mirko vosátka

Kéktúra-sorozat a Földgömbben

2009. szeptember 07. 20:41 - mirko vosátka

Marha jó sorozat indult a Földgömb című folyóiratban a kéktúráról. Már hamarabb meg kellett volna írnom, de elfelejtettem. Eleve a Földgömb című újság az ismeretterjesztés kategóriában az egyik legjobb. Néha kicsit rövidek a cikkek, olvasna az ember egy-egy témáról bővebben, de gondolom, ilyen minőségű papíron, ennyi fotóval, maximalizálva van az oldalszám, így a cikkek hosszúsága is.

A lényeg, hogy az országos kéktúra útvonalát járja be a Földgömb néhány szerzője, és megírják élményeiket, tapasztalataikat. A sorozat a július-augusztusi számban indult, még megtaláljuk az újságárusoknál, nem késtünk le semmiről. Az első cikk a Tokaji-hegységről, ahogy régebben ismertük: Zempléni-hegységről szól, azaz az útvonalnak erről a szakaszáról számolnak be. Nagyon jó a képanyag, és tetszett, hogy a szerzők érzékenyek a régió problémáira. Ráadásul meglátogatták azt az erdészt, aki a Másfélmillióban, és a Szt István vándorlásban is szerepelt! Innen jut eszembe, hogy kiderül az is a cikkből, hogy ők is nagy elődjüknek tekintik a Rockenbauer-féle csapatot, és mintaképnek a filmet.

A következő rész rázós téma lesz: Cserehát. A Másfélmilliónak ez az egyik legjobban sikerült epizódja (egyébként az alkotók szerint is), akkoriban sem volt gazdag vidék, a falvak szép lassan öregedtek és néptelenedtek el, de volt még bája, hangulata ennek a tájegységnek. "Elesettségében is megragadó", vagy hogy is mondta Rockenbauer. Azóta rohadt sokat változott a világ, és ebből a változásból a Cserehát megint vesztesen került ki, mint annyiszor a történelem során. Az ország egyik legleszakadtabb régiója lett, a neve egyenlő lett az elnéptelenedett falvakban kialakuló cigánygettókkal, és az ehhez kapcsolódó bűnözéssel. Szóval kíváncsi vagyok, hogyan írnak majd erről a következő részben a szerzők. A lap következő száma szeptember végére várható.  

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr941366714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.07. 22:11:02

Mióta Tokaji-hegység a neve a Zempléninek?

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.09.07. 22:34:00

@Bölcs Ész: hát azt nem tudom. itt azt írja a Földgömb, hogy az I. vh után terjedt el a téves Zempléni-hegység elnevezés. de a geológusok soha nem vették át - mondja a szerző.

aztán úgy látszik, mostanában próbálják valahogy visszaállítani, meglátjuk, milyen sikerrel. én is megszoktam a zempléni hg nevet.

Aradebil 2009.11.10. 22:09:15

@Bölcs Ész: inkább az lenne a helyes kérdés hogy mióta Zempléni-hg a Tokaji-hg,hát 1920 óta
süti beállítások módosítása