mirko vosátka

Újabb fellépés a quadosok ellen

2009. március 04. 22:43 - mirko vosátka

A fatolvajok mellett másik állandó témánk az idióta quadosok, akiket nem lehet eleget és elég keményen szidni. Természetesen az erdőkben illegálisan motorozgató és quadozó barmokról van szó, akik gyakorlatilag csak kárt okoznak, semmi keresnivalójuk az erdőben, még a környékén sem.

Időről időre olvasni híreket arról, hogy megpróbálnak ellenük fellépni itt-ott. Azt nem tudom megítélni, hogy ezek az akciók mennyire sikeresek, de az biztos, hogy ezek ellen seggfejek ellen tenni kell valamit, méghozzá határozottan. Tegnapi hír, hogy ezúttal a Duna Dráva Nemzeti Park embereinek lett elege a quadosokból. Közösen fognak járőrözni a vadászokkal, és a pénzbírság mellett lehetőségük van a jármű elkobzására is, ami egyébként a legjobb megoldás lenne. Persze nehéz őket elkapni, de ha jól emlékszem, pár évvel ezelőtt volt már rá példa, hogy szabályos hajtóvadászatot rendeztek ellenük.

A hírt az Indexen találtam, íme a teljes szöveg:

"Közösen járőröznek, közösen ellenőrzik az arra járókat majd a védett területeken a Duna-Dráva Nemzeti Park és az Országos Magyar Vadászkamara munkatársai, hogy visszaszorítsák a szabályellenesen ott motorozókat.

A quadmotorosok elleni eredményesebb fellépést teszi lehetővé tavasztól Baranyában a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP), valamint az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezetének együttműködési megállapodása, amelyet a két szervezet vezetője hétfőn Pécsett írt alá.

Závoczky Szabolcs, a DDNP igazgatója és Bodnár József, a vadászkamara baranyai elnöke által jegyzett dokumentum közös járőrözéseket, ellenőrzéseket és folyamatos információcserét rögzít a motorosok által kedvelt, főleg természetvédelmi területeken.

Závoczky Szabolcs elmondta: a quad- és krosszmotorosok tavasztól őszig minden évben komoly károkat okoznak a baranyai erdők talajában és növényvilágában, emellett zavarják a vadakat. Utalt rá, hogy ezen járművekkel közlekedni az erdőkben engedélyhez kötött, és csak a kijelölt utakon szabad, ám erről a vezetők többsége nem akar tudomást venni.

Bodnár József kutatási eredményekre hivatkozva azt közölte, hogy már a gépjárművek által keltett zaj is a vadak pulzusszámának jelentős növekedését eredményezi, az ennél hangosabb quadok motorhangja pedig stresszt okoz az állatoknak.

Reményei szerint az együttműködés eredményeként legalább a védett területekről sikerül majd teljesen kiszorítani a quadosokat, akik közül az elmúlt két évben többet is sújtottak vadvédelmi és közigazgatási bírsággal.

Bodnár József elmondta, a vadvédelmi bírság 10 ezertől 200 ezer forintig, a közigazgatási 250 ezer forintig terjedhet, emellett lehetőség van a járművek lefoglalására is. A probléma csak az, hogy a gyorsan mozgó elkövetőket nehéz tetten érni.

Szakemberek szerint megoldást jelenthet a quadosok egyesületekbe tömörülése, így közösen olyan magánterületeket bérelhetnek, amelyeken tevékenységük nem jelentene veszélyt a természetre.

A DDNP-nek évekkel ezelőtt sikerült megállapodni a korábban rendszerint "tilosban járó" siklóernyősökkel, akik ma már bizonyos időközönként és feltételek mellett a Szársomlyóról és a Jakab-hegyről is a magasba tudnak emelkedni anélkül, hogy kárt tennének az élővilágban."

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr98982079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.21. 10:33:55

A közigazgatási bírság - sebességtúllépésKettő évvel ezelőtt lépett hatályba a közigazgatási bírság. Idén, május elsején lépett hatályba a módosítása, mely most már nem százalékban határozza meg a sebességtúllépést, hanem számszerűsítve van. A közigazgatá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruttipapir 2009.04.22. 00:30:42

Azóta bármi következmény...ezzel kapcsolatos eredmény..?

Mert ez enyhén szólva a szőnyeg alá söprés...

(alapítsanak egyesületet és bérelhetnek területet- hátpersze, csak erre várnak.)
süti beállítások módosítása