mirko vosátka

Jégpáncél a Pilisben - túrázásnak lőttek

2009. január 15. 18:04 - mirko vosátka

Pont kettővel ezelőtt közöltünk egy erdészeti felhívást, hogy hova nem szabad menni vadászat miatt. Igazából a turistát ez nem rázza meg különösebben, mert akkor megyünk máshová, nem gond. Ez az ónos eső viszont évről évre bebaszik. Vagy úgy, hogy az ember elindul és az erdőben jön rá, hogy hoppá, az egész erdő jégpálya, korcsolyát meg nem hoztunk. Ilyenkor az ember csakazértis nekivág az útnak, de az út negyedéig sem jut el, amikor rájön, hogy jégpályán, főleg lejtős jégpályán nem túl nagy élvezet a túrázás, és akkor még finoman fogalmaztam. De ilyenkor legalább van élmény, jókedvű kurvaanyázás, aztán visszavonulás valamelyik faluba, ahol meg van kocsma.

Sokkal rosszabb az (mivel ilyenkor el se indul az ember), amikor már hét közben kiad egy közleményt a Pilisi Parkerdő, hogy nem ajánlatos túrázni, egyrészt, mert minden tiszta jég alul. Másrészt, mert minden tiszta jég felül. Ilyenkor ugyanis az ágakra is ráfagy a víz, amelyek le is töredeznek. Ez életveszélyt is jelent a turistára, de alaposan károsítja az erdőt is. Habár tegyük hozzá, amikor még nem létezett ember, pláne erdészet, akkor is így volt, ez a természet rendje. Na de akkor is.

Lényeg, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. ezen a héten is figyelmeztetett, akinek kedves az élete, az ne menjen most túrázni. Főleg ne a Rám-szakadékba. Ja, és a szomorú az egészben az, hogy pont most hétvégén akartunk menni a Pilisbe, de mondjuk mi azt terveztük, hó lesz, méteres. Hát nem. Öröm az ürömben, hogy most nézem a Parkerdő honlapján, hogy legalább tűzgyújtási tilalom az nincs. Az is valami. Mondjuk mindig is tettünk rá magasról, hogy van-e.

Szóval a közlemény szó szerint (innen vettük):

Jégpáncélban a Pilis (katt a képre)
2009.01.15. 10:13

Élet- és balesetveszélyes túrázni a főváros környéki erdőkben a napokban esett ónos eső és jegesedés miatt. A Pilis magasabban fekvő részeit több mint egy centiméteres jégpáncél borítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, hogy semmiképpen se induljanak el a napokban tervezett túrákra.

A jegesedés miatt balesetveszélyessé váltak a főváros környéki parkerdők. A Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység turista- és sétaútjai járhatatlanok az egyre vastagabb jégpáncél miatt. Az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulást tervezőket, hogy az időjárás változásáig ne induljanak az erdőterületre. A Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek térsége egyenesen életveszélyesnek számít.

Az erdőállományban egyelőre nem okozott kárt az ónos eső. Félő azonban, hogy a fák ágain egyre hízó jégpáncél és a várható havazás miatt sok helyen ún. jégtörés alakul ki. Ekkor a fák már nem bírják el a rájuk rakódó terhet és maguktól vagy kisebb légmozgás hatására ágak törnek le, fák törnek derékba vagy fordulnak ki a talajból. A legutóbbi komoly jégkár 2004 februárjában volt a térségben, amikor 15 ezer hektár erdő károsodott, mintegy 25 millió forintos többlet kiadást okozva az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt-nek.

A visegrádi sípálya a környék erdeinek jegesedése ellenére biztonságosan működik, és a 11-es úti leágazás felől személygépkocsival is folyamatosan megközelíthető. Dobogókőn a közutak járhatók, a sípálya megnyitása a következő hétre ígért havazás után várható. A településen kívüli erdei sétautakat azonban mindkét térségben érdemes elkerülni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr43880076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása