mirko vosátka

Most meg mohát lopnak

2010. szeptember 16. 10:54 - mirko vosátka

Komolyan mondom, a tököm tele van már ezzel. Mai hír, hogy "Öt zsáknyi mohát szedett le egy boldogkőújfalui nő az erdőben, a természetkárosító asszonyt a település határában érték tetten a rendőrök". A hír első ránézésre nem annyira felkavaró, kit érdekel a moha, nő az magától - mondhatnánk. Nekem viszont a tököm tele van már azzal, hogy gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni a hazai erdőkben. Ki lehet vagdosni a fákat, egész Natura 2000-es erdőket tüntetnek el egyes csoportok. A cigányok kivagdossák a védett hársfákat az Aggteleki Nemzeti Park területén, mert a primitív állatjai ezzel a módszerrel gyűjtik a gyógynövényt. A természetvédelmi őrre rátámad a baltás seggfej, ha szólni merészelnek neki, hogy nem kéne kivagdosni a fákat. A szarvasgombászatra maffia szerveződött, amely hajléktalanokkal túratja föl az alföldi erdőket, tönkretéve ezzel a termőterületet és a legális szarvasgombászokat is. A krosszmotorosok és quadosok gyakorlatilag motorpályának használják a nemzeti parkokat is, és marhára fel vannak háborodva, ha elküldik őket az anyjukba (amúgy ezeknek egy része 15-16 éves kis pöcs, akiket két pofonnal haza lehetne zavarni anyucihoz, a motort meg elkobozni). Egyszóval, mindenki azt csinál, amit akar. Ezt a mohagyűjtéses hírt ebben a kontextusban kell nézni, ezért is akadtam ki rajta ennyire.

Sokkal sokkal több természetvédelmi őr kellene. Mondom ezt úgy, hogy akkor mi, akik időnként kint éjszakázunk az erdőségekben, szóval mi is gyakrabban futnánk beléjük, de inkább legyen ez, mint az az ellenőrizetlenség, ami most van.

Ja, a virágkötő egyesületének főfasza is hülyeségeket beszél. Mi az, hogy "Vicckategóriának tartja, hogy néha importmohára szorulnak, annak ellenére, hogy az erdők tele vannak mohával." Mi?! Mi köze neki ahhoz, hogy az erdők mivel vannak tele? (Amiknek egy jó része természetvédelmi terület, úgyhogy a virágkötők egyesületének köze nincs hozzá.) Termesszenek mohát, vagy a fasz tudja, vegyen saját erdőt. Ja, hogy az pénzbe kerülne, és nem lehetne átvenni fillérekért a megélhetési gyűjtögetőktől?

A teljes hír ez, és innen vettem.

"Öt zsáknyi mohát szedett le egy boldogkőújfalui nő az erdőben, a természetkárosító asszonyt a település határában érték tetten a rendőrök, közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán. A nő ellen lopás gyanúja miatt folytatnak eljárást, tette hozzá Dobi Tamás.

 
Az eljárás adatai szerint a gyanúsított az engedély nélküli mohagyűjtéssel több mint 100 000 forintos kárt okozott a terület tulajdonosának.

Mohát csak az egyéni szükséglet mértékében
Az erdőtörvény szerint a mohák gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, ami állami erdőterületeken, csak az egyéni szükségleteket meg nem haladó mértékben (azaz kereskedelmi mennyiségben nem), magánerdőkben pedig az erdőgazdálkodó írásos engedélyével végezhető. Amennyiben a gyűjtési terület természetvédelmi oltalom alatt áll, ezen felül a természetvédelmi hatóság engedélyét is be kell szerezni.

 
Mint azt a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársától megtudtuk, a legnagyobb kárt az okozza, ha a mohát védett vagy fokozottan védett területen szedik, mert akkor még a környezet is sérül. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy a felügyelőséghez tartozó egyik erdőben illegális mohagyűjtőt fogtak. A tolvajok ellen a rendőrség eljárást indított, a felügyelőség pedig többszázezres bírságot szabott ki.

Az egyik legnagyobb mohafogás 2007-ben, Sárospatak mellett történt, ahol 25 zsáknyi, összesen 87 kiló feketemohát foglaltak le a rendőrök. A moha értékét negyedmillió forintban határozták meg. A szaksajtó szerint a moha faji összetételétől, mennyiségétől és a gyűjtés helyétől függően, a legsúlyosabb esetben, akár természetkárosítás bűncselekményének is minősülhet. Az engedély nélküli gyűjtés vagy árusítás, amely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

De mire kell a sok moha?
A moha leggyakoribb felhasználási területe a virágkötészet, néhány deka növényből ezer forintos mohakoszorúkat tudnak gyártani, főleg kegyeleti, megemlékezési célokra. Felhasználják még virágcsokrok, bonszájok készítéséhez. A virágkötőknek, dísznövény kertészeteknek tudni kell igazolniuk a felhasznált moha eredetét. Nem vehetnek át olyan alapanyagot, ami nem rendelkezik ezekkel dokumentumokkal.

Gombás Attila, a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke elmondta, hogy a mohát legálisan úgy lehet gyűjteni, ha engedélyt kérnek rá, emellett persze vállalkozói engedéllyel is kellene rendelkeznie a gyűjtőnek. Gombás bízik benne, hogy a moha többsége legálisan kerül forgalomba, a kiskereskedők azonban nem találkoznak a mohagyűjtőkkel, mert a nagybani piacról szerzik az árut, ahol a nagykereskedő számlával legalizálja azt.

 
Gombás szerint Mindenszentek napján, és Karácsony előtt lendül fel a mohakereslet az országban. A koszorúalapok fele mohával készül. Vicckategóriának tartja, hogy néha importmohára szorulnak, annak ellenére, hogy az erdők tele vannak mohával. Az import párnás moha kilója egyébként 2500 forint körül van." 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr832299977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2010.09.16. 13:14:28

Elképesztő! Megértem az indulataidat, azonban elkeserítő, hogy javulásra esély sincs. Miért? Pénzhiány...

Don't Panic, Stay Calm 2010.09.16. 21:10:27

És ezután mi fog történni? Az égvilágon semmi! Mert BAZ megyében óriási a munkanélküliség és lefogadom, hogy a tolvaj is cigánynő volt. Magyarán cseszhetik a bírságot, a kutya nem fogja megfizetni! Ül 6 hónapot, egy évet? Kijön és ott folytatja, ahol abbahagyta. Ezt úgy lehetne csak megállítani, mint ahogy az a pár ember csinálta: sörétespuskával. Még jobb, ha csigásíjjal levadászod őket és valahol az erdő mélyén elásod egyiket a másik után. Aztán majd terjed a legenda szájról-szájra és nem fognak az erdőbe menni, mert fosnak. Ez lenne a megoldás a crossmotorosokra és quadosokra is. De, ez illegális. Csak ugye az nem, amit ők csinálnak! Nesze neked jogállam meg demokrácia!

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.09.16. 21:38:32

@abdulesmia: szia. igen, szerintem pénzhiány. elég régóta túrázom és természetvédelmi őrrel talán ha egyszer találkoztam, pl krosszmotorosokkal viszont annál többször.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.09.16. 21:55:03

@Don't Panic, Stay Calm:
a krosszmotorosokra sztem az a megoldás, h folyamatos ellenőrzés, és a járművek elkobzása. az nem kis érvágás :) és volt erre példa pont a bükkben, be is rakom majd azt a hírt!

a cigányokkal meg nem is tudom, mit lehetne csinálni. BAZ-ban tényleg óriási a munkanélküliség, de mondjuk a hársfák kivágása az már egy olyan kulturális meg intellektuális sötétségre vall, amire tényleg jobb, ha nem mondok semmit, mert saját magamat kell kimoderálnom a blogból :D

szóval, oké, hogy szegény és hogy gyűjtöget, de bazmeg, ha kivágja azokat a kibaszott fákat, amik azt a kis pénzt biztosítják legalább évről évre, akkor mi a faszt fog csinálni a sötét állatja? akkor jönnek a sínek, a villanyvezeték, az árvízi védművek (azt is szétlopták ugyanis a hernmád mentén). BAZ-ban sok szegény ember él, de jellemző, hogy kik a vandálok. hogy kik azok, akik rombolással, és kik akik a kis konyhakerttel, veteményessel, baromfiudvarral próbálják kiegészíteni a kis pénzüket.

amúgy a sörétespuska nem megoldás, mert utána a seggek minden vadászt meg akartak lincselni annak idején... elkezdtek "őrjáratozni", volt is erről pár hír. így lenne ez, hogy minket túrázókat támadnának meg, ha sorra eltűnne a rokonság az erdőben :)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.09.16. 23:16:41

@mirko vosátka: amúgy pont most csesztem fel az agyam ezen:

ataszjelenti.blog.hu/2010/09/13/taszpontok

kommenteltem is, pedig ilyen témákhoz nem szeretek, mert úgysincs semmi értelme. nem tudom, minek megy a tasz BAZ-ba "jogvédeni". csak kavarják a szart. nagyon káros, amit művelnek.

Don't Panic, Stay Calm 2010.09.17. 12:05:38

@mirko vosátka: Én azokra a srácokra gondoltam, akik alvás közben a saját házukban lepték meg őket. Egyébként a másik sztoriról is hallottam, ezért módosítottam csigás íjra, mert az hangtalan. Utána meg ha nincs meg a tetem, honnan tudják mi végzett vele? De ez csak fantáziálás. Viszont pont ez a baj, hogy megállítani más módszerekkel nem fogja őket senki, csak addigra szétcseszik a fél országot. A quadosokra meg crossmotorosokra vonatkozó járműelkobzást nagyon jó ötletnek tartom, csak két gondot is találtam. Egy: a vadásznak, erdésznek, stb. nincs olyan jogköre hogy ezt megtegye. Rendőr meg nem fog napokat caplatni az erdőben, hogy egy-két tizenéves suttyót száguldozás közben lefüleljen. Kettő: még ha adnak is ilyen jogokat fent említett dolgozóknak, mit fog vele kezdeni, amikor összeakad 5-6 fős galerikkel és azok agresszívan lépnek föl, ráadásul hogyan fogja megállítani őket? Vagy talán jön majd a terepjárós üldözés a nemzeti parkokon keresztül? Ezekre egy jó ötletet tudok javasolni: a mesterlövészképzésben részesülő katonáinkat vigyék ki az erdőkbe és gyakoroljanak a mozgó technikákra. Egy Gepárddal szétlőtt motorblokk után nem is kell elkobozni a járművet és nem is fogja visszaigényelni a paraszt. Tehát egy darabig biztos kussban lesz a rühes állatja. Aztán mire a harmadik technikát szedik ki alóla majdcsak megunja és nem megy többet az erdőbe. Ráadásul lesz egy csomó jól képzett sniperünk. Hát nem nagyszerű! :)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.09.18. 10:47:18

@Don't Panic, Stay Calm: uhh, hát amúgy nekünk is sokat járt az agyunk ezen, annyi módszert kitaláltunk a motorosok ellen, de aztán mégse csinálja meg az ember :D szerencsére... minden hülyeség eszünkbe jutott ilyen fantáziálás szintjén. le sem írom őket, mert volt már rá példa, hogy motorosok olvasták ezt a blogot, és azt hitték, hogy meg akarjuk gyilkolni őket :DDD nem győztem kimoderálni a sok kurvaanyázást.

amúgy igazad van, ha jól emlékszem, rendőrökkel razziáztak a természetvédelmi őrök, és nem olyan egyszerű őket elkapni. másrészről meg egyszerű lenne, hiszen én is milliószor találkozom velük, és már kilométerekről lehet hallani, hogy jönnek, míg ők nem hallanak semmit a saját zajuk miatt.

a vadászos sztorit én is a cigánygyilkosokra mondtam. amikor elkezdték gyilkolni a cigányokat, akkor a cigányok között elterjedt, hogy terepjáróval járnak stb. erre őrjáratokat szerveztek és majdnem meglincseltek vadászokat, csak a nagy-nagy szerencsén múlott (nem a cigányok józan eszén, azt mondani sem kell), hogy nem lett újabb olaszliszka

Don't Panic, Stay Calm 2010.09.18. 22:04:08

@mirko vosátka: Látod, ez a probléma, hogy a motorosnak csak az jut el az agyáig, hogy haragszol rá és tenni akarsz ellenük valamit. Ezután idetéved és elkezd anyázni. Arra már nem gondol a tahója, hogy mi is volt a kiváltó ok? Jaaa, hogy én rodeóztam, mint egy elmebeteg a turistaösvényen! Hát akkor tényleg igaza lehet ennek a gyereknek és legközelebb majd a szerpentineken fogok menni, nem az erdő mélyén. Csak hát ehhez gyökér!

Én volt már, hogy gyalogszerrel közlekedőkre ráhoztam a frászt, ahogy pár méterrel előttük vagy mögöttük kibukkantam az erdőből. Mindegy, hogy mezei turista volt, ornitológus vagy éppen erdész. Vagyis tényleg ilyen hangatalanul simán be lehetne cserkészni őket. A gond azzal van, hogy egy gyorsan mozgó, nehéz tárgyon ülve hogy álítod meg? Még ha rendőr egyenruhában vagy is. Elhúz melletted, majd visszafordulva röhög egyet és bemutat, mert tudja, hogy nem lőheted le ezért.

Volt egy másik is, amikor asszem pont a Bükkben, fatolvajokat fogott a vadász és a rohadt hiperpigmentáltak motoros fűrésszel meg baltával rontottak neki. Én azt gondoltam, arról beszélsz.

Medve11 2010.09.23. 09:47:28

hej-hej. örök élet, ingyen sör, az összes cigány bedarálása kutyakajának...

viccet félretéve: ésszerűsíteni kéne az erdőtörvényt, a kapcsolódó rendeleteket, és ezeknek érvényt is szerezni.
süti beállítások módosítása