mirko vosátka

Végre parázás nélkül nézhetünk szét a Csóványos tetejéről!

2014. október 13. 08:02 - mirko vosátka

Ha egy képzeletbeli turistapszichológusnak kellene vallanom az érzelmeimről, akkor be kellene vallanom, hogy viszonyom a Csóványoshoz igen ellentmondásos. Egyrészt imádom, mert rengeteg élményem fűződik ehhez a helyhez (egyszer aludtam is a kilátóban, az egyik felső szinten), és elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy Magyarország egyik legszebb kilátása innen nyílik. Másrészt az utóbbi években már elkerültem ezt a helyet, mert elegem volt a kurjongató kocaturistákból és az osztálykiránduló gyerekcsoportokból.

Ha az új kilátót meg fogom nézni, akkor is hétköznap fogom tenni. Ugyanis nagyszerű hír, hogy az Ipolyerdő Zrt. felújította a kilátót a Csóványoson, amit október 9-én adtak át.

Fura elképzelni, de a Börzsöny legmagasabb pontján nem állt mindig kilátó, és amikor állt, akkor sem ilyen, és nem is kilátó céljából épült. A 30-as évek túrakalauzának tanúsága szerint akkoriban itt például csak csalán és egy tisztás állt, viszont a kilátás kitűnő volt - legalábbis Nyugati irányba. Az 50-es években már állt itt egy "kilátó", ez fából készült, és igazándiból háromszögelési pontnak épült, de a turisták is felmehettek.

 

regikilato.jpg

Kép: Fortepan

 

Aztán ez összeomlott, és a faanyagokból a lelkes turisták egy védkunyhót építettek, de ennek ma már nincs nyoma. És eljött 1978, ekkor adták át a jól ismert, 28 méter magas betonhenger geodéziai tornyot. Azonban ennek vas ajtaját lezárták a turisták elől. Az 1979-es Másfélmillió lépés sorozatból tudjuk, hogy fel-fel törték az ajtót, emiatt egy idő után már le se zárták, és a torony szabadon járható lett.

 

csovi.jpg

 

Hihetetlen egy építmény volt ez, meredek vaslétráival, és a kilátószintet védő hézagos vaskorláttal. Amikor az ember végre felért, metsző szél és szédítő látvány fogadta, a vaskorláthoz meg alig mertünk közel menni, mert olyan érzésünk volt, hogy az első nagyobb széllökés kifúj minket az űrbe.

A felújítás során gyakorlatilag a régi betonhenger köré építettek egy favázat. Örvendetes dolog ez, hiszen úgyis mindenki kilátónak használta, akkor pedig tegyük felhasználóbaráttá és kevésbé veszélyessé.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a "Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben" című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették Diósjenőn a Csóványosi kilátót.

csovanyos_atado35.jpg

Kép: Ipoly Erdő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr466783977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása