mirko vosátka

Újabb látogatás pogányéknál: Magosfa

2010. augusztus 28. 14:30 - mirko vosátka

Szokás szerint csúszásban vagyok, most egy július 31-i túra leírása következik.

A túra előtti éjszaka arra ébredtem, hogy kint folyamatosan esik az eső, félálomban eszembe is jutott, hogy most akkor fuccs a túrának? De reggel, amikor ébredtem, már elállt, így én is nyugodtan indultam el. Van egy mondás a Másfélmillió lépés című sorozatban, ami úgy szól: "Minden természetjáró tudja: rossz idő ugyan van, na de csúnya...?!" Ami annyit tesz, hogy kint a természetben a legzordabb vagy csúnyább idő is szép tud lenni. Gyakran elindulunk a városból nem túl szép időben, és kiderül, hogy ez kint az erdőben csodaszép természeti jelenségekkel örvendeztet meg minket. Most nem volt kifejezetten csúnya idő, de változékony volt, viszont mindez a Börzsönyben tök szép jelenségekkel ajándékozott meg engem. Egyből, amikor elindultam, észrevettem, hogy teljesen esőerdő jellege lett az erdőnek. Mindenhonnan csöpögött a víz, minden nedves és sáros volt, ugyanakkor sütött a nap, az idő langyos volt, és eszméletlen pára volt mindenütt. Ez egyébként nem csak az előző esti, hanem az elmúlt hetek esős időjárásának is köszönhető volt szerintem.

Már az út elején észrevettem azt, amire eddig soha nem figyeltem: csalánok az út szélén. Úgyhogy jól meg is csapdostam vele a térdem, reméltem, hogy nem jön éppen senki, és nem lesz tanúja egy őrült turista őrült rítusának. De a múltkor bebizonyosodott, hogy jó tesz az ízületeknek, úgyhogy bármennyire is röhejes ez a csapdosás, megtettem most is. Amúgy használt is! Szokásos útvonalamon mentem föl a Magas-Börzsönybe, a Sajikút felé a Kéken. Azért ezt az útvonalat választottam, mert kíváncsi voltam, hogy a Sajikutat renoválták-e az EU-s pénzből. Tavasszal ugyanis keveset túráztam, és Adamnfl bejegyzéseiből az derült ki, és nyári túránkon is azt tapasztaltuk, hogy sok forrást rendbeszedtek. Utoljára jó sok hónappal ezelőtt láttam kedvenc forrásomat, a Sajikutat, úgyhogy le kellett csekkolnom, van-e változás. Másrészt, mindig rájövök, hogy ez a legjobb út a Foltán-kereszt felé.

Aztán kiderült, hogy a Sajikutat nem renoválták, ennek valószínűleg az az oka, hogy a régi forrást már pár évvel ezelőtt felújították, és amúgyis időszaki forrás, az új forráshoz meg új foglalat kéne, arra meg lehet, hogy nem volt már zseton? Viszont most a régis sajikútban is volt víz, ami nyáron az utóbbi években nem volt szokványos. Aztán nekivágtam a forrástól a szokásos emelkedőnek, mindig ezen szoktam lemérni, milyen kondiban vagyok valójában. Ahhoz képest, hogy baromira fáradt voltam egész héten, és gyakran eszembe jutott, hogy inkább egy csöndes falusi söröző kerthelyiségében kéne passzív-pihennem, szóval ehhez képest egész jól legyűrtem az emelkedőt. A Foltán-keresztnél már a szokásos hűvösebb klíma fogadott, és pár kocaturista hangoskodott, úgyhogy innen igyekeztem minél gyorsabban továbbállni.

Alapvetően a Magosfa volt az úticél, mert ezt a sáncvárat sem láttam még a Börzsönyben, mostanában pedig ezek a várak kezdtek érdekelni. A Csóványosra semmiképp nem akartam felmászni, mert nem szeretem az ottani tömeget. Főleg szombat volt, ilyenkor még többen vannak. Úgyhogy megkerültem a Csóványost, a Piros X-en indultam el, erre az útra már csak azért is kíváncsi voltam, mert itt dőlt ki a legtöbb fa a májusi vihar miatt. A látvány tényleg durva, habár maga az út már járható, mert eltakarították onnan a fatörzseket. De az úttól távolabb mindenhol kidőlt fák hevernek hatalmas mennyiségben. Úgy néz ki az egész, mint egy tarvágás, ráadásul én láttam ezt az erdőrészt azelőtt sokszor és felismerhetetlen így kopaszon. Volt olyan, hogy nem is tudtam pontosan belőni, hogy mennyit jöttem az úton, annyira megváltozott, néhol azt hittem, hogy már az Árva-kúti-rét alatt járok, de aztán kiderült, hogy jóval előtte.

A vörösfenyők valamiért állva maradtak:

Összehasonlításul kép erről a részről pl itt. Azért szerencsére ezen a keleti oldalon nem mindenhol dőltek ki a fák, így szép részek maradtak még bőven.

Elhaladtam a Sváb Sándor emléktábla mellett, valahol nem messze hangos reccsenés törte meg a csöndet, reménykedtem benne, hogy nem újabb fa dőlt ki. A Rózsa-forrás felé vettem az irányt, a forrás most működött, de felújítás nyomai nem voltak rajta, talán mintha megtisztogatták volna kicsit a medencét. Persze ezen a foglalaton nem is kell sokat javítgatni, ilyen esetekben igazából csak a medencét meg a medret kell tisztogatni.

 

A Rózsa forrástól már jelzett turistaút vezet a Csóványos északi részén haladó Piros-Zöld jelzésig. A Piros egy kereszteződésnél elfordul a Nagy-Mána felé, a Zöld pedig a Magosfa felé. És épp ennél a kereszteződésnél volt az egyik legszebb természeti jelenségben részem. Már odafelé a vonatból is láttam a Naszályon felhőpamacsokat, most valószínűleg ilyenekbe futottam bele Magosfa előtt nem sokkal, ugyanis a fák között enyhe köd úszott, nagyon szép és különös volt ez így júliusban, nyáron.

Nem a fotó homályos, ez tényleg köd:

Mint írtam, túrám egyik célja most nem csak a mozgás, meg a természetjárás volt, hanem a magosfai sáncvárat akartam jobban szemügyre venni. Tényleg nagyon jól kivehetők a sáncok a legtöbb szakaszon, ez azért is lehet így, mert ezek valamiféle kősáncok lehettek, az egymásra halmozott kövek ott vannak mind a mai napig. A teraszok itt is megmaradtak, és a régészeti könyvek szerint lehet látni a régi kapu helyét is, ezt én is megtaláltam, de ha nem olvastam volna róla előtte, akkor nem vettem volna észre, hogy az kapu volt.

Sáncmaradvány:

Terasz:

Ahogy bóklásztam, időnként turisták jöttek, és afelől érdeklődtek, hogy honnan lehet itt látni a Tátrát. Igen, mert a térképre rá van írva, hogy Tátralátó. Mondtam, hogy szerintem most semmiképp sem lehet, mert annyira megnőttek a fák, meg amúgyis nagyon párás idő volt. Az egyik turista sráccal még arról is beszélgettünk, hogy ilyenkor hétvégén ő is inkább elkerüli a Csóványost, mert túl nagy ott a tömeg, és nem ezért jöttünk az erdőbe, hanem a csönd miatt.

Amúgy otthon utánanéztem ennek a Tátralátó dolognak, és kiderült, hogy ez a téli időszakra vonatkozik. Télen, amikor nincs lombozat, tiszta időben lehet látni innen a Tátrát, amúgy nyáron ne keresse senki a "titkos kilátópontot", ahonnan kilátni.

Visszamentem a Csóványos felé, majd lefordultam a Kék Háromszögre, innen pedig a Piros Háromszögre váltottam az Oltárkő felé. Nem csak azért választottam ezt az utat, mert kedvenc útvonalam, hanem azért is, mert meg akartam nézni, hogy a Spartacus-forrást rendbe rakták-e az EU-s pénzből. Az út szokás szerint csodaszép volt, és meglepően sok turista mászkált rajta.

Valahol itt ered az Oltár-patak:

A Spartacus-forrást pedig legnagyobb örömömre rendbe szedték. Új tábla is került rá, a foglalást is renoválták, és a gyűjtőmedencét is kipucolták, a képek magukért beszélnek. A forrás történetéről itt írtam bővebben.

Régen így nézett ki:

Ezzel még nem volt vége a forráslátogatásoknak. A Rakodónál kajáltam egyet, meg szemlélődtem, aztán az Újpest-forrás felé vettem az irányt, ami pár éve még nagyon ramaty állapotban volt. Az idő közben kitisztult, kisütött a nap és kezdett elég meleg lenni, főleg, hogy a 7-800 méteres magasságból is kezdtem lejönni. Az Újpest-forráshoz vezető ösvény nagyon benőtt volt, nem sok jót sejtetett, viszont magát a forrást, mintha valóban egy kicsit rendbe szedték volna. Illetve nem is annyira a forrást, mint inkább a környékét. Víz ugyanis volt, csakhogy nem a csőből folyt, a fogléalaton nem is sok újítást láttam, a mederből viszont ki volt kotorva a falevél. Szerintem ebben az esetben tényleg csak arra jó már ez, hogy a békapeték kikeljenek, inni ebből a forrásból nem lehet.

Viszont 1-2 km-mel följebb van egy forrás a Kék Körön (Páfrány út), amit már évek óta nézegetek, nincs rendesen befoglalva, és nem értem, hogy miért nem, hiszen szemmel láthatóan érdemes lenne.

 

A Kék Körön mentem vissza Királyrét felé, nem tudom, mi ennek a gerincnek a neve, ez még mindig az Égés-bérc folytatása lenne? Itt is lehetett látni a tavaszi szélvihar pusztításának nyomait. És igaza volt Adamnfl kollégának: rengeteg rovar volt, főleg ezek a kis erdei legyek. Amúgy nyáron ez így szokott lenni, vannak évek, amikor kevesebb van persze. Ebben az évben legalább nem találkoztam lódarázzsal, a Bükkben sem és a Börzsönyben sem. Egyszer azt olvastam, hogy a darazsak a száraz nyarakon szaporodnak el, ha ez igaz, akkor a sok eső miatt lehetett belőlük most jó kevés. A sok csapadéknak is megvan a maga előnye.

Utam végén a Petőfi-forrást néztem meg. És hoppá! Ezt is fölújították, ugyanabban a stílusban, mint a többit, a fémkifolyó helyére kőből készült kifolyó került. Nagyon örülök ennek is, habár hozzáteszem, a Petőfi-forrás vize nekem soha nem ízlett, de nem akarok ünneprontó lenni.

 

Amúgy láttam egy jó kis esőbeállót a Suta-berki nyiladék nevezetű részen, jelöli a térkép is. Nem a puhány beszél belőlem, de jó lenne jó pár esőbeálló a Magas-Börzsönybe is, sőt főképp oda, mert a Sutaberki nyiladék azért elég közel van Királyréthez, simán lehet fedelet találni, de a Magas-Börzsönyben nem

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr802253983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.08.28. 16:17:23

Na akkor jó, én csak egy aug. 9-i túrával vagyok elmaradva:D Nem olyan rég, amikor a Drinó-patak völgyében is voltam, meg a Mogyorós-bércen, akkor csak úgy találomra a Magosfa irányába indultam fel onnan és fel is értem, bár először nem akartam meg ismerni, mert elég nagy sík terület van 900 m fölött ott:) Aztán kb 10 méterre a keresztben levő úttól észrevettem a zöld jelzést:)
Örülök hogy megtisztították a PX-et, idén még tervezek azon menni. Láttam én is a felújított Spartacus-forrást, bár amikor mentem inni nemigen tudtam belőle...
A Csóványoson amúgy a kilátón egy hatalmas árpádsávos valami van, nem tudom mióta, hogy láttad-e már, majd rakok be képet róla a jövő héten. Amúgy NHH-től kereken 40 perc alatt felértem normális tempóban a Csóványosra a PX-en ez azért meglepett, kényelmes tempóban mindig legalább 1 óra szokott lenni:)
Látom voltatok végül a Bükkben:) Egyszer azért majd túrázhatnánk a Börzsönyben:D

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.08.28. 16:25:32

Vagy nem is voltatok a Bükkben?:D Akkor nem tudom mit néztem:D:D Láttam egy bükkös bejegyzésed csak nem néztem meg a dátumot:D Ezer bocs :D

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.08.28. 17:31:29

@adamnfl: én is épp azt tervezgetem, hogy magsofáról lecsurogni a halyagos gerincére a mogyorós bércen keresztül, és akkor végig a gerincen.

a spartacusból én is csak akkor innék, ha nagyon nem lenne vizem, de jó, hogy ezeket helyrerázzák, mert a mátrában ennél sokkal kisebb vízhozamú források is szépen rendben vannak tartva.

nem láttam ezt az árpádsávost, régen nem voltam már a kilátóban, jó egy éve :)

de voltunk a bükkbe, küldtem is neked egy mentegetőző mélt, hogy mért nem szóltunk végül. nem kaptad meg? elkdüljem még egyszer?

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.08.28. 19:12:59

ha akarod elküldheted:D semmi baj amúgy nem is lett volna most olyan jó, volt/van egy kis dolgom...remélem azért jól éreztétek magatokat, várom a beszámolót!;)

kaszast 2010.08.28. 21:57:23

Szia

Mesélnél erről a csaláncsapdosásról? Mi a módja? Miben használ? Tényleg használ? Nem csak pszihocucc, ha már rommá csípetted magad a csalánnal? Sajnos nekem valami megoldást muszáj találnom, már a lépcső is gondot okoz néha...

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.08.29. 11:35:11

@kaszast: szia! hosszú leszek :)

a csalánról nem tudom, hogy placebo-e vagy sem, nekem működik. szerintem érdemes kipróbálni, mert ingyen van :) ráadásul a hatását már aznap le tudom mérni, és nem kell többezer forintot áldoznom egy többhónapos kúrára, mint az ízületvédő készítményeknél, amik azt ígérik, hogy csak pár hónap múlva jelentkezik a hatás, ráadásul egyes alkotóelemeikről időről időre kiderül, hogy semmi bizonyíték nincs a hatásosságra (lásd kollagén).

de a személyes élményeken túl, amit olvastam a hatásmechanizmusról, az ez:

www.vital.hu/themes/alter/bio6.htm?page=0%2C0

elvileg csökkenti a vér húgysavszintjét és az ízületi lerakódásokat belüről szünteti meg.

amúgy annyi, h fogok 1-2 szál csalán és a térdem jól megcsapdosom vele. inkább vicces az a csípős érzés, mint fájdalmas.

amúgy az olcsóbb megoldások között szokták még emlegetni az E-vitamint, az omega3 kapszulát, meg a lenmagolajat, ezek állítólag csökkentik az ízületi fájdalmakat. meg erre az ízületjavítóra mondják még, hogy tényleg hatásos (de én még nem próbáltam):

shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=6886

kaszast 2010.08.29. 20:15:22

Köszönöm! Szeptember viszek pár embert négy szarvasbőgés túrára, majd rendezek egy közös csalánnalverést...
süti beállítások módosítása