mirko vosátka

Hiúzok a Börzsönyben

2009. május 12. 22:15 - mirko vosátka

A múlt héten már írtam arról, hogy nyáron medve járt a Bükkben, élőhelyet keresett magának, most pedig írok a hiúzokról. Először is szögezzük le, hogy a hiúzok nagyon jó fejek, nem támadnak emberre, kedvenc eledelük a muflon (nem a muffin!), ami meg állítólag amúgy is túlszaporodott, meg tájidegen, meg már nem is emlékszem, hogy még milyen bajok vannak vele. A hiúz visszatelepítésére a Börzsönyben van egy program, és eddig annyira nem verték nagy dobra, de úgy tűnik, sikeres. Amikor a Kemence-patak környékén túráztunk tavaly előtt, akkor láttuk is kirakva a táblákat, hogy visszatelepítési program, meg hogy szigorúan védett terület, meg ilyesmi, de nem gondoltuk, hogy mostanra be is települtek már.

Az persze egy kicsit zavar a dologban, hogy régi, jól bevállt túrahelyeken akarják megszigorítani a mászkálást, de mindegy, annyira szigorúan úgyse tudnak ellenőrizni. Az a véleményem erről, hogy először a motorosokat, fatolvajokat, orvvadászokat, szemetelőket kellene megrendszabályozni, aztán jöhetne a túrázás szigorítása a hiúzok miatt. Kicsit felcserélődtek a dolgok.

Egyébként amikor most nyáron voltunk a Hamuház felé, akkor tényleg hallottunk valami nagyon hülye hangot egész sokáig vernyákolni éjszaka. Persze nem biztos, hogy hiúz volt, mert fogalmam sincs, hogy milyen hangokat ad a hiúz, de simán lehet.

Ja igen, és az alábbi linkeken megtekinthetők a videók a hiúzról. A híradóban beszélő természetvédelmi őr mintha a nagybörzsönyi kisvasútnál állna, de nem vagyok benne biztos, ha valaki tudja, hol áll, és melyik hegyre mutogat, ahol a hiúzok alszanak, akkor szóljon.

Videó 1.

 

Videó 2.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr361118129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása