mirko vosátka

Viperamarás a Bükkben?????

2009. június 25. 21:08 - mirko vosátka

Na, a nyári uborkaszezon legérdekesebb híre: "Vipera marhatott meg egy túrázót a Bükkben." Elég különös hír, és egyelőre még azt se lehet tudni, hogy a média értett félre esetleg valamit, vagy a túrázó kamuzik, vagy tényleg igaz a hír. Mindenestre elég ijesztően hangzik, hogy a Bükkben nincs biztonságban az ember.

 

Én nem akarom itt eljátszani a biológust, meg kígyószakértőt, de nézzük a tényeket. Amikor viperáról van szó, a Zemplént szokták emlegetni mint gyakoribb előfordulási helyet. De még ott is elég ritka állat a vipera. A kígyómarás meg aztán végképp nem túl gyakori, pedig mondom, ott él viszonylag sok vipera. A szakértők mindig el szokták mondani, hogy magától nemigen támad, ez nem fekete mamba, csak ha sarokba szorítják, rálépnek satöbbi. Ilyenről még életemben nem hallottam, hogy valaki egyszercsak azt vegye észre, hogy a karján van egy kígyó, és el sem menekül, hanem négyszer mar. Persze a sztori szerint a fickó egy kőre ült le, és a kő alatt elvileg rejtőzhet kígyó. Lehet, hogy rossz helyre ült.

De a Bükkben? Ahol nemigen lakik vipera? És pont ott történjen egy ilyen marás? Szóval gyanús az egész sztori, de ha igaz, akkor elég aggasztó, hiszen a Bükk Magyarország legjobb túrahelye, és természetszeretet, állatvédelem ide vagy oda, semmi kedvem mérges hüllőktől parázni.

Reméljük, hamarosan kiderül, hogy az egész hír ebben a formában nem igaz, és hogy a fickó tök mástól lett rosszul.

Ezt a neten találtam a témával kapcsolatban: "A Bükkben nem él mérges kígyó, az időnként bejelentett vipera észlelések minden bizonnyal a hozzá méretben hasonló rézsiklóra (Coronella austriaca) vonatkozhatnak. E faj is előkerült a hegység szinte minden régiójából, a nemzeti park fennállása óta legalább 50 új lelőhely-adata van."

Szólj hozzá!
Címkék: hír vipera bükk

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr521208597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása