mirko vosátka

Magyarország természetes növényzeti öröksége

2009. március 31. 19:11 - mirko vosátka

Az MTA Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet (ÖBKI) kutatói a hazai botanikusok bevonásával elkészítették Magyarország természetes növényzeti örökségének első tudományos igényű leltárát (MÉTA) - jelentette be Török Katalin, az ÖBKI igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A fogyasztói társadalom európai "fejlődésével" egyre nagyobb ütemben csökken a biodiverzitás, a fajok sokszínűsége. A negatív következmények felismerésével Európa sok országában megnőtt az igény az aktuális növényzet térképezése, monitorozása iránt.

Aki bővebben kíváncsi, hogy mi is ez, az kattintson ide, meg a kutatás honlapjára, ide. Ami miatt ez nekünk fontos, az az, hogy a kutatás szerint Magyarországon a legtermészetesebb növényzet a Börzsönyben, Mátrában, Bükkben, Zemplénben, és a Bakonyban maradt meg, no és a Hortobágyon.

Ez mondat viszont kicsit szíven ütött:

"2060-ra a védett területeken belül eltűnik az erdőknek, gyepeknek, mocsaraknak a 40 százaléka, e területeken kívül a csökkenés 75 százalékos lesz" - hangsúlyozta Molnár Zsolt, az intézet tudományos munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr181038071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása