mirko vosátka

Ez menti meg a bicajosokat a szomjhaláltól

2014. december 02. 20:18 - mirko vosátka

Ez a találmány annyira zseniális, hogy szinte már egy lépésnyire vagyunk csak a víztablettától. Az az igazság, hogy feltalálhatnának egy ilyet a túrázók számára is, sőt nekünk nagyobb szükségünk is lenne rá, hiszen gyalog több idő elérni egy-egy víznyerő helyre, ha fogytán a folyadék.

De ne legyünk ünneprontók, lássuk ezt a szuper szerkentyűt. Ez egy vízgyűjtő eszköz, amely menet közben a levegőből, menetszélből vonja ki valahogy a H2O-t. Pontos működést nem írok, mert hülye vagyok hozzá, de a linken úgyis mindent megtaláltok.

A szerkentyű egy óra alatt fél liter vizet képes belecsepegtetni a pillepalackba. Tervezője a szomszédos Ausztriában élő Kristof Retezár, aki elsősorban azokra a vidékekre szánja ezt a találmányt, ahol nehéz tiszta vizet találni. A vízbuherátor ugyanis meg is szűri a vizet, hiszen az nem lenne jó poén, ha sivatagi homokkal, vagy városi korommal szennyezett lötty érkezne a pillepalackba.

Drukkolunk, hogy a cuccnak minél hamarabb megkezdődjön a gyártása, és mindenki ihasson olyan vizet, amiért megdolgozott.

 

Infókat itt találtok: Fontus

                                Interesting Engineering

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr486952671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimbo 2014.12.03. 12:57:08

már csak a sivatag levegőjébe kellene értelmes mennyiségű párát benyomni

♔bаtyu♔ 2014.12.03. 13:01:42

Látszik, hogy a feltaláló legfeljebb félórákat bringázott. Az összegyűjtött víz hőmérséklete nyáron mindenképp az élvezhetetlen felett van, tavasztól őszig pedig 1 l vízzel órákig el lehet lenni.

Így ez leginkább értelmetlen pénzkidobás. Használati értéke megfelel egy műanyag palackénak, ami ugyancsak nem használható nyáron, de az legalább olcsóbb. Lehet kapni olcsón 1 literes dupla falú termopalackokat, ezek jók nyáron a hideg folyadéknak, hidegben pedig a meleg folyadéknak.

Megjósolom, nem fog elterjedni.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2014.12.03. 13:06:08

Elektromos hűtőtáskából kiveszed a peltier modult hűtőbordástul, amire egy ventilátor fújja a levegőt, áramot adsz neki és már csepeg is a hideg felületen kicsapódó víz.
Csak legyen valaki, aki az egészet energiával ellátó akkumulátort mindig feltölti, majd cipeli helyetted.
Ja, hogy az egész nehezebb+nagyobb és kb egy milliószor drágább, mint az a víz, amit elő tud állítani? Kit érdekel ez az apróság, ha egyszer menő cuccunk van? ;)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2014.12.03. 13:21:53

@♔bаtyu♔: hogy a gyakorlatban hogyan válik be, azt én sem tudom megjósolni. de azt tapasztalatból tudom, hogy ha kevés a víz, akkor az utolsó dolog, ami érdekelni szokott, az a hőmérséklete. ha meg olyan helyen bringázol, ahol vannak kutak, meg csapok, akkor úgyis fölösleges egy ilyen bisz-basz :)

♔bаtyu♔ 2014.12.03. 13:34:43

@mirko vosátka: Melegben mindenképp kell vinni vizet, akkor is, ha útközben akadnak kutak. Itthon a dolog egyszerűen használhatatlan. A sivatagban nyilván van értelme, bár ott nem hiszem, hogy sűrűn bringáznak.

Netuddki. 2014.12.03. 13:41:48

Hosszú távon desztillált vizet inni nem életbiztosítás...

vakablak 2014.12.03. 14:51:36

Ez egy nagyon jó ötlet, főleg biciklis utazásokhoz, amikor hetekig-hónapokig is eltart az út. Igaz, ez a cucc értelemszerűen a sivatagos területeken nem fog tudni a párátlan levegőből vizet gyártani, sőt, másfelől azt is el kell ismerni, hogy ahol meg van víz, ott kellően jó tervezés és gondosság mellett vihet is magával eleget az utazó a következő szakaszra. Csakhogy vannak kivételek, amikor nem jön össze a dolog, és valahogy mégiscsak elfogy a víz menet közben: ez nagyon, nagyon rossz, és ilyenkor jól jöhet egy ilyen szerkezet.

Egy másik előnye ennek kerékpáros utazó szemmel, hogy az olyan helyeken, ahol a kellő páratartalom miatt megbízhatóan működik és termeli a vizet, nem kell az utazónak cipelnie magával akkora tartalékot, mint kellene enélkül (nálam nem ritkán 3-5 liter, a helytől függően). További előnye lehet még ennek, hogy vélhetőleg tiszta vizet gyárt, ami utazások során (a hely függvényében) nem mindig adott. Szívtam én már ugyan mindenféle szörnyű pocsolyákból is vizet kerámia-szűrővel, de azért ez mégsem akkora poén. Arra viszont, amit @nicktolvajmentesítő_kovi1970 említ, tényleg ügyelni kell: az úgy nem lesz jó, ha desztvíz jön le a szerkezetből, valahogy hozzá kell tudni adni az ásványi anyagot.

vakablak 2014.12.03. 14:58:44

A hűtést említették itt páran. Nem gond, erre van nagyon egyszerű és nagyon hatékony megoldás: húzz egy vastag zoknit a palackra és tartsd mindig nedvesen (persze csak ha van elég vized a nedvesítéshez). A párolgáshő elképesztően hatékony dolog, próbálja ki, aki nem hiszi.

Az ötlet nem saját. A Szaharában élő népeknél szokás szerint kecskebőr-tömlőben hurcolják a vizet, a bőrön pedig épp annyi nedvesség szivárog át, amennyi a párolgással elég jól lehűti a vizet. Ugyanott a házak mellé az árnyékba állított, máz nélküli edényekbe töltenek vizet, amelyeknek pont olyan a faluk, hogy átgyöngyözik rajta a víz, így hűtve le az edény tartalmát.

Arcade Macho 2014.12.03. 15:07:48

@vakablak: vicces vagy :)
eloszor csapassuk ki a vizet es ugyanazzal az erovel meg parologtassuk is el :)

@poszt
az a viz ami lecsopog amugy olyan homersekletu lesz mint a hutoborda, azaz 7 - 10 C -os, azt csak meg kell orizni hogy ne melegedjen fel
a 7 - 10 C ugy jott ki hogy a levego 26 C es 30 - 40 % paratartalmu kb mint a cikk sugallja

a hutes meg egy erdekes dolog.... a Peltier az rettento ocska hatasfoku a mini fridzsider meg nehez

azaz nem kell mindent elhinni amit leirnak a neten :)

Arcade Macho 2014.12.03. 15:09:27

a kedves poszter megtegyen valamit a dizajnnal mert kinszenvedes volt vegigszkrollozni a lapot...

Szergej3 2014.12.03. 16:00:59

1: Ha bringázni mész, annyi vizet vigyél amennyi elég + fél liter!! Anélkül veszélyes, aki szokott hosszú távon bringázni az tudja miért.(Természetesen nem a 20kmes bringautakra gondolok)
2: Nagyon gyenge a hatásfoka, az 'akár fél liter víz óránként megfelelő körülmények között' virágnyelven annyit tesz, hogy 2 deci ha szerencséd van. De még ha a fél literrel számolunk az is nagyon kevés.
3: Jó lenne ha lenne elég hatékony napelem ami ezt rendesen működteti, de sajnos nincs. A hordozható hűtőláda lehet kibír egy napot akksiról ha keveset nyitogatják, mert az zárt és hőszigetelő. Ebbe viszont ömlik befele a környezeti hőmérsékletű levegő. Sokkal több energia kell azoknak a hűtőbordáknak a megfelelő hőmérsékleten tartásához, hogy valóban jól működhessen.
4: A páralecsapatással termelt víz desztillált, de még ha nem is teljesen tiszta akkor is nagyon alacsony ásványi anyag tartalmú. Sportolás közben ugye érthető módon nem a legjobb. Pláne nem állóképességi sportnál, mint a bringázás.
5: Sokkal nehezebb és drágább, mint pár másfél literes palack víz a hátizsákba/pár kulacs aki azt szereti jobban.
6: Nem valami erős benne a szűrő, ha meg mégis azt kb. 10 kilométerenként cserélni kéne a por és egyéb levegőben lévő szennyeződések miatt.
7: A feltaláló a University of Applied Arts hallgatója. Valóban nagyon jó design és használható ötlet, csak a számokkal nem sikerül sehogy használhatóra kijönnie.

vakablak 2014.12.03. 16:28:51

@Arcade Macho: csak akkor használd a vizet párologtatásos hűtésre, ha felesleged van. Ha nincs felesleged, akkor értelemszerűen ne használd el rá — gondoltam, ezt nem kell magyarázni. Egyébként nagyjából fél deci vízzel (+menetszél) le lehet hűteni egy 1l-es palackot annyira, hogy ne kelljen mondjuk 30 fokos vizet innod.

HAB 2014.12.03. 17:19:10

Az első kép alapján úgy tűnt, hogy a répára kell csatlakoztatni. És az működhet is.

cso zsi 2014.12.03. 18:03:58

Eddig úgy volt, hogy "a vízbű vonja ki az okszigént".
Most meg a levegőből a vizet?

Arcade Macho 2014.12.03. 19:44:24

@mirko vosátka: igen egy kisse lassu a vegiggorgetes, nem tudom mi lehet :)

Arcade Macho 2014.12.03. 19:46:28

@vakablak: a viz kicsapatasa az hutessel tortenik, tehat eleve van ott egy huto modul, en csak arra probaltam csak celozgatni hogy nem jo hatasfoku kicsapatni majd parologtatni :)
süti beállítások módosítása