mirko vosátka

Seggfejek az erdőben

2010. április 14. 13:29 - mirko vosátka

Ez meg már lassan olyan, mint egy Mándy-novella. Elfáradt nyugszék.

Mondjuk a dolog nem ennyire vicces, a kép a Szállásoki-rétek valamelyikén készült Királyréttől nem messze, nyilván a kedves kempingező család ide dobta ki a táborozás végén a tönkrement nyugszéket, nem ám berakni a kocsiba és kidobni rendes szeméttárolóba, az túl bonyolult. Az jutott eszembe, hogy gyakran látok táborozni embereket a Szállásoki-réteken, főleg nyáron, a Nemzeti Parknak környezetterhelési költséget kellene velük fizettetni, még akkor is, ha nem hagynak maguk után nyugszéket.

Az ilyen nyugszék-kidobó barmokkal meg nem tudom, mit lehetne kezdeni, tényleg nem állhat minden táborozó mellett egy őr, hogy figyelje, mikor dobálnak el valamit. És persze újból felmerül a kérdés, ami ilyenkor szokott, mi a francért érzi úgy valaki, hogy neki erdőben kell táboroznia, ha egyszer nem látja át, hogy mi a különbség a szeméttelep és az erdő között? Akkor miért nem megy egy szeméttelepre?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr341914545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.04.14. 13:51:30

Inkább le se írom, hogy az ilyenekkel mit kezdenék...
Az a baj, hogy elég gyakran látok eldobált sörösdobozokat, PET palackokat, sőt még néha gumiabroncsokat is az erdőben, és nem a turistautakon. Jó lenne, ha a favágók, erdei munkások is legalább ennyi felelősséget éreznének magukban, hogy nem rombolják a természet értékeit.
Egyszer kéne valami nagy szemétszedést szervezni:)

azallamenvagyok 2010.04.16. 17:39:01

:( és milyen rendszeres:S

giapo 2010.06.30. 22:27:04

Kedves Természetbarát!
Legelőször gratulálok a bátorságodhoz, hogy a múlt századi Közép Európa egyik leismertebb, legtapasztaltabb túravezetőjének nevét vetted fel. M. V. ismeretein, könyvén, természetjárók nemzedékei nőttek föl. A választást engedelmeddel tisztelgésnek veszem, (különben el kellene itélnem...)
Hát most hogy szólítsalak? Mirkó?
Legelőször: A "vadkemping" szépségeit és hazai gyakorlatát szellőztető cikket én is baromságnak tartom. Minden ezzel kapcsolaban kifejtett véleményed osztom. Egy kivételével.
A természet járás NEM CSAK SPORT! Az is, de annál sokkal több. Szerintem minden embert már gyermek korában meg kellene tanítani arra, hogy a természetben, annak részeként, azzal harmóniában, bizonyos mértékig önfenntartóként éljen.
Több évtizedes tapasztalatom, hogy pár nap alatt még erősen hospitalizálódott gyerekek is szemlátomást emberesedtek, önbecsülésük, felelősség tudatuk erősödött, kollektív gondolkodásuk fejlődött.
Éppen ezért, a természetjárás mellett, melyet a magam szerény módján fél évszázadon át űztem, igenis, létjogosultságát érzem a kiköltözésnek, ha nem is az árokpartra, de a természetbe! A táborozásnak természetesen fontos része lehet a túrázás, a sport, de épp Vosátka tanít meg rá, mennyi, a túrázási ismereteken túlmutató készséget, képességet kíván, és mennyi a sporton kívüli embert, jellemet formáló lehetőséget rejt még! Tehát kérek egy kis helyet a táboroknak a nap alatt. Illetve kérnék... Ugyanis, ahogy igen lényegre törően rámutattál, NINCS! Amiket ma tábornak hirdetnek, az egész napos megafonnal, villanyal, magnóval vízcsappal öszkomfortttal miegyébbel, azok nem érdemlik meg a nevüket. Pont azt csempészik be, ami elől az igazi táborozó menekül...
Természetesen nem a vandál törő zúzó szemetelő csürhét akarom a természetre szabadítani. Azt megteszi a tömegsport! (Menj végig egy teljesítmény túra útvonalán 3 órával a mezőny mögött. Célszerű, ha viszel még pár embert és szemetes zsákokat... :)))
Minden esetre 30-40 éve még a nemzeti parkokon belül is voltak többé kevésbé kiépített, ellenőrzött, gyakran ingyenes sátorozó helyek, Most még pénzért sem nagyon találsz.
Egykori vizsgázott túravezető, évtizedeken át társadalmi természetvédelmi őr, gyerek korától természetjáró , mamár 67%-os rokkant hatvan év fölötti nagyapa vagyok. Engem 5-6 éves koromban "mérgeztek meg" a táborozás túrázás szerelmével. Én ugyanilyen korukban indultam a saját két gyerekemmel neki a Kék-túra mátrai szakaszának. Most az unokáim vannak ebben a korban, és csak összeköttetés révén tudtam engedélyezett sátorozó helyet találni. ( A túrázás már meghaladja képességeim) A jobbikat nem fogadhatom el, mert momentán a jelképes 500Ft/fő/éj helypénz is meghaladja a kereteinket...
Rögeszmésnek tűnik, de van megoldási javaslatom. Mindenki kapjon a személyazonosító mellett egy természetjáró kártyát. Ha valaki nem megfelelően viselkedik a természetben, le kell törni a kártya egyik sarkát. Akinek mind a négy oda, az CSAK jó PÉNZEN FOGADOTT VEZETŐ KISÉRETÉBEN, felügyeletével tartózkodhat a természetben. Persze ez csak a váz, a sok részletre most nem térek ki...
Remélem, a részleges nézetkülönbség ellenére érzed, hogy egy oldalán szenvedünk a barrikádnak, az emberi hülyeség miatt. Sok jó t, s a szóvátettekkel ellentétes tapasztalatokat kíván barátsággal apó

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.07.01. 12:17:50

@giapo:

Kedves Apó!

szerintem nincs köztünk nézetkülönbség ezekben a dolgokban. a vadkemping ellen semmi kifogásom, hogyan is lehetne, hiszen én magam is szoktam "vadkempingezni".

Nekem is meg neked is, meg az összes elkötelezett természetjárónak azokkal van baja, akik teleszemetelnek mindent, akik szórófestékkel mennek az erdőbe is, akik mindenhova kocsival szeretnének bemenni, szóval akiknek semmi kultúrájuk nincs a természetben való léthez.

A táborozás szerintem is építő minden gyerek számára, de csak akkor, ha olyan szülőkkel és kísérőkkel mennek, akik nem azt a példát mutatják, hogy szétdobálják maguk körül a szemetet. És az ilyen kulturálatlan tökfejek működésének persze mi isszuk meg a levét.

Szóval nincs köztünk vita.

A Mátrába meg nem értem, hogy miért kell engedélyezett táborhely. És ez a megjegyzés sem ellenetek szól! De egy olyan hegységben, ahol nem lehet anélkül kirándulni, hogy egész nap ne a motorosokat kelljen hallgatni, akik mind a közutakon, mind az erdőben zavarják a természetet és a pihenni vágyókat, na szóval egy ilyen hegységben nehogymár a kulturált természetjáróknak kelljen könyörögnie a táborhelyért. Ez az én rendkívül cinikus véleményem erről a helyzetről. Azoknak a természetjáróknak kell táborhelyért könyörögni, akiknek a mozgalma már több mint 100 éves, és egyáltalán lehetővé tette, hogy az erdőkben kirándulni lehessen, mert emiatt vannak jelzések, esőbeállók, turistaházak, erdei bútorok, és a források egy része is.

Szóval szerintem a természetjáróké az elsőbbség.

Egyébként meg nagyon köszönöm, hogy írtál és nagyon örülök, hogy egy ilyen tapasztalt túratárs betévedt erre a blogra és hozzá is szólt! Köszönöm. Az ilyen öreg motorosok, mint te, rendkívül sokat tettek azért, hogy az erdőkben ma lehet mászkálni, hiszen sok forrást, jelzéseket a szervezett turisták tartottak fent, létesítettek, nekünk ezért hálásnak kell lenni.

Üdvözlettel:

Mirko
süti beállítások módosítása