mirko vosátka

A nagy Börzsöny-könyv

2014. november 02. 21:00 - mirko vosátka

A fővároshoz közeli fekvése, valamint paradox módon ehhez képest összefüggő vadon-jellege miatt a Börzsöny sokunk számára több mint egyszerű "kedvenc túrázóhely". Nem akarok nagy szavakat használni, illetve nyugodtan használhatok, hiszen, aki volt már ott, az többnyire tudja, miről beszélek, aki meg nem volt még igazán a Börzsönyben, annak hiába is magyarázná az ember. Szóval a Börzsöny kicsit olyan, mint egy szent hely, a hegység belsejében iszonyatos a csend, és alig találkozni emberrel. Hihetetlenül el lehet szakadni a stresszes, városi mindennapoktól akár egynapos túra alatt is. Természetesen, aki át akarja élni ezt az élményt, az sürgősen felejtse el a Királyrét-NHH-Csóványos slágerútvonalat, hiszen ott rengeteg az ember, és egy részük kocaturista.

Szóval szent hely, és a története is pont ilyen. Drámai. Vulkáni robbanás, beszakadt kaldera (persze majd az új könyvből megtudjuk, mi a kurrens tudományos álláspont), bronzkori harcosok, akik sáncvárakat emeltek, és barbár germánok, akik innen riogatták a római limes katonáit. A Pilis kultúrtáj királyi palotákkal és kolostorokkal, a Mátra tele van üdülőkkel, és autóval is könnyen megközelíthető, a Bükk már keményebb dió, de a kis szintkülönbségek a fennsíkon belül szelídebbé teszik arculatát. Egyszóval a Börzsönybe van miért beleszerelmesedni.

És most itt a Nagy Börzsönykönyv, amelynek címe: Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny. 600 oldal csak erről a hegységről, igazi csemege a fanatikusoknak. Azt írják a könyv ajánlójában, hogy hiánypótló, pedig ennél sokkal több. Ez egy hihetetlenül jó ötlet, ami teszkógazdaságos világunkban nagyon ritka.

A Börzsönyről eddig is jelentek már meg informatív könyvek, kezdve a monográfia-jellegű Antalffy Gyula kötettel (1957) a Magyar Tájak sorozatból, egészen a számos turistakalauzig '30-as évektől az '50-es, 60-as 70-es éveken keresztül napjainkig). De ezeknek mind egy kicsit más volt a funkciója. Ezekben nem lehetett bő lére eresztve börzsönyözni, hiszen egy túrakalauz például el kellett hogy férjen a hátizsák zsebében.

De nemcsak erről van szó. A tudomány állása is rengeteget változott időközben.

600 oldal, 4 év munka, impozáns szerzőgárda. Tényleg ünnep ennek a kötetnek a megjelenése. 3 nagy egységre oszlik: Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése címűekre. Ebből nekem a harmadik cím a rejtély, vajon mit takarhat, de egy okkal több, hogy lecsapjak a monográfiára. Ami a legfontosabb, hogy bármilyen csúnya szó is a monográfia, ez a könyv mégsem szigorúan a tudományos élet számára szól, hanem a nagyközönségnek. Nyelvezete érhető és érdekfeszítő, valamint számos fotóval és képpel illusztrált.

Az ára 4938 Ft, ami egyébként egyáltalán nem drága, ha azt vesszük, hogy manapság minden ponyva 3000 Ft-nál kezdődik, és itt mégiscsak egy 600 oldalas igényes munkáról van szó. (Összehasonlításképpen: az egyszerzős Závada-regény 632 oldal, és 6990 Ft, képek nélkül, és nem is feltétlenül időtállóbb olvasmány.)

Az egyetlen problémám a könyvvel az az elérhetősége. Egyelőre csak a Börzsönyben árulják... Talán ennyire nem kéne szó szerint venni ezt a Börzsöny dolgot, hogy csak ott árulják - mondhatnám viccesen, de nem mondom, mert azt ígéri az Ipolyerdő, hogy bővítik a terjesztési helyeket.

A könyvet a következő helyeken lehet beszerezni (a lista folyamatosan bővülni fog).

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr896857821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tajolo (törölt) · http://termjaro.blog.hu 2014.11.02. 23:00:04

szerencsére még a Csóványoson is lehetett kapni pár hete egy hétvégi napon, hátha valaki téglával a hátizsákjában akarna legurulni a hegyről :) egy néni árulta, aki amúgy a diósjenői erdészet ingyenes szóróanyagait kínálta (őt autóval hozták fel).
amúgy akkor nem vettem meg, Diósjenőn meg nem találtuk a helyet, ahol árusítják, pedig belelapoztam és a szövegezése is klassz (teljesen emészthető, nem tudományoskodó, viszont persze igényes), meg a képanyaga is szuper!

kaszast 2014.11.03. 06:35:51

Én a megjelenés napján írtam az Ipolyerdőnek, akik a következő napon postázták. Persze ezért a könyvért bőven megéri elmenni :)

Tke 2014.11.05. 09:25:46

Civil természetszeretőként itt az Alföldön is azon agyalok, hogy az értéknek kell-e a nyilvánosság. Mert abban a pillanatban, ahogy "felfedezik", már megjelenik a szemét, már emelkedik a telkek ára, már épül a (jobb esetben) kövesút, én innét kezdve pusztulás. El tudnám képzelni a fegyelmezett természetjárást (mi például a legtöbbször hozunk kifelé szemetet a területről, meg nincs hangoskodás, satöbbi), de ahhoz radikális szemléletváltozás, helyszíni őrök, súlyos bírságok kellenek.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2014.11.06. 20:44:17

@tajolo: én asszem Kismaroson fogom megvenni. sok kedvem nincs mondjuk cipelni, de inkább attól félek, hogy nehogy baja legyen útközben

@kaszast: sztem is abszolút megéri, 4 évig készült, és egyáltalán nem drága.

@Tke: hát remélem, akik ezt a könyvet megveszik, azok az igazi természetjárók. a kocaturisták nem adnak ilyenért pénzt :)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2014.12.07. 10:52:18

Ha minden igaz, ma nekem is sikerül végre beszereznem, nagy izgalommal várom, hogy belelapozzak :)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2014.12.07. 21:41:20

Szia! Kismaroson vettem meg, a kisvasút végállomásán. Elég sok van még ott, úgyhogy érdemes beiktatni egy kirándulás előtt/után :) Nagyon klassz, mert hihetetlenül sokrétű a könyv és sok újdonságot tartogat nekünk, Börzsöny-ismerőknek is ám...:)

mabal 2015.02.03. 11:37:45

@adamnfl: Sziasztok! A Börzsöny rajongókhoz lenne egy kérdésem. A Börzsöny könyv 36. oldalán van egy kép: kilátás a Katalin szikláról. Itt én nem jártam, legalábbis erre a kilátásra nem emlékszem, hol lehet ez? A kép alapján mintha pont szemben lennék a nyugati gerinc közepével, alattam egy hosszú és rá merőleges völggyel. Ennek a Drinó völgynek kéne lennie. De lehet, hogy a kép csalóka. Kicsit odébb a Miklós tető közelében van egy névtelen és gyönyörű kilátást nyújtó szikla, de ott magasabbról látok a tájra és kicsit más irányból.
Átkerestem az etalon borzsony938m.blog -ot de ott sem találtam a Katalin sziklára utalást.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2015.02.09. 12:09:45

@mabal: szia!
így hirtelen nekem sem rémlik, de majd én is utánakeresek. addig hátha a többieknek van megoldása rá.

köszi!

Horváth Balázs 2015.06.28. 10:34:41

Először is szeretném megköszönni neked ezt a blogot, nagyon sokat tanultam belőle, többek között a néhány nappal ezelőtti 2 napos túrám megtervezésekor is rengeteg gyakorlati tudnivalót szereztem. Észak-alföldi emberként egynapos túráimat a Börzsönyhöz eléggé hasonló közeli Zempléni-hegységben és Szlovákiába átnyúló Szalánci-hegységben, valamint a Bükkben szoktam megtenni, megrögzött hegységimádóként.
Nekem a pár nappal ezelőtti volt az első túrám (remélhetően nem az utolsó) a Magas-Börzsönyben. Diósjenő-Foltán-kereszt-Csóványos-Nagy-Hideghegy-Nagybörzsöny útvonalon. Direkt nem hétvégére időzítettem, mert mint írtad ezen az útvonalon hétvégén elég nagy a forgalom. Az erdőjárás, hegymászás egyféle meditáció, amelybe nem nagyon fér bele az emberek tömege, a bulihangulat.
Külső szemlélőként, aki először látja a Börzsöny mégoly kicsiny szeletét is, lenyűgözött a látvány, a hangulat.
Mindegyik hegységünk a maga nemében gyönyörű, nem tennék különbséget Pilis, Bükk, Zemplén, Börzsöny, Mátra között, mindenhol vannak lélegzetelállító kilátópontok (pl. Tar-kő /Bükk/ Kerek-kő /Magas-Zemplén/).
Nekem a túrám során mégis az volt az érzésem, hogy egyedi varázsa van ennek a hegyvidéknek. Az ősvulkán látványa a Csóványosi kilátóból, a hihetetlen alakú, méretű, ősrégi famatuzsálemek, a bükkösök szépsége, a jóízű források, és az, hogy még tényleg nincs az ember által, kocaturisták által megszállva, tönkretéve, valóban kiemelkedő értékké teszi. Nekem főként, :-) mivel minimum 5 óra utazás megközelítenem, szóval olyan mint az 6 puttonyos aszú, nem lehet mindennap fogyasztani. Első benyomásaim nagyon jók voltak!
Kirándulásom után pont arra gondoltam, hogy jelent-e már meg átfogó könyv a Börzsönyről, rákerestem, erre tessék: itt a válasz, holnap meg is rendelem. :-)

mabal 2015.07.16. 00:58:35

@Horváth Balázs: Én egy Börzsöny-imádó vagyok, pedig néhány kilométerre lakok a mind a Budai, a Pilisi és a Visegrádi hegységektől ( sőt a Gerecsétől is). Ezekben is vannak nagyon szép helyek, sokat is mászkálok rajtuk, de a Börzsöny teljesen más, amikor csak van időm oda megyek, pedig kocsi nélkül 2-3 óra az odaút. Márpedig kocsi nélkül szeretek menni, mert akkor nincs körtúra kötöttség.
A Börzsöny sokkal vadabb, zártabb, érintettlenebb, azt mondják a Kárpátokra legjobban hasonlító hegységünk. A domborzat iszonyú változatos, a hegyek relatív magasságkülönbsége itt a legnagyobb és az erdőborítottság is szinte teljes. A változatos domborzat miatt rengeteg a mély szurdok, völgy és a kilátópont. Ráadásul nagyon más a jellege az egyes részeinek, a déli, nyugati, északi és a magas Börzsönynek.
Talán legjobban az érintettlenségét szeretem, csak a peremén vannak települések, belül egy sincs. Hétköznap alig jár ott valaki, az ember tényleg messze érzi magát a civilizációtól. Ezt nehéz érezni a pl. a Bakonyban vagy éppen a Pilisben, ahol néhány kilométerenként jön egy település vagy betonút és sokan is vannak.
Amit bejártál az az egyik alaptúra. Remélem lesz időd többre is. Legalább ilyen szép a nyugati gerinc (Hollókő), vagy a Csoványosról lefutó bércek (pl. Nagy Mánán keresztül). A kevésbé ismert pontok is gyönyörűek, és ott aztán alig van valaki.

oldbikeold 2015.08.06. 10:05:19

@mabal: A könyvet-képet nem láttam,de tudomásom szerint a Katalin szikla Nhh-től a Csóványos irányában a Haramia-lyuk előtt található .
picasaweb.google.com/105102209552133246147/TeliNapsutes#5440763705096653106

mabal 2015.08.09. 00:30:45

@oldbikeold: Köszi szépen. Legközelebb felmászok rá és körülnézek, mert szép kilátásnak igérkezik. Magamtól eszembe nem jutott volna ez a lehetőség, gondolom az Oltár patak völgyén lehet végignézni róla. Sejtem melyik szikla lehet, van ott egy közvetlenül az út mellett. Kicsit odébb is van egy hatalmas példány ahol a piros kereszt feljön a piros háromszögről az Oltár szikla után, de az eléggé bent van a fák között.
Na majd ha megenyhül az idő, mert ilyen hőségben mégsem az igazi.
süti beállítások módosítása