mirko vosátka

A fatolvaj halála

2007. október 20. 20:38 - mirko vosátka

Friss, ropogós a hír, Fony község mellett a természetvédelmi őrök lelőttek egy fatolvajt. És a fatolvaj bele is halt a sérülésbe. Embert ölni a mi kultúránkban nem szép dolog, de a fatolvaj ritka gusztustalan állatfajta. Ezért is tartozik ennek a blognak a témájához. Túrázgatás közben gyakran látunk illegálisan megritkított erdőket és nem szép látvány. Na jó, azért ne lőjük le a tolvajt, elég ha elhajtjuk a picsába. De mi van akkor, ha a fatolvaj baltával támad, mert szerinte a természetvédelmi őr ne ugasson bele. Hát akkor esetleg lelövődik.

Itt hihetetlen károkról és hatalmas bunkóságról van szó - még mielőtt valaki azt hinné, hogy pár korhadt tuskó kiráncigálását jelenti a "fatolvajlást" -, például az Aggteleki Nemzeti Park szélén majdnem egy egész hársast vágtak ki a - majdnem azt mondtam, falubeliek, de mondjuk ezek inkább a helyi kisebbséghez tartoztak. Egyébként tök mindegy, hogy kikhez tartoznak, nem az a lényeg, hanem hogy ilyenkor szokott jönni a szokásos blabla a szegénységről, munkanélküliségről, stb. Csak ez az érvelés több ponton is vérzik. Egy. Azért mert szegény vagyok, nem kéne szétbasznom mindent. Ez vonatkozik a színesfémtolvajokra is például. Merthogy ezek az emberek nem egyszerű gyűjtögetők, akik gyógynövényt, gombát, rőzsét, egyebet szednek össze, nem, ezek borzasztó károkat okoznak. A bódvaszilasi hársast azért vágták ki a cigányok, mert hársfavirágot gyűjtenek, azt adják el. De rohadt jellemző a helyzetre, hogy ennek a gyűjtögetésnek is a legbrutálisabb, legkártékonyabb és legtörvénysértőbb módját agyalták ki. Arról nem is beszélve, hogy annyi eszük nincs, hogy belegondoljanak, mit fognak gyűjteni, ha kivágják az összes hársat. Merthogy ennek a módszernek pont ez a szépsége: rá vannak szorulva a hársgyűjtésre, mert szegények, de úgy teszik, hogy ez hosszú távon ne jelenthessen pénzforrást. Szó szerint maguk alatt vágják a fát. Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy "hát igen, a szegénység."

Visszatérve a fatolvajlásra. A másik dolog, hogy az erdőből simán lehet anélkül is fát gyűjteni, hogy kivágnám a fél domboldalt. Csak ahhoz, gondolom, többet kell mászkálni, ez meg arra utal, milyen gyakran jár kéz a kézben a szegénység és a lustaság. Szóval ez meg a lustaságról szól.

Aztán végül: ha már bazmeg fatolvaj köcsög vagyok, akkor se kéne baltával támadni a természetvédelmi őrre. Nem csak azért, mert esetleg kiluggatja a bőrömet, hanem úgy egyébként se. Ha fatolvaj vagyok, akkor nehogy már az legyen, hogy a természetvédelmi őr legyen kussba'. Ez sem a szegénységről szól, hanem arról, hogy Magyarországon a "szegények" bizonyos rétegei kicsit túlmennek a napi megélhetésért elkövetett stikliken, apróbb kihágásokon, életbenmaradási taktikákon. Magyarországon a "szegények" bizonyos rétegei azt gondolják, hogy nekik mindenfélét szabad, és ha valaki pofázni mer, akkor leverem az agyát baltával.

És ha a baltás faszfej győzött volna, akkor jönnek a jogvédők, akik ilyenkor könnyes szemmel ecsetelgetik, hogy mekkora a szegénység Borsod megyében. Válaszreakcióként pedig a szélsőjobb jól kihasználja az ügyet, mehet Schuszter Lóránt hülyeségeket dumálni a tévébe, meg koncertezni Fónyba, ahol baltával szétverte a fejét a rokonság egy kétgyermekes természetvédelmi őrnek. Ez is egy forgatókönyv, szerencsére most nem ez történt.

Persze az is eszünkbe juthat, hogy mi van, ha az őr kamuzott. Ezen én is gondolkodtam, de kisebb az esélye. Két tanú van, és volt rá kurva kevés ideje, hogy kiagyaljon valami kamut, ha kamuzni akart volna, közben ott fetreng mellette a haldokló. Nehezen tudom elképzelni, hogy ebben a helyzetben, a másik fatolvaj előtt azt dumálná meg a haverjával, hogy mit mondjanak.

1 komment
Címkék: hír fatolvaj

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr36202392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.10.23. 13:50:41

Az igazságszolgáltatás feladata, hogy eldöntse: jogos önvédelem, emberölés vagy gyilkosság történt.
süti beállítások módosítása