mirko vosátka

Nem a medve gyilkolt! - Én szóltam előre...

2014. december 10. 11:25 - mirko vosátka

Novemberben röppent fel a hír, hogy a karancsi medve gyilkolászni kezdett, és hobbiból lemészárolt néhány birkát, megcsócsálta a fejüket, aztán otthagyta őket a fenébe. Nem vagyok egy medve szakértő, de még nekem is erősen gyanús volt, hogy nem a medve a ludas, meg is írtam. Különben is, ilyen esetekben, mindig felbukkan egy-egy hanyag gazda, aki nem vigyázz eléggé állataira, aztán a medvére/farkasra/aranyhalra fogja, hogy levadászta állatait.

Nos, jelen esetben ki is derült, hogy nem a medvék voltak a bűnösök, hanem kutyák... Gondoljunk bele egy pillanatra, hogy mennyire lehettek biztosan körbekerítve azok az állatok, amelyekben pár kóbor kutya is kárt ejthetett.

Íme a Heol híre szó szerint. Ugyanitt jó tanácsok is olvashatók az állatok védelméhez.

Novemberben arról érkezett hír, hogy a szomszédos Nógrád megyében, Karancskeszinél több elhullott juhot találtak, amelyeken karmolás-, harapás- és fognyomok voltak. Akkor medvetámadásra gyanakodtak. A BNPI szakembere, Gombkötő Péter, a Természet-megőrzési Osztály zoológiai referense most viszont azt közölte lapunkkal, hogy cáfolja a korábban megjelenteket, s a medve elleni védekezéshez is adott pár tanácsot az állattartóknak.

– Hazánkban a közelmúltban megjelent sorozatos információkkal ellentétben, bizonyított medve általi károkozás eddig nem történt. A karancskeszi „medvetámadás” során elpusztult egyik juh teteme esetében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata szerint, a harapások mérete, jórészt felületes jellege, nagy száma és lokalizációja alapján azokat nagy valószínűséggel kutya okozhatta – jelentette ki.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr566971869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása