mirko vosátka

Mirko Csodaországban

2011. február 27. 10:00 - mirko vosátka

Életem egyik legszebb és leghangulatosabb túrája volt ez! Van abban valami varázslatos, ahogy az ember a saras, barnás-szürke városból, majd a deres, hófoltos hegylábtól elindul felfelé, és megérkezik a hóval borított, szikrázó, karácsonyi hangulatot árasztó birodalomba. Amikor visszaúton lefelé jöttem, és lassan magam mögött hagytam a hóval vastagon borított részeket és újra megérkeztem a plusz öt fokos melegbe, végig az járt az eszembe, hogy: Hóherceg Birodalma. Tényleg olyan, volt, mintha valami csodaországba mehettem volna be egy titkos úton.

A reggeli busz tömve volt, ami nem túl gyakori dolog vasárnap, meg is ilyedtem kicsit, hogy az erdőben is nagy tömeg lesz. De megint beigazolódott, hogy a Börzsöny nagy és eloszlik a tömeg, illetve nem csak eloszlik, de úgyis mindenki a slágerútvonalra megy. Tehát Királyrétnél elindultam az aszfaltúton a Szén-patak mellett föl a Börzsönybe. Ha hosszabb ideje nem túráztam és/vagy fáradt vagyok, akkor mindig szeretem ezt az utat választani, mert drasztikus emelkedő nélkül visz föl a hegységbe. A túra elején maximum hófoltokat láttam, nem igazán tudtam, mire számítsak odafönn. A NHH-i webkamerát megnéztem persze, de az kifújt hegyoldalat mutatot, kis hófoltokkal, úgyhogy azt hittem, a hó nem lesz nagyobb, mint lent.

Természetesen, ahogy kapaszkodtam fölfele, a hóréteg egyre összefüggőbb lett, de az igazi meglepetés akkor ért, amikor a Hárs-réttől elindultam a Foltán-kereszt irányába.

Itt már gyönyörű téli idő volt, és a hó nem csak összefüggő, de vastagabb is (5-10 cm-re tippelek, ami a magasabb részeken talán elérte a 15-20-at is). Itt hasított belém először, hogy baromi jó, hogy feljöttem kirándulni.

A Foltán-kereszt felé haladva egyre téliesebb lett a táj, vastagodott a hó. Kiértem a kereszt tisztására, itt két ember volt csak.

Most nem akartam itt megállni, úgyhogy továbbmentem a Nyír-rét irányába. Ez a rét kedvenc börzsönyi helyem, nyugalmával, tágasságával, régi tervem, hogy minden évszakban lefotózzam. Most nagyon örültem annak, hogy le tudom fényképezni hóval borítottan is.

A Kék Kockán haladtam tehát, és éreztem, ahogy egyre hűvösebb van. Ez persze amiatt is volt, mert a tavaly nyári vihar itt megbontotta az erdőt, így a szél is szabadabban mászkált. Szerencsére volt nálam plusz pulcsi, de ez is hozzájárult a varázsos élményhez, lent plusz öt fokos kánikula tombolt, itt meg valódi téli hideg, tényleg mintha egy másik világba csöppentem volna.

A Musli-forrásnál föltötöttem palackom, majd lassan kiértem a rétre, ami szokás szerint gyönyörű volt. Ettem is itt egy jót, hogy ezzel az ürüggyel is minél több időt tölthessek itt. 

A rétet elhagyva igazi karácsonyi, fenyőfás hangulatot találtam.

A téli tájban nem csak az a jó, hogy szép, hanem az is, hogy akár egy éjjellátó kamera, láthatóvá teszi az állatok életét. Végig az út mentén tele volt minden rókanyomokkal, és remekül lehetett látni a területmegjelelölő vizeletnyomokat is, amiket a buckákon, kiemelkedő tárgyakon (pl a az alábbi fatörzsön) hagynak.

Ez meg valami elveszetett kispárna (?) a Nyír-réten, amit a nyomokból láthatóan jól szétcsipkedtek a hollók is, de egy róka nyomai is láthatók körülötte, aki biztos útbaejtette és megszaglászta, hogy mi lehet ez.

A túra nem volt előre eltervezve, mindig csak pár kilométerre előre terveztem. A Nyír-rétről nem volt kedvem visszafordulni a Foltánhoz, így továbbmentem a Zöld felé, habár eredetileg a Csóványosra nem akartam felmászni, de nem maradt más választás. Úgyhogy a Zöldön nekivágtam a Csóványosnak, és itt kezdtem el érezni ezen a huzamos emelkedőn először, ahogy a hóban felfelé gyaloglás szedi ki az erőmet.

De szerencsére egész gyorsan felértem a Csóványosra, ahol legnagyobb meglepetésemre senki nem volt, pedig nem volt még késő, talán 15 óra fele járt.

A csúcsládikában megtaláltam a Börzsöny újságot, ezt beraktam a hátizsákomba, majd elindultam a Kéken lefelé a Hárs-bérc érintésével a Foltán-kereszthez. 

A Foltán-kereszttől szintén a Kéken a Saji-kút irányába. Itt már viszont nagyon kellett vigyázni. A gyalogút közepe jegesre volt koptatva, balesetveszélyes volt, főleg fáradtan. Csak az ösvény szélén, a kevésbé kitaposott hóban volt biztonságos, és ahogy elnéztem erre már más előttem járók is rájöttek.

Végül leértem Hóherceg Birodalmából, a sáros, olvadt, meleg lenti világba, ahol senki sem tudja, hogy milyen szépségek rejlenek fönt.

Ahogy haladtam Királyrét felé, fura hangokra lettem figyelmes. Először bosszankodva arra gondoltam, hogy gyerekek ricsajoznak Királyrétnél. De aztán közeledett a hang és egyszerre észrevettem, hogy vadlibák vonulnak a fejem fölött észak felé egész alacsonyan. Az ő gágogásuk hallatszott. Sajnos lefotózni nem tudtam őket, mert pont ekkorra merült le az elem a gépemben.

Melegítettem egy konzervet spirituszfőzőmmel, ami nagyon jól esett túra után, viszont az orrom előtt ment el a busz, az indulási idő előtt 2 perccel, úgyhogy meg kellett várnom a 18:40-est.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr622693408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaszast 2011.02.28. 07:35:57

Ez nem tegnap volt, ugye? Mert akkor mind a hárman ott voltunk a Börzsönyben és összefuthattunk volna. (Adam a facebookos beírása alapján tényleg futott)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.02.28. 20:04:17

Nem futottam!!!!:D Ezt kikérem magamnak:D Óránként 4,5 km az nem vészes még:) Csak ezt sokáig tartani...na az a nem könnyű...ma alig bírtam felkelni:) Azt hiszem ennél nemigen van több bennem, mint amennyit tegnap mentem. Este lesznek képek nálam:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.02.28. 20:32:16

sziasztok! nem, sajna nem tagnap voltam, ez még a múlt heti túrám leírása.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.02. 15:55:59

Szép képek:) Szeretem én is ezeket a részeket, ahol te voltál most. De ha együtt megyünk akkor hátha tudsok mutatni neked egy-két olyan nagyon klassz részt amerre még nem voltál;) Na persze az csak ilyen 20 km lesz, többre nem gondoltam...:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.03.02. 20:57:39

@adamnfl: igazából ez ilyen alapozó túra volt. az elmúlt évem igen szarra sikeredett. de most úgy néz ki, sűrűbben tudok menni túrázni, és szeretném a kondíciómat kicsit felhozni. már csak azért is, hogyha együtt megyünk, akkor edzésben legyek :)

amúgy nekem bőven lehet új részeket mutatni, mert sok helyet még nem jártam be, viszont én nagyon szeretek kedvenc útvonalakon újra és újra végigmenni. pl a bronzkori sáncvárakhoz sokszor vissza szeretnék menni, és akkor nem fogom különösebben kitérőkkel cifrázni az utat.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.02. 22:37:05

@mirko vosátka: amint láthatod én módszeresen lefedem kb az egész Börzsönyt:D Van itthon egy térképem, ahol behúzom mindig amerre voltam, majd egyszer csinálok róla egy képet és felrakom a blogra:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.03.03. 08:33:28

@adamnfl: igen, ezt észrevettem :D mármint a lefedést :)

amúgy nyáron én is igyekszem 20 km-nél többet menni, csak télen korán sötétedik. most ráadásul véletlenül jóval korábban visszaértem, ami bosszantott is, mert lehetett volna még mászkálni.

már várom, h túrázgassunk együtt is. amikor a fotókat készítettem, eszembe is jutott, h ezekből a témákból jobb képeket tudnál kihozni :))

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.03. 09:25:23

@mirko vosátka: nem, te is nagyon jó képeket csinálsz:) Áprilisban például mehetnénk szerintem...de mit szólnál egy olyanhoz, hogy ne a Magas-Börzsönybe menjünk hanem az északi vagy a délnyugati részbe? Az északi jobb lenne, ott még én se voltam annyira sokfelé, bár gondolom neked annyira nem jó ez a magas jegyárak miatt:/

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.03.05. 11:23:29

@adamnfl: egy rugóra jár az agyunk :) én is pont azt terveztem, hogy áprilisban a délnyugati részt látogatom meg. ugyanis abban az időszakban az már gyönyörű:

vosatka.blog.hu/2008/04/18/aprilisi_tura_a_szilfa_forrashoz

akkor ez meg van beszélve :)))

az északitól sem húzodozom, bár az nekem tényleg drága, de majd megdumáljuk.

Asidotus 2011.03.05. 13:04:13

Ilyenkor veszi észre igazán az ember, hogy kicsiny hazánk kicsiny hegyei is bizony hegységek. A Bükkben túrázva gyakran tapasztalom én is az évszaknyi különbséget.
süti beállítások módosítása