mirko vosátka

Újabb vita az erdei motorosokról

2010. december 27. 21:15 - mirko vosátka

Nemsokára szeretnék kirakni régi túrabeszámolót, amivel még elmaradtam, de ezt a motorosvitát most gyorsan be kell posztolnom, mert nagyon érdekes. A TotalBike-on nyitottak egy vitát az erdei motorosokról. A téma időről időre előkerül, már jó pár blogban meg cikkben lement ez a vita, nagyjából lehet ismerni a különböző érveket, úgyhogy az alábbi vitában sincs túl sok új. A TotalBike-on úgy vezényelték le a dolgot, hogy egy-egy cikkben foglalt állást a két vitapartner, így mindenki láthatja az érveket és ellenérveket.

Az első cikk arról szól, hogy tiszteletben kéne tartani az alapvető szabályokat. Azért mert valaki gyorsan tud helyet változtatni (ezért nehéz elkapni), és mert általában csapatostul mennek (értsd: ha beszólsz nekik leütnek), azért még nem kéne azt gondolják, hogy bárhová bemehetnek, nekik bármit szabad.

A második cikk meg kulturált hangnemben legalább, de a szokásos erdeimotoros nyavalygást fogalmazza újra: mivel nekik sehol sem szabad motorozniuk, ezért kénytelenek mindenhol motorozni, a legvédettebb Nemzeti Parki részeken is. Tudom, hogy most sarkítottam, ironizáltam, tudom, hogy nem ezt és nem így szeretné mondani Göbölyös, de tulajdonképpen ezt mondja, és ez van az egész írása mögött. Ugyanis a valóságban az van, hogy az erdei motorosnak mindent szabad, bárhová, bármelyik Nemzeti Park legkeskenyebb ösvényére bemennek, ha pedig vita lesz belőle a neten, akkor jön a védekezés: hogy nekik nincs hol motorozniuk. Tudom, hogy Göbölyös nem azt akarja mondani, hogy "nekünk mindent szabad", de nem látom az elhatárolódást a faszoktól, nem látom, hogy értené, mi a valóságban a probléma.

Mindegy, leszarom a Göbölyös-féléket, a megoldást én két irányban látom már nagyon régóta. Egyrészt a krosszmotorosoknak tényleg venniük kell maguknak olyan területet, ahol hódolhatnak szenvedélyüknek, ugyanakkor a természetben nem okoznak kárt és mások pihenését sem zavarják (csak ugye a bérelt pályáért fizetni kell, a sok nagypofájú sóher köcsög meg ingyér szeretne száguldozni). Ettől még lesznek továbbra is olyanok, akik bemennek a Nemzeti Parkokba, ezeket viszont rendszeresen ellenőrizni és szigorúan büntetni kell, méghozzá a gépük elkobzásával. Ha lesz valami egyáltalán az Illés Zoltán által felvetett ranger szolgálatából, akkor nekik ez lesz az egyik fő feladatuk, az nyilvánvaló.

A kommentek viszont rettentő tanulságosak! (És ameddig el tudtam olvasni őket, tök értelmesek is!)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr112542771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldbikeold 2011.01.04. 08:25:09

a túrázók is belefutnak egy-két "csapdába"..szerencsém volt ..nem "akadtam fenn"..személyes élmény! a börzsönyben! a se...em mögöt egy medve nagyságú kutya még fokozta a "baleset" létrejöttét...a majorból toppant elém és sietségre ösztökélt JELÖLT BRINGAÚTON! ..csoda,hogy ezt leírhattam..
picasaweb.google.com/114841135456821063554/Csapda#5558222139687287426
a következő csapda a mátrában márton rét-Z TÚRISTAÚTON lévő "telepített akna" házilag barkácsolva-hegyesre köszörülve = nem kétséges az eredmény amely egy túristát ki is "lyukasztott"
picasaweb.google.com/114841135456821063554/Csapda#5558222138764743826

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.01.04. 22:40:19

@oldbikeold: basszus, nem hiszed el, de ezen most nagyon durván elszomorodtam. kimegy az ember az erdőbe pihenni, és bazmeg belelép egy kihegyezett vasszögbe???? ráadásul vagyunk páran, akik egyedül túrázunk, ilyenkor mi a fasz van? térerő általában nincs, egész nap nem jár arra senki stb

ki az a faszkalap, aki ilyesmiket rakosgat ki?

még arról a rozsdás boronáról el tudom képzelni, hogy a motorosok ellen lett kirakva. épp ezért menjenek a jó kurva anyjukba a motorosok, mert mindenkit idegesítenek, és ha emiatt csapdákat rakosgat ki a nép, akkor azt a biciklisek is megszívhatják!!

ez a márton rét merre van a mátrában? és te ismerted azt, aki belelépett?

oldbikeold 2011.01.05. 01:50:50

ez nem vasszög!direkt módon kihegyezett betonvas!!
mártonrét:mátrakeresztes-É-ra-P4-balra a Z....a villanyvezeték előtt 200 m-re!!ez egy széles erdészeti út is amelyre a galyatetőre vezető útról be lehet menni..így bizosan a fatolvajok ellen rakták ki,de egy ártatlan túrista itta meg a levét a csapdának..
személyesen nem ismerem ...szerencse,hogy 5-en voltak vele és segítettek kivinni a sérültet az aszfaltig és salgótarjánba vitték a mentők-feljelentés volt etc....én nem sok esélyt látok a tettes kézre- kerítésére,de gondolom a közelben lévő "tanyánál" kissé idegesek lennének egy-két kérdés után!! + karácsony előtt volt és található fenyves a környéken!!
a boronát megúsztam..sikerült felemelnem és bedobnon a hegyével lefelé a bozótba,majd két nap múlva újból itt jártam,de nem láttam már a helyszínen!!!

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.10. 08:39:59

Hát ez tényleg durva és elszomorító...én régebben amikor túráztam (akkor még nem csak a Börzsönyben) az ilyen volt világháborús vackoktól féltem, nem feltétlenül aknáktól mert azokon már az idő vasfoga meglátszik, hanem hasonló dolgoktól, mint ezek. Úgy látszik nem volt alaptalan. Még jó hogy a Börzsöny belsejében nem laknak ilyen idióták akik kirakosgatnak ehhez féléket (remélem)...elképesztő

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.01.12. 08:32:55

@oldbikeold: tudom, csak az egyszerűség kedvéért írtam vasszöget. közben felfedeztem róla a másik képet is, ez egy nagy műgonddal kivitelezett csapda, még az is meg van oldva, nehogy eldőljön.

amúgy elnézve ezt az eszközt, ez kőkemény rendőrségi ügy, csak nyilván a rendőrségnek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy ilyesmik után nyomozzon, egy mezei turista élete nem ér annyit...

az uborkára áramot vezető fickót bezzeg egyből lesittelték, pedig az a saját kertjében tette. jó, mondjuk ott volt emberhalál is, de ha nem lett volna, akkor is a cigányok meg a "jogvédők" telekürtölik az egész sajtót a sirámaikkal.

na mindegy, messzire vezet ez :D mindenesetre nincs kedvem fémkeresővel túrázni, meg állandóan titkos csapdákat keresni, ha pihenni megyek az erdőbe. tiszta vietnám bazmeg.
süti beállítások módosítása