mirko vosátka

Krúdy és Ákos

2008. április 28. 16:58 - mirko vosátka

Ez a bejegyezés abszolút nem illeszkedik e blog tematikájába, de nem bírom magamban tartani. Amúgy meg dehogynem, hogyne illeszkedne, Krúdy Gyula is folyton Magyarországról írt, és én is ezen a blogon.

Ákos hangoskönyvet készített Krúdy Gyula műveiből, ami eleve vicc, hiszen nem színész, csak egy önjelölt felolvasó, aki a nevével el tudja adni a hangoskönyvet, egyébként a viszonya meg pont annyi Gyula bához, mint bármelyik másik olvasónak - de egy viszony önmagában nem elég egy alapvetően színészi munka létrehozásához. A hangoskönyv ennek megfelelően élvezhetetlen is lett. Amitől jobban félek, hogy az Ákos-féle "jobberek", (értsd: kicsit identitászavaros képzelgők) ráfekszenek, ráhemperegnek, rátenyerelnek, kisajátítják Krúdyt. El is hangzott az első mondat, ami után fogtam a fejem, hogy úristen, nagy nehezen a kilencvenes években sikerült kimozdítani a Krúdy-recepciót a kádárizmus, meg az előző évek rögeszmés félreolvasásából, és most megint itt van egy hülye, aki szerencsétlen Krúdyt vissza akarja rángatni a "nosztalgikus", "érzelmes", "visszavágyódó" magyar író úr kategóriájába.

Tehát asszongya Ákos barátunk: "Az viszont nagyon érdekes, hogy egy létező Magyarországról beszél a Krúdy, neki már a XIX-XX. század fordulóján létező Magyarország sem eléggé jó, és a reformkorral nosztalgiázik. Tehát arról beszél, hogy volt itt valaha egy élhető, létező Magyarország, és ez azt az ígéretet hordja magában, hogy lesz is."

Na, az a helyzet, hogy ezzel a hülyeséggel időről időre előjön valamelyik ostoba Krúdy-rajongó, csak jobb esetben nem csinál hangoskönyvet is hozzá. Szóval ez az egész létezőmagyarországos, nosztalgiázós blabla úgy, ahogy van marhaság, mert ez a "nosztalgiázás" Krúdynál főleg poén, és főleg pont az ilyen röhejes gondolatmeneteken és még röhejesebb gazdáikon poénkodik, mint a fenti élhetőmagyarországos gondolatmenet, és gazdája, Ákos. Szóval Ákoskám, rossz hírem van, ha Krúdy ma élne, akkor rajtad röhögne. Teliszájjal. És utána lehúzna a Tabánban két deci jó bort.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr62445661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruttipapir 2008.05.20. 22:50:50

Na most mondd meg !

;)

Örülök, hogy nem változtál semmit .

Bizonyára kortársíró jóbarátom hasonlóan vélekedik az ügyről...mint TE.

Ő sokat is tud Krúdyról, hát nyilván ez a hangoskönyv egy eszköz...pont arra, hogy közvetítsen..manapság, tudod, az emberek fele semmit sme olvas ..erre tán jó, hogy meghallgatják viszont.


Szóval kettős érzésem van ezzel a dologgal kapcsolatban , de megértelek . :)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.05.21. 14:35:01

hát így biztos sok emberhez eljut. de jobb lett volna, ha egy színész olvassa fel. az ákos iszonyatosan amatőr.

fruttipapir 2008.05.21. 23:50:39

Teljesen igazad van , Z. !

:)

Mondjuk...Gyabronka József .. vagy Mácsai Pál...esetleg Gálfi László ?

Hegedűs Géza...Kulka János...igen, igen, igazat adok Neked, nem kellett volna kontárkodni, a cipész maradjon a kaptafánál. Igaz.

;)
süti beállítások módosítása