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.15. 17:20:18

Engem annyira el szokott keseríteni a szemét látványa, hogy az nem igaz...pont a szombati túra közben jutott eszembe, hogy valamit csinálni kéne. Nekem olyan jutott eszembe, hogy ha a NP-nek nincs is pénze erre, de egy alapítványt létre lehetne hozni. Nem kellene sok, évi 1000 Ft tagdíj és ha már egy 100 ember csatlakozna, akkor lehetne néhány környéken lakó (főleg ha még természetkedvelő is), amúgy munkanélkülit alkalmazni, hogy havonta egyszer kétszer menjenek végig a főútvonalakon. A többi részen nincs nagy szemét, jelzetlenen meg csak a gumiabroncsok/motorolajos flaskák vannak. Tudom, hogy ez is egy szélmalom harcnak tűnhet, de legalább valamit csak javítana a helyzeten. De tényleg igazából fejben kéne változtatni. Az nem lenne jó megoldás semmiképp hogy kirakanak táblákat, hogy szemetelésért mondjuk 50000 Ft-ig bírságolhatnak, mert sokan akkor csak azért is szemetelnének....
süti beállítások módosítása