mirko vosátka

Bedurvult a Morgó-patak Kismarosnál

2009. március 05. 19:33 - mirko vosátka

Hoppá, brutál mód olvad a hó a Börzsönyben, ezt onnan lehet tudni, hogy a Morgó patak annyira megáradt, hogy a partján álló víkendházakat fenyegeti. A Morgó patak egyébként egy érdekes dolog, a Török-patak Szokolya alatti részét hívják így, egy pontig Török-patak, aztán hirtelen Morgóvá változik, Kismarosra már így érkezik be. És hát a Börzsönyi gyökerek ugye: a Török-patak a Királyrétnél egymásba ömlő Nagy-Vasfazék-patakból, Szén-patakból, Bagoly-bükki-patakból jön létre alapvetően, persze rengeteg kisebb patak is táplálja. De ez előbb emlegetett három patak egyenesen a Magas-Börzsönyből hozza a hólevet. Így nem kell csodálkozni a hirtelen áradáson, de persze az azért nem semmi, hogy "néhány óra alatt egy métert emelkedett a patak víszintje". Ezek a patakok a sokszorsukra meg tudnak duzzadni, de még így megáradva sem tűnnek veszélyesnek, de ez csak a látszat, egyszer volt alkalmam kipróbálni egy ilyen megvadult kispatak (a Szén-patak volt az) sodrását: elég kemény.

A hír teljes szövege:

"Az ingóságok biztonságba helyezésére hívta fel a Morgó patak áradása miatt az ingatlantulajdonosok figyelmét a Pest megyei Kismaros polgármestere, Poldauf Gábor. A hirtelen hóolvadás miatti áradás hatvan-hetven ingatlant érinthet, miután néhány óra alatt egy métert emelkedett a patak vízszintje. Az ingatlanok mintegy háromnegyedében élnek állandó lakosok."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr61983799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása