mirko vosátka

Kemence akkor és most

2007. december 15. 15:28 - mirko vosátka

Az eggyel előző posztban Kemencéről, meg a Holló-kő-gerinctúráról írtam. Utánanéztem, hogy a 30-as években mi volt a helyzet ezzel a községgel, és ezzel a túraútvonallal.

A helyzet az, hogy a harmincas években 1823 "magyar lakos" élt ebben a községben, nem tudom, hogy ez a megfogalmazás azt jelenti-e, hogy laktak, nem magyarok is. Manapság egyébként 1124 fő a község lakosainak száma, de szerintem ez csalóka, mert a hétvégi házasok nincsenek benne. Már a harmincas években is több fogadó volt a községben, kajálással, vendégszobákkal, nem volt ez elzárt település. Fogadók ma is vannak, de az előítéletem azt súgja, hogy a békebeliek voltak az igaziak.

No, és a gerinctúrát már a harmincas évek túrázói is előszeretettel választották, merthogy már akkor is csodálatos útvonal volt, ez nem változott. Maximum annyi, hogy valószínűleg akkoriban Perőcsényből még nem lehetett felmenni a nyugati gerincre, csak Kemencéről, a Fekete-völgy felől.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr26264896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandi 2008.09.09. 00:00:20

Hello,

Szabó Zoltán nagyon érdekesen ír erről a térségről (a Börzsöny nyugati és északi peremén fekvő községekről) a Cifra nyomorúságban, érdemes elolvasni.

Üdv:

bandi

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.09.10. 11:43:19

Köszi!!

Mindenképpen meg fogom szerezni ezt a könyvet!

Üdv

Mirko
süti beállítások módosítása