mirko vosátka

Haszontalan bisz-baszok: bortartó

2010. október 01. 12:22 - mirko vosátka

Úgy gondoltam, hogy indítok egy sorozatot az olyan eszközökről, amik nagyon praktikusak az erdőben, de nem tartoznak az alapfelszereléshez (bakancs, hátizsák, hálózsák, bicska). Ezért írtam pl a moszkitóhálóról. De most rájöttem, hogy vicces lenne írni azokról, a hegymászóboltokban kapható, teljesen értelmetlen bisz-baszokról, amelyek kizárólag azt a célt szolgálják, hogy valamelyik szemfüles vállalkozó bankszámláját növeljék. Persze az a hülye, aki megveszi.

Mielőtt kielemezném első tárgyunkat, elmondanám, hogy miért tartom baromságnak az ilyen dolgokat. Az egynapos vagy többnapos kirándulás, vagy táborozás, túlélőtúra, bushcraft, vagy nevezzük bárhogyan, úgy működik, hogy az ember szeretne kiszakadni abból környezetből, amiben egész héten van. Vagyis a városból, zajból, büdösből, a monitorok elől, a tömegből. Ki a csendbe, a zöldbe, a nyugalomba. A természet viszont nem olyan egyszerűen működik, mint egy pálmafás-tengerpartos gigantposzter. Vannak kellemetlen apróságok, hideg, eső, rovarok, meleg, nincs vízcsap, klotyó és büfé sem. Ezeket a kellemetlenségeket bevállalja az ember cserébe a kalandért. Ugyanakkor valamennyi komfortról próbálunk gondoskodni, jó hálózsákot veszünk, amiben nem fagy be a seggünk, szúnyogriasztót, eü-csomagot, esőkabátot, vizespalackot, szóval az ember direkt kibaszni sem akar magával. Körülbelül ebben kell megtalálni az egyensúlyt, és nagyon röhejes az, amikor valaki otthoni kényelmet szeretne magának teremteni a természetben. (Egyszer elhívtunk magunkkal egy szerencsétlent, akivel képtelenség volt megértetni, hogy a természetben nem lehet mindent előre kiszámítani, nincs vetett ágy meg vízcsap. Nem fogta föl, nem is hívtuk többet.)

És most térjünk rá a lényegre, mai tárgyunkra, a túrázáshoz való bortárolóra. Való igaz, hogy a túrázó néha visz magával egy üveg bort, amit majd az esti tábortűznél kinyithat, de hát azt vagy benne hagyom az üvegben, vagy ha nem akarok törékenyt cipelni, akkor áttöltöm pillepalackba. Miért vennék majdnem 4000 forintért (!) egy ilyen műanyag tömlőt? 

Egy esetet tudok elképzelni: ha mondjuk valaki egy hétig akarja cipelni a bort, mert mondjuk csak utolsó nap akarja kibontani. 

Amúgy meg az a véleményem, hogy ha valaki nem bírja a nomád körülményeket, akkor nem kell ezt a kikapcsolódási formát erőltetni, annyi más sport van, menjen mondjuk fallabdázni, otthon nyisson egy üveg bort, nem lesz műanyagízű és cipelni sem kell a hegyre.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr152336680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása