mirko vosátka

Újraindult a szobi kisvasút

2008. május 07. 17:30 - mirko vosátka

Az alábbi hírt szó szerint veszem át a Greenforól, mert lusta vagyok átfogalmazgatni, meg minden. A Börzsöny lehagyta a Bükköt, most már itt négy kisvasút van (Királyrét, Kemence, Nagybörzsöny, Szob), míg a Bükkben csak három. Persze, ha összekapcsolják egyszer a szobi és nagybörzsönyi vonalat, ami ugye tervbe van véve - akkor megint csak három lesz. Egyébként szánalmas, hogy ennyit kell kuncsorogni, meg várni az önkormányzatoknak, hogy egy kis 20 km-s szakasz megépüljön.

Azért az ötletért, hogy turisztikai központot akarnak létesíteni a Börzsönynek ezen a részén, persze nem vagyok nagyon oda. Pont azért szeretjük a Börzsöny belsejét, mert oda nem jut el a sok sutyerák. De hát elvileg ez jót tesz a térségnek (és reméljük nem csak egy-két vállalkozónak). Mondjuk a Börzsöny legszebb részei amúgy sem ezek a részek, hanem a Magas-Börzsöny.

Íme a hír:

Több mint 30 éves szünet után a Börzsönyben újra beindult Szob és Márianosztra között az erdei kisvasút, a tegnapi avatón 900-an utaztak ezen a vonalon.

 

Berki Zoltán, a Márianosztra-Szob Erdei Kisvasútért Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy a hajdan kövek szállítására kiépített keskeny nyomtávú kisvasúton az elmúlt évtizedekben megszűnt a közlekedés, a vonalon az enyészet lett úrrá, a sínek egy részét színesfémtolvajok felszedték. Közös összefogással 2002-ben a nagybörzsöny-nagyirtáspusztai nyolc kilométeres szakaszt azonban lelkes aktivisták helyrehozták, és itt megindult a forgalom.

A szobi önkormányzat uniós pályázaton 600 millió forintot nyert el, s ebből hozták helyre most a Szob és Márianosztra közötti 6 kilométeres szakaszt, ahol három kocsiból és egy mozdonyból álló szerelvény viszi ezentúl a hétvégeken a romantikus környezetbe kirándulókat. Az alapítvány és az önkormányzat most kormánydöntésre vár. Amennyiben kiemelt beruházásként kezelik a kisvasutat, úgy újabb uniós forrásokért lehet pályázni, hogy másfél milliárd forintból az egész 20 kilométeres pályahosszon helyreálljon az eredeti forgalom. E program részeként a
Nagybörzsöny-Nagyirtás közötti szakaszon is végleg korszerűsítene lehetne a vonalat. Ennek eredményeként Szob és Nagybörzsöny között pöföghet majd a vonat.

Évi 80 ezer turistával számolnak a szakemberek. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert itt egy elmaradott térségről van szó, ahol kevés a munkalehetőség, és éppen a turizmus hozhatja meg a megélhetést az itt élőknek. A terv szerint a Börzsönynek ezt a vidékét az ökoturisztika központjává fejlesztik, ahol az erdei környezetben a lovas kocsis, a biciklis és a gyalogos kirándulás lehetősége vonzhatja ide a vendégsereget - hívta fel rá a figyelmet Berki Zoltán.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr70458669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruttipapir 2008.05.20. 22:46:52

Márianosztrán...egyszer magam is jártam egy zarándoklat keretében , de megértem, hogy ..bizonyos szempontok miatt nemigen látogatják.

Szobról meg a szörp jut eszembe..:)
süti beállítások módosítása