mirko vosátka

Végre egy kurva jó hír! - Forrásfelújítás a Börzsönyben!

2010. március 30. 20:55 - mirko vosátka

Annyit keseregtem itt már azon, hogy a források nincsenek karbantartva, hogy most lássunk egy igazi jó hírt. Egyébként az nem teljesen igaz, hogy a források nincsenek karbantartva a Börzsönyben, hiszen az erdészet és a Nemzeti Park sok forrást próbál rendben tartani. De az állandó tisztításhoz önkéntesek kellenek ugye, negyedévente ki kell pucolni a források lefolyó részét minimum, erre is jó volt anno a turistamozgalom, az erdészektől és természetvédelmi őröktől nem lehet elvárni, hogy forrásokkal bajmolódjanak, mikor van elég dolguk.

És a jó hír, ami viszonylag friss, pénteki:

"Ha értő szemmel járunk hegyvidéki erdeinkben, egy idő után valósággal keresni fogjuk a szomjat oltó, életet adó, hegyből előtörő forrásvizeket. A turistatérképen jelzett foglalások azonban sokszor okoznak csalódást, s laikusként is sajnálkozunk azon, hogy a kosztól, szeméttől mentes csobogó csupán a képzeletünkben élt. A terület legjobb ismerői, az erdészek munkájuk során újból és újból elvégzték a legszükségesebb karbantartásokat, de jelentős pénzügyi források hiányában ez csupán tűzoltásra volt jó. A megoldást az európai uniós társfinanszírozású Közép-magyarországi Operatív Program hozta el. A program keretében a térség legnagyobb erdőgazdálkodója, az Ipoly Erdő Zrt. Sikeres pályázatával csaknem kétszáz milliós támogatást nyert el a legsürgetőbb természetvédelmi munkák megvalósítására, köztük a kisvizes élőhelyek felújítására és védelmére."

Olvasható a NatGeo honlapján. Minden szavával egyetértek.

"Páratlan lehetőséget jelent, hogy az Európai Unió és a Magyar Állam közös tehervállalásának köszönhetően az állami erdőkben – a hagyományosan zajló erdészeti tevékenység mellett – a természetvédelmi munkákat európai uniós pályázati források segítik. A program horderejét jól érzékelteti, hogy amíg korábban évente átlagosan 5–8 forrást felújítására kerülhetett csak sor, addig a kétéves projekt mintegy 50 forrást érint. Ezeknek a forrásoknak különleges jelentőségük van, hiszen a foltos szalamandra, pettyes gőte, alpesi gőte, illetve egyes védett kérész és tegzes fajok élő- és szaporodó helyei. A forrásteknők tisztítása és a forrásfők helyreállítása után ezek az élőhelyek egyszerre adnak teret védett növény és állatfajoknak, biztosítva hosszú távú fennmaradásukat. A munkákat rendkívül körültekintően, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közösen végzik, hogy ezek a különleges életterek semmilyen szempontból ne sérüljenek. A források mellett 15 kisebb tavat mentettek meg a feltöltődéstől. A természetvédelmi beavatkozástól a kétéltűek szaporodásában várnak pozitív változásokat."

50 forrás felújítása a korábbi 5-8 helyett!!! Ez tízszer annyi. És itt nem csak tiszításról, hanem igazi helyreállításról is szó van. Annak meg külön örülök, hogy a források nem csak a szomjunkat oltják, hanem természetvédelmi értéket is képviselnek, élőhelyet adnak mindenféle állítoknak is. Remélem a Fekete-völgyi Fekete-kutat is helyre lehet még hozni, az elmúlt években elég lepukkantnak látszott.

És egy idézet a cikk elejéről:

"Magyarország egyik legtisztább, természetes szűrővel ellátott vízgyűjtő területe a Börzsöny. A hegység bővelkedik a tiszta vizű forrásokban. Egybefüggő erdőségeinek vízgyűjtőjét nem törik meg lakott területek, nem szennyezik ipari létesítmények. Forrásai pedig nem csupán az ember számára hoznak felüdülést. Egyúttal rengeteg védett faj élőhelyéül szolgálnak. Ezért tűzték ki célul az állami erdőket kezelő helyi erdészek, erdőmérnökök a leromlott állapotú források felújítását."

Szóval egy újabb értéke a Börzsönynek, hogy az egyik legtisztább természetes szűrővel ellátott vízgyűjtő hely. Persze, hiszen nem épült egy olyan üdülőövezet a kellős közepén, mint a Pilisben a Dobogókő.

Teljes cikk itt található.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr101882242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.31. 13:43:23

Ez tényleg nagyon jó hír:) Sajnos sokszor volt az elmúlt években, hogy túra közben elfogyott az innivalóm és csak azt vártam hogy odaérjek a térképen jelzett forráshoz, s amikor végre ottvoltam iható víznek nyoma sem volt:(
Kiváncsi vagyok mely forrásokat fogják felújítani...
Éppen most gyűjtöm össze a Börzsönyben található forrásokat, s így a munka kellős közepén azt mondhatom hogy nem is gondoltam volna hogy ennyi van! Szerencsére 1-2 kivétellel ezek olyan vizűek (és a patakok is amelyeket ezek táplálnak) hogy nyugodt szívvel felfrissíthetjük magunkat a túra közben, ha jól emlékszem egyetlen egy helyen láttam, a Kis-Pogány-hegy nyugati oldalában, az Altáró mellett levő forrásnál hogy nem ivóvíz (Mondjuk az is érdekelne hogy miért nem...oké, hogy évszázadokig arzén, bizmut és tellúr tartalmú ásványokat bányásztak itt, de nem hinném hogy ilyen mértékben beleoldódna a vízbe, vagy ha igen, akkor nem csak itt nem lenne iható)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.04.01. 12:20:58

@adamnfl: igen, én is mindig forrásokból töltök újra, előre készülök rá, és nagy csalódás, ha kiderült, hogy a térkép szerinti forrás már évek óta nem működik, vagy csak időszakosan. vagy pedig annyira elhanyagolt, hogy ihatatlan. néha megpróbálom kitisztítani őket, de halottnak a beöntés... :)

amúgy meg túra közben nem is túl egészséges dehidratálódni :)

ha nagyon nincs víz, akkor előfordul, hogy patakból iszom, de csakis a magas-börzsöny felső részein, pl oltár-patak. lejjebb nem merek már.

forrásoktól még nem lett bajom, viszont azt nem igazán szeretem, ha nyár közepére megjelennek bennük ezek a fehér, vékony férgek, vagy mik... ezekről nem tudsz valamit?

ez a forrás, amit mondasz, az altárónál nem ez?:

vosatka.blog.hu/2008/11/25/kospallag_kemence_ketnapos

(nyolcadik fotó, katalin-forrás). akkoriban nem volt rá kiírva semmi.

egyébként ugyanitt van egy fotó a diós-kútról, ami működőnek van jelölve, de valójában nemigazán működik.

egyébként remélem, az újpest-forrást felújítják, mert abban van víz, csak teljesen rossz állapotban van a foglalat, így ihatatlan. és a bene-kutat is jó lenne rendbeszedni, így lenne egy iható kút az oltár-völgyben.

meg persze még sok másikat is :)))

az viszont jófejség volt az erdészettől, hogy a saji kútnál foglaltak egy új forrást, mert az eredeti kiszáradt.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.04.01. 13:11:19

De, a Katalin-forrásra gondoltam pont:) Az egyik térképemen zárójelben az van, hogy nem ivóvíz...
Az Újpest-forrást én is remélem hogy felújítják, főleg mert újpesti vagyok:D

Medve11 2010.04.18. 08:27:53

Ezt ma találtam, nem hallgattam még meg:
szentkoronaradio.com/radio/2010_04_13_pentektol-ismet-erdozugas-radionkban?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+atisztamagyarhang+%28Szent+Korona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar+Jelen%29

emezt írják: "Eheti műsorunkban Lengyel Lászlóval, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetőjével hallhatnak interjút az erdészet terület található források felújításáról."

délután majd meghallgatom magam is!

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.04.18. 11:54:17

@Medve11: ezer köszönet! fel is töltötték! uh amint lesz időm meghallgatom.
süti beállítások módosítása