mirko vosátka

A régi turisták menőbbek voltak! 20 kihagyhatatlan fotóval bebizonyítjuk

2014. november 04. 21:28 - mirko vosátka

Amikor az előző posztomhoz képeket keresgéltem a Fortepanon, belefutottam rengeteg kirándulásos, piknikes fotóba, és mint mindig, amikor a Fortepanon legelészek, most is alig bírtam abbahagyni a böngészést. Eszembe jutott, hogy múltkor a Múlt-Kor blogon volt egy remek összeállítás Nagyszüleink menőbbek voltak, mint mi? címmel, úgyhogy a képek hatása alatt elhatároztam, hogy összeállítom a magam, blogomhoz illő válogatását. (Sajnos az én böngészőmben időnként a fotók eltűnnek, aztán néha újra előbukkannak. Előre is bocs a gebaszokért!)

Túrázók, hegymászók, kirándulók, piknikezők az outdoor és a természetjárás hőskorában. Lehet tanulni tőlük menőséget!

Csatos üvegek, pipák és kalapok. A nyakkendő ilyenkor is elmaradhatatlan. A kalapok formája egy társaságon belül is hihetetlenül változatos, a pipákból meg úgy látszik nem volt túra változat, jó hosszú szárú, igényes darab mind. 1923.

 

Egy kis biciklizés a befagyott tavon, zakóban, mindig felélénkíti a vérkeringést. Balaton, Siófok, 1971.

 

A mai világban irigylésre méltó az az elégedettség, ami ezekről a férfiakról sugárzik. Bográcsolás a diófa alatt, és kebelre ölelt jókora demizson, pörköltszaftos bajszok, és szódásüveg a hátsó férfi kezében a spriccerhez. 1923.

 

Nem buckalakó a Star Wars-ból, "csak" egy hegymászó, aki technikai aláöltözet és titánium kanál nélkül is fel bírt mászni a hegyre. 1925.

 

Akiknek nem helikopterrel vitték fel a sört. 1925.

 

Ha van patak, fürödjünk! 1958.

 

Vízitúrázni micisapkában és szvetterben nagy öröm. Itt is kötelező elem a literes üveg, hiszen akkoriban még pillapalack nem létezett. 1934.

 

Motorozni csakis nyakkendőben! Nem volt Harley-juk, és bőrmellényük, viszont volt bricsesz nadrágjuk, és V-nyakú pulcsijuk. 1925.

 

Én is megkóstolnám azt a szalonnát, amit falatozik. A félreértések elkerülése végett, az úr nem egy karón ül, hanem régi típusú, sétabotnak és szétnyitható ülőkének is használható alkalmatosságon. 1935.

 

Keményített inggallérok, csokornyakkendők és persze nem kevés pálinka. Én eddig 3 butykost számoltam össze. 1918.

 

Ez az úr manapság is indulhatna a Tour de France-on. 1912.

 

Mint amikor egy Krúdy-regényben lóvasutazik ki a Hűvösvölgybe Rezeda Kázmér és társasága. A hölgy vajon egy térképet silabizál? 1912.

 

Boldog korszak, amikor a férfiak virággal a gomblyukukban és sétapálcával mászkáltak. 1916.

 

Attól, hogy kicsit megizzadunk síelés közben, még nem kell otthon felejteni a nyakkendőt. 1938.

 

Szalonnasütés keménykalapban és csokornyakkendőben! A háttérben demizson, a kosárban pedig elemózsia. 1914.

 

Ha Babits Mihály barlangászott volna, úgy nézett volna ki, mint a táblát tartó férfi. A kötélzetre, lámpákra, a masszív ruházatra, az aranyásókalapokra és a szakállakra érdemes figyelni. Szépvölgyi út, Pálvölgyi cseppkőbarlang. 1914.

 

Természetes elegancia, botjelvényes túrabot és gyönyörű nyugszékek a Bánkúti Turistaszálló udvarán. 1933.

 

Túracuccok az '50-es évekből: viharkabát, svejci sapka, buggyos hátizsák, és természetesen - nyakkendő. A kép különlegessége, hogy a baloldalon Országh Mihály ornitológus látható, akit rengeteg természetbarát ismer a rádióműsoraiból, tőle jobbra pedig Schmidt Egon áll, akinek madártani ismeretterjesztő könyvein generációk nőttek fel. 1959.

 

A demizson tartalma megtette hatását: vidám a társaság. De vajon a bazi nagy csatos üvegben mi lehetett? Sör, vagy bor? 1914.

 

Egy ilyen autóval kiruccanni ezerszer menőbb, mint Hummerral bohóckodni a Balaton jegében. 1905. Svájc.

 

Népes kompánia borosüvegekkel és szódásüvegekkel megfelelően felszerelkezve. Jobb szélen a cselédlány az elemózsiás kosárral. 1920.

 

Pihentető biciklizés a habokban. Habár a napszemüveges szőke lányt marhára nem érdekli a mutatvány. Balatonaliga, 1968.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr16862291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolsi Buster 2014.11.05. 18:33:16

persze akkor a büdös prolik nem jártak kirándulni

régen minden jobb vót

little troll (törölt) 2014.11.05. 22:25:57

Kösz a képeket, irigylem őket. :)

annamanna 2014.11.06. 02:34:03

@Bolsi Buster: Vágó Mártának volt egy érdekes megjegyzése - kirándulni mentek egy nagyobb társasággal, és Attila nem volt hajlandó vinni a hátizsákot, mert szégyellte, úgyhogy ő vitte Attila cuccait is.
Ami azt illeti, ez a büdös proli azóta elég sok embernek biztosít megélhetést (magyartanárok stb).

Amúgy ez a mondat helyesen: "Ha Babits Bihály barlangászott bolna, úgy nézett volna ki, mint a táblát tartó térbeli alakzat."

pucros 2014.11.08. 13:19:06

Országh Mihály és Schmidt Egon mindketten ikonok.
süti beállítások módosítása