mirko vosátka

A medve sajtószemle folytatódik

2014. november 12. 23:52 - mirko vosátka

Amióta beköltöztek a mackók Nógrád megye északi szegletébe, azóta egymást érik a sajtóban a témával kapcsolatos cikkek. Én pedig általában nem hagyom ki, hogy ne írjak róluk, hiszen az északi hegyek természetjárójaként eléggé érintve érzem magam, és mindig eszembe jut valami kommentár a cikkek olvasásakor.

Úgyhogy bocs, de megint medve-téma. Most úgyis csúszásban vagyok egy készülő bejegyzéssel.

Ezúttal a Nol.hu szedte össze a medvékkel kapcsolatos tudnivalókat, és bár a cikkben összeszedett infók néha ellentmondanak egymásnak, de azért számos tanács is elhangzik. Például idéznek a Hegyek Vándora Egyesület honlapjáról (linkeket majd a poszt végén kirakom), ahol egy nagyon hasznos írás jelent meg, és medve ügyben szerintem végre életszerű és használható iránymutatásokat kapunk.

A Nol-os cikk bohóca egyértelműen Szabó László, az országos vadászkamara nógrádi szervezetének elnöke, akinek mondatai nyomán rögtön az elhízott, terepjáróból ki sem nagyon kászálódó vadász sztereotípiája ugrik be. Most, hogy fél éve besétált Nógrádba pár medve, az elnök hirtelen szakértő lett. Például olyanokat mond, hogy a hasrafekvéses módszer hülyeség, és a leghatásosabb rákiabálni a medvére :D Az elnök azért beszél baromságokat, mert a kiabálás eléggé kétesélyes módszer a medve elriasztására. A hasrafekvés viszont nem az elriasztásra szolgál, hanem végső védekezés arra az esetre, ha a medve már támad. Marha kártékony és félrevezető, ha egy ilyen újdonsült szakértő elkezdi keverni a szezont a fazonnal, és osztani az észt.

Komolytalan dolgokat mond a medve riasztó csengővel kapcsolatban is. A medve riasztó csengő nem azért hatástalan, mert "senkitől sem hallotta, hogy csengővel járná az erdőt". Kit érdekel, hogy mit hallott? A medve csengő azért nem jó, mert a TAPASZTALATOK és STATISZTIKÁK szerint (szóval nem hallomásból) nem tartja távol a medvéket, de amúgy az elv nem lenne rossz: szokatlan hanggal jelezni pozíciónkat, hogy a medve idejében kikerülhessen minket.

Kíváncsian várom, mit hoznak a téli hajtások, felriasztanak-e mackókat? És azt is, hogy a tél folyamán látnak-e más hegységekben is medvére utaló nyomokat, jeleket.

Linkek:

A Hegyek Vándora cikke, mindenképpen érdemes elolvasni.

A Nol.hu cikke.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr746890809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LeslieFuckingMiller (törölt) 2014.11.18. 11:26:53

A Hegyek Vándora cikke azért egy kicsit megnyugtatott, de azért
nem szeretném kipróbálni, hogy túlélnék-e egy találkozást.

BZ1975 2014.11.19. 18:31:43

Meg sztem nem szabad a szemébe nézni
süti beállítások módosítása