mirko vosátka

"Vadkemping a jó!"

2008. január 14. 22:54 - mirko vosátka

Most találtam meg véletlenül egy 2007 júniusi cikket, ami a vadkempingezésről szól. Totál röhej az egész és teljesen fölösleges is a cikk. Eleve ott kezdődik, hogy ki használja már manapság azt a szót, hogy "vadkemping"? Szerintem senki. A hatvanas-hetvenes években hívtak így egy szabadidős formát. A másik, meg hogy nyilván szerencsétlen újságíró örült, hogy megírhat egy jó kis témát, főleg a nyáron dúló uborkaszezonban, ezért legyünk elnézőek, de lássuk be, ilyesmiről írni Magyarországon vagy értelmetlen, vagy felelőtlen dolog.

Az írás egyébként arról szól, hogy uccu neki, menjünk vadkempingezni, mert az rohadt jó, kint a természetben, szabad ég alatt aludni, sokkal jobb, mint a normál kemping. Ez így persze rendben is van, de Magyarország lakossága két részre tagolódik. Az egyik, aki szokott kint aludni a természetben, a másik, aki nem. Aki szokott kint aludni, annak nem kell reklámozni a kinnalvást, a túrázást, aki meg nem szokott - na hát annak meg végképp nem szabad reklámozni. A kintalvós túra, ugyanis sport, aktív szórakozás - már ha tényleg túrázással kapcsolódik egybe. Ha nem túrázással kapcsolódik egybe, hanem csak kiköltözik pár idióta az árokpartra, az természetesen nem sport, de nem is kéne reklámozni az árokpartra költözést. Szóval ott tartottunk, hogy ez egy sportnak a velejárója, aminek megvannak hátulütői, kell hozzá némi tapasztalat, vagyis semmiképpen nem reklámoznám azt, hogy teljesen tapasztalatlan zöldfülűek menjenek vadkempingezni. Ez az egyik.

A másik, hogy a magyar erdők így is elég szemetesek, ugyanis rengeteg olyan ember kijut a természetbe, akiknek hiányzik a kulturáltsága ahhoz, hogy ilyen helyen károkozás nélkül mozogjanak. Szóval azért sem kéne reklámozni a vadkempingezést, mert nem szabad még több bunkót rászabadítani a magyar erdőkre, főleg több napra, főleg úgy, hogy ott is aludjanak.

A harmadik dolog meg az, hogy - most leleplezem magam! - Magyarország legjobb kinnalvós helyei a nagy, háborítatlan erdőségek. Ezek viszont 99%-ban vagy természetvédelmi területek, vagy még szigorúbban védettek: Nemzeti Parkok. Azt meg megintcsak ne reklámozzuk már, hogy gyerünk a Nemzeti Parkokba sátrazni. Tudom, hogy a cikk ezt így nem teszi, sőt, felhívja a figyelmet a jogszabályokra, de hát mondom, a szép erdőségek hazánkban mind védettek, úgyhogy kis túlzással tényleg csak az árokpart marad, vagy a városszéli kiserdők. Akkor miről szól a vadkempingezéses cikk? Hát a nagy semmiről. A valóság az, hogy nagyon kevés az olyan erdő, ahol szabad is és érdemes is vadkempingezni.

Ezért mondom, hogy ez egy fölösleges cikk.

Ennél már csak az viccesebb, amit a Réfi Antal, a Magyar Kempingek Szakmai Szövetségének elnöke mond: "Normális, intelligens embereknek nem elég a vadon, aki kicsit is igényes, bemegy egy kempingbe." Anyád! Így ezt tudnám mondani első körben. Második körben meg azt mondanám ennek a szerencsétlennek, aki tipikus példája annak, hogy minimális intelligenciával is egy szövetség elnökének lehet lenni, hogy az emberek nem azért vadásznak, te idióta barom, mert igénytelenek és szeretik nyersen szétmarcangolni a vadat, hanem azért, mert az egy sport. Az emberek nem azért kerékpároznak, mert igénytelenek és nem tanultak meg kocsit vezetni, hanem mert az egy sport, te idióta.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr77297573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolla Zoltán 2008.01.15. 10:26:16

Réfi Antal természetesen a saját bizniszét félti. : ]

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.01.15. 19:18:39

ja, szerintem is.

csak kicsit földühített, hogy akkor én szerinte nem vagyok "normális, intelligens ember", mert éjszakára is a természetet választom, nem pedig a civilizált kempinget.

Bolla Zoltán 2008.01.15. 19:59:37

Kemping és hoteltulajdonostól is.
Fogadok van annyi vagyona, hogy a kieső vadkempingesek ne zavarják.

Túl csíra, mohó és sunyi az ürge nagy valószínűséggel. : ]

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.02.01. 01:56:14

talán egy gondolatmenetet megérdemelnének azok a kurvára civilizált és igényes kempingek is, közönségükkel együtt.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.04.11. 13:50:37

:)

Lakókocsi felcsatolhatós sátor-előtérrel, a szomszéd vietnámipapucsa belelóg a gázégőbe, szép bundesligafrizurás vágósúlyú szőke urak a vágósúlyon jóval túllevő asszonyaikkal... A régi szép idők.

Vagy még ma is ilyen???

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.04.11. 23:53:38

nem tudom, én csak spanyolországban laktam mostanság kempingben, de ott tök más. az üdülőhelyeken vagy az alsó-középosztály (vagy mi) foglalja el a kempingeket, kiköltöznek nyárra, de ők teljesen jó fejek. de voltunk olyan kempingben is, ahol csak fiatalok voltak. de azok is jó fejek voltak.

magyarországon nem tom, mi van, mert itt még nem laktam kempingben.

philostam 2012.08.02. 09:01:14

Helló,

Alacsony-Tauernbe készülök és mivel pont a magányos csatangolás a cél, a kemping szóba sem jöhet. Felháborítónak tartom, hogy emiatt sunnyognom kell, de a bírság magas. 1500 méter felett mozogva lakott területektől viszonylag távol mennyire kell tartanom a lebukástól (undorító! Bűnözővé alázzák az embert)? Ezek a hegyoldalak magánterületek, vagy hogy van ez?

Ja és nem tudjátok mi van a Zsomborral (Geréczy), a blogja le lett törölve, email címe úgyszintén.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2012.08.13. 21:50:44

@philostam: szia, sajna nem ismerem az Alacsony-Tauernt. nem tudom, mennyire rizikós ott vadkempingezni.

amit tudok, hogy itthon sem szabad a nemzeti parkokban, és ez jól is van így, mert sok kulturálatlan ember szabadulna rá az erdőre. az a kevés, aki pedig bevállalja, tisztában van vele, hogy rejtetten, észrevétlenül, minél jobban a természetbe olvadva tegye. így talán nem okoz nagyobb "kárt", mint egy-egy szlovákiából átcsatangolt medve. (habár ahogy elnézem pl a hazai vadállomány nagyságát, sztem magasról szarnak bele, ha egy kétlábú egy-egy éjszakára letelepszik pár négyzetméteren.)

Zsombor: sajnos fogalmam sincs nekem sem. én is döbbenten láttam, hogy mindkét blogját megszüntette, azt meg a neten olvastam, hogy az emailje is megszűnt. érthetetlen. meg szomorú is, mert a legjobb blogok közé tartoztak a blogjai. reménykedem, hátha egyszercsak visszajön.

üdv:

Mirko
süti beállítások módosítása