mirko vosátka

Remek program április végére

2010. április 21. 21:01 - mirko vosátka

Hiába mutat a naptár márciust, aztán áprilist, az igazi tavaszt én akkor is onnantól számítom, amikor a madarak elkezdenek énekelni, amikor a fekete rigót már hajnalban lehet hallani. És amikor esténként csattog a fülemüle. Persze erdőben ezer más madár is elkezd ordibálni ilyenkor, az erdei pintyek, a vörösbegyek, a mindenféle poszáták, de ezeket mi itt a városban nem nagyon halljuk. A fekete rigót és a fülemülét viszont igen. A minap is mentem haza este kilenckor, és hallottam, hogy a közeli bokrosból már szólnak a fülemülék, nagyon megörültem.

A lényeg, hogy a fülemülének az az egyik különlegessége, hogy éjszaka is dalol, a Magyar Madártani Egyesület pedig kitalált egy jó kis programot, ami majdnem olyan, mint ősszel a szarvasbőgéshallgatás (végül is az is párzás), de valamivel egyszerűbb kivitelezni. Szóval, akinek gyerekei vannak, vagy akit érdekelnek a madrak, az menjen fülemülét hallgatni, a programot most szó szerint idézem:

A program késő délután 17-18 h körül, tehát még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok egészen 20-21 h-ig.

Bár a rendezvény fő attrakcióját a  fülemülék koncertje jelenti, a májusi estéken számos más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért az időben érkezőkkel többnyire etető madarakat is meg tudunk figyelni, egészen a nappali világosság utolsó perceiig.  A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Amint az esti szürkület teljes sötétségbe fordul, a többi madár elhallgat és rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán 2-3 méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.

A program 21-22 h körül zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

 A fülemülehallgatás sok helyen lesz és más más időpontokban, ide kattintva lehet részletesen tájékozódni ezekről. Diósjenőn például most vasárnap lesz.

És végezetül egy kis ízelítő:

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr281941030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.05.06. 08:56:10

Múltkor megálltam pár percre hallgatni a madarak énekét. Nem vagyok ornitológus, de azért így "laikusként" is nagyon élvezhető tavasszal ez a madárkoncert:)
Amúgy annyi minden van amihez szeretnék érteni: fákhoz, virágokhoz, gyógynövényekhez, gombákhoz, stb. Talán majd egyszer...:)
süti beállítások módosítása