mirko vosátka

Nagyszénás, Zsíroshegy - turistaházak

2008. március 15. 18:27 - mirko vosátka

Kicsit zavar, hogy Magyarországon turistaházak, menedékházak, vadász- és erdészházak, kulcsosházak mennek tönkre csak úgy, trehányságból, parasztságból és magyaros pazarlásból, úgyhogy utánanéztem kicsit a Nagyszénási és a Zsíroshegyi turistaházak sorsának. Találtam is rengeteg archív fotót, ezért úgy döntöttem, külön posztban megemlékezem ezekről a házakról.

Egyébként mellékesen jegyzem meg, hogy pont a múltkor írtam egy pusztuló vadászkunyhóról, amit a Börzsönyben láttunk. Az valószínűleg még menthető állapotban van, de mivel senki nem foglalkozik vele túlzottan, ezért nyilván 10 éven belül ez is csak rom lesz.

De térjünk rá a turistaházakra. Kezdjük mondjuk a Nagyszénásival, mert az épült előbb, és az is pusztult el hamarabb. A története viszonylag ismert, de azért leírom. A Munkás Testedző Egyesület Turista Szakosztálya létesítette, saját kezükkel építették föl, tulajdonképpen társadalmi munkában. A munkából egyébként nem csak a Turista Szakosztály tagjai, hanem az MTE más szakosztályainak sportolói is kivették a részüket. Érdekes tükre annak a kornak, amelyben nem volt egy életbiztosítás illegális komcsinak, vagy munkásmozgalmi figurának lenni, de azért egy turistaházat fel lehetett építeni, és fönn lehetett tartani évtizedekig. Ugyanis 1926. május 16-án nyitották meg. A keresztségben a Szabó Imre turistaház/menedékház nevet kapta. Szabó Imre a korszak szocdemes képviselője volt, de nemcsak az, hanem 1920-tól a Népszava kiadója, majd '27-től a felelős szerkesztője is. Amiből kiderül az a vicces momentum, hogy már életében turistaházat neveztek el róla. Nem véletlenül, hiszen a MTE elnöke is volt, és a turistaház építésében tevékenyen részt vett. Kíváncsi lennék, hogy ez kétkezi munkát jelentett-e, vagy szervezést.

"A turistaházban élénk egyesületi élet folyt, amelyet a csendőrség is figyelemmel kísért. A munkások politikai szervezkedése miatt Pilisvörös-várról rendszeresen őrjáratokat indítottak a hegyre."

Régi kép, itt már kissé átépítve, megtoldva. Lehet látni a hordókat, amelyekbe az esővizet gyűjtötték:

Egy 1957-es fotón így néz ki:

Lássunk néhány adatot szintén 1957-ből:

'48 után ugye államosítás, és a Turistaházakat Kezelő Vállalat veszi át a Nagyszénási menedékházat egészen '75-ig, amikor is a Vállalat kezéből kikerül a ház, "gazdátlanná válik" - ahogy írják, kíváncsi vagyok arra is, hogy ez mit jelent. A Másfélmillió lépés forgatásán, '79-ben még romosan, de áll (ahogy képeinken látszik is), az '59-ben felavatott emléktáblának már hűlt helye, majd nem sokkal a forgatás után le is rombolják az egészet. Amíg állt, bélyegzőhely volt itt is.

Képek a Másfélmillióból, '79-ből:

 

Azóta szocreál emlékfalat és faragott emléktáblát állítottak emlékül. De ez szerintem nem a turistaház emlékműve, hanem a magyar ostobaságé és pazarlásé. Az előző posztban már elmondtam, hogy abból a pénzből, amit az emlékfal, meg szobrász tiszteletdíja, meg földgyaluk elvittek, abból simán lehetett volna üzelmeltetni ezt a házat.

Mai képek:

Emlékfal:

Emléktábla:

Ehhez még vegyük hozzá a mai kor lenyomatát, vagyis azt is, hogy valami sötét állat kivésett részeket az emléktábla feliratából. A tipikus jobbos köcsög bunkó, akinek bele kellene verni az orrát az emléktábla kövébe, mert debil. Ugyanis, az "ellenforradalom"- szóból levéste az "ellen"-t. No, ez azért vicces, mert a felirat nem az ötvenhatos forradalomra utal, ami ugye a kádárista diskurzusban ellenforradalomként volt emlegetve, hanem a '19-es ellenforradalomra. Nem hinném, hogy a kivéső tökfej tisztában volt ezzel a különbséggel, csak odament, vésett, belevandálkodott egy emléktáblába, amihez tulajdonképpen semmi köze.

A Zsíroshegyi turistaházat nem a munkásturisták, hanem a Magyar Turista Egyesület Pénteki Asztala építette. 1928 decemberében adták át a forgalomnak. A közelben emlékmű is áll Kauzál István tiszteletére, aki az asztaltársaság megalapítója és elnöke is volt.

Az alábbi fotó 1930-ban készült és madártávlatból látható a Zsíroshegyi turistaház. A Zsíroshegy akkoriban tökkopasz volt, nem sokkal később fásították be. Ma már el sem tudnánk képzelni fák nélkül.

Egy régi képeslapon a háború előttről:

A turistaház szobáinak száma '57-ben:

És a szobák száma '82-ben:

Képek a Másfélmillióból, '79-ből:

Egy '82-es fotó, más nézőpontból:

A Zsíroshegyi turistaház a '82-es turistaatlasz kiadásának idején még állt és üzemelt vígan. Nem tudom pontosan, mikor rombolták le ezt is, de ma már itt is csak a falak nyoma kivehető.

Mostani, lehangoló kép:

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr60382216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sevylor 2010.09.13. 08:54:32

A zsíroshegyi túristaházban 1983-84 táján még hétvégi, esti bulik voltak, taxival hordtam ki a hűvösvölgy villamos végállomástól fiatalokat.

török 2010.12.26. 18:00:01

Én is a 80-as évek elején ittam még ott fantasztikusan finom citromos mézes teát, kisgyerekként. Akkoriban az a hír járta a faluban (Nagykovácsiban), hogy a zsíroshegyi turistaház afféle piroslámpás házként működik, de legalábbis voltak ott nagy bulik, az biztos. A turistaház széthordott építőanyaga beéépült a zsíroshegyi bódévárosba, amely az ottani üdülőtelepen épült fel.
Keservesen siratom a zsíroshegyi turistaházat. Döbbenet és felfoghatatlan, hogy ennyire módszeresen szét lehet valamit rombolni és rabolni.
Egyébként pedig gratulálok a szerzőnek ehhez a rendkívül érdekes és informatív bejegyzéshez!! Köszönet!

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.12.27. 18:31:59

@török: szia! örülök, hogy tetszett, és köszönöm, hogy elolvastad!

ez az orgiás-bulis dolog ez érdekes. a 80-as években ez simán lehetett, mert akkor már kikerült a Turistaházakat Kezelő Vállalat kezeléséből. mindenesetre megpróbálok ennek még valahogy utána nézni, mert vicces :))

eckhardtmester 2012.10.10. 20:26:53

"A tipikus jobbos köcsög bunkó"-ból ki lehetett volna hagyni a "tipikus" szót... így ugyanis általánosítás, mintha jobboséknál ez általában véve is így volna szokás és pont. A többi szó tökéletesen helytálló.
Amúgy ha nem tévedek, a Szomszédok 51. részében (lásd youtube) a 21. perc környékén a még álló, de már romos zsíroshegyi turistaházban játszódik egy jelenet.

Castor és Pollux 2013.09.04. 13:19:53

Gyerekként 1967-68-69-ben számtalanszor kirándultunk oda, illetve egy télen ott töltöttük egy teljes hetet az osztállyal. Zseniális volt. Hazaúton térdig érő hóban vergődtünk le a Nagykovácsi buszmegállóhoz.

DR. KÁRPÁTY ZOLTÁN 2014.01.05. 18:03:16

@török: Nagyon köszönöm a megemlékezést. Kauzál István a Pénteki asztal alapítója nagyapám volt, 1957-ben halt meg. Gyermek- és fiatal koromban nagyon sokat voltam a turistaházban. Utoljára a 70-es években voltam, akkor még működött. Most készülök újra meglátogatni - sajnos csak a romokat - az unokáimmal. Kiváncsi vagyok, hogy nagyapám emlékhelye megvan-e még?

WLaci 2014.04.23. 20:20:29

hahó, megszűnt ez a blog? kár!
süti beállítások módosítása