mirko vosátka

Nagymaros egykor és ma

2012. május 01. 21:16 - mirko vosátka

Visszajöttem. Én és a blog. Blogbejegyzés már olyan régen volt, hogy utána sem merek számolni, de a valóságban voltam párszor túrázni, persze közel sem annyiszor, mint 4-5 évvel ezelőtt, amikor 2-3 hetente el tudtam szabadulni. Szerencsére-sajnos a mostani munkám miatt, plusz az edzések mellett, sokszor már csak arra jut energiám, hogy elvánszorogjak az ágyig és aludjak. Ráadásul a közlekedési árak egyre húzósabbak, és van úgy, hogy az ember azon a 2-3 ezer forinton spórol, ami egy túra költsége lenne. Mindegy, ilyen kort élünk, örülünk, ha egyáltalán dolgozunk. A blogírással sajna lemaradtam, és a blogolvasással is. De ígérem, bepótolok mindent.

Nagymaros egyik kedvenc Dunaparti kisvárosom. Tulajdonképpen kedvenc dunakanyari településeimnek - Zebegény, Nagymaros, Verőce - mind-mind megvan a maga szép múltja, és mindegyik különleges a maga módján. Nagyon kevesen tudják, hogy Verőce például egy építészeti különlegesség. Persze azért tudják ezt kevesen, mert a régi fény a szocializmus évtizedei alatt megkopott, a rendszerváltás utáni rohadásban pedig kevés város tudta újraéleszteni saját arculatát. Én úgy látom, hogy minden pozitív törekvés ellenére ezek a kisvárosok-települések csendes szunnyadásban vannak, nem igazán találták meg régi önmagukat.

Volt már vitám néhányakkal arról, hogy "de miért kéne ezekből a kedves helyekből Siófokot, vagy Balatonfüredetet csinálni, hiszen pont az a jó bennük, hogy nem lepik el őket a zajos és kártékony turisták, akikkel együtt megérkezik az őket kiszolgáló gagyiáradat is - mind szórakozóhelyek, mind vendéglátóhelyek tekintetében". De én nem gondolom, hogy feltétlenül ennek a forgatókönyvnek kell érvényesülnie pusztán attól, hogy egy üdülőhelyet gatyába rázunk.

Nyugat-Európában vannak tök jó példák arra, hogy egy üdülőhely is lehet kulturált, (relatíve) nyugis, kedves, vendégszerető, úgy, hogy a tradíciók is megmaradnak. Mi magyarok mindig végletekben gondolkodunk, nem érzékeljük, hogy a paletta széles, sokszínű, és hogy van választási lehetőség. Ráadásul ne feledjük el, hogy ezekre a helyekre anno olyanok jártak pihenni, mint Móricz, Kosztolányi, Ady, Kodály, Kodolányi, Karinthy Frigyes. És olyanok laktak a Dunakanyarban, mint Kittenberger, Gorka Géza, Gorka Lívia, Szőnyi István, Kórusz József. Ybl Miklós és Kós Károly terveztek errefelé épületeket. Valószínűleg nem a ricsaj és a gagyi vonzotta őket ide, mégis pezsgő üdülőélet folyt errefelé. Szóval ne legyünk kishitűek, lehet kulturáltan is felvirágoztatni pihenőhelyeket. Talán csak annyi a fontos, hogy a Börzsöny háborítatlan erdőségeit viszont mindenképpen meg kell óvni a turistaáradattól. Szerencsére a Börzsöny földrajzi adottságainak köszönhetően amúgysem a kocaturisták kedvence, ezért is van az, hogy a Királyrét-NHH-Csóványos útvonalon kívül alig találkozni valakivel. (És érdekes, hogy ezt a jelenséget még a túramozgalom hőskorszakában is leírták a könyvek.)

Az egész csak erről a videóról jutott eszembe :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr224482698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása