mirko vosátka

Gravírozott futrinkák. A számozott bogarak kémrobotok?

2014. november 05. 22:23 - mirko vosátka

Amikor egyszer a bükki Őserdőben túráztam, csodálva jártam körbe az egyik tipikus, kidőlt, gomba, moha és manó lakta óriási fatörzset, amikor kis csillogó dologra lettem figyelmes. Egy alumínium biléta volt, amelyen számsor állt - a fatörzs sorszáma... Kicsit kiábrándító volt, azzal együtt is, hogy az Őserdő bilétástul is fantasztikus hely. (Azóta amúgy már nem szabad bemenni.) Viszont a legviccesebb jelölés, amiről életemben hallottam, az a futrinkák gravírozása. Ha nem olvasom tegnap, hogy ez egy új kutatási módszer, és tudatlanul találkozom egy ilyen számozott bogárral, tuti paranoiás rohamot kapok, és még agyon is taposom a rohadt kis kém-nanorobotot, amelyet a CIA / MOSZAD / HÁTTÉRHATALOM / FACEBOOK küldött a szalonnasütési, és erdőben horkolási szokásaim kikémlelésére.

A madárgyűrűzésről már mindenki hallott, sokan még táborokban is voltak. Az ilyen jelölések azt a célt szolgálják, hogy a madarak mozgását követni tudják. Amikor a halakat akarták ugyanígy követni, már problémába ütköztek, hiszen egy halnak se keze, se lába, még nyaka sincs, síkos az egész úgy ahogy van, totál reménytelen ügy. De megoldották, és a kopoltyúfedőbe rakott jelek után, manapság már a hátúszóba "szerelt" műanyag fonaljelekkel jelölik a halakat.

Oké, de a futrinkák??????

A futrinkák rohadt kicsik, mármint a halakhoz és a madarakhoz képest, nagyon nem lehet rájuk applikálni semmit. Úgyhogy a leleményes tudósok először összefirkálták őket speciális filccel. De mivel a futrinkák előszeretettel fúrják be magukat a homokba, ezért a filc feliratok megkoptak. Ezért most a világ egyik legfurább állatjelölési módszerét alkalmazzák akkumulátoros nyákfúróval vésnek jeleket a kitinpáncél szárnyfedőkbe a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei a nagyszabású fogás-jelölés-visszafogás kutatás során. A tudósok szerint ez a futrinkáknak meg sem kottyan, és ez hihető is, mert elég nagy öntökönszúrás lenne, ha saját kutatási területüket számolnák fel.

Jó tanács: ne nagyon nézzük kémrobotnak a számozott futrinkát, ugyanis eszmei értéke 100.000 Ft, és ki tudja, hátha mégis van benne kamera, és egyből küldi a bogárgyilkos arcképét a természetvédelmi őröknek.

 

Az infók és képek forrása:

Turjánvidék

A magyar futrinka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr536868265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása