mirko vosátka

Fegyveres parkőrök - Update!

2010. szeptember 18. 14:29 - mirko vosátka

Na, pont a minap írtam, hogy több természetvédelmi őr kellene a nemzeti parkokba (amúgy nem csak oda, mert a Mátra nem nemzeti park, de ott sincs semmi helye a krosszmotorosoknak). Erre tegnap jön a hír, hogy a környezetvédelmi államtitkár bekeményít (a hírt itt találtam):

"Fegyveres parkőrökkel kellene védeni a nemzeti parkokat, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint. Rendészeti kiképzést kapnának. Illés azt mondta, szerinte eddig Magyarországon nem voltak valódi természetvédelmi őrök. Hamarosan egyeztet erről a belügyminiszterrel. Illés szerint parkonként 10-10, tehát összesen 100 ilyen őrre lenne szükség."

Na jó, azért hasra esni nem kell a hírtől, mert Illés Zoltán eddigi államtitkári működése alatt rengeteg kárt okozott a természetvédelemnek, gondolok itt a nemzetközileg elismert igazgatók indoklás nélküli kirugdosására. Erős a gyanúm, hogy ez a bejelentés csak a szokásos látványpékség, "mi majd rendet rakunk", aztán a valóságban nem történik úgyse semmi. Másrészt nem is tudom, mire elég a 10 fő? A Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján az áll, hogy jelenleg 34 természetvédelmi őr teljesít szolgálatot a nemzeti park működési területén. Tegyük hozzá, hogy évek-évtizedek óta túrázok rendszeresen a Börzsönyben és ehhez képest börzsönyi természetvédelmi őrt csak a tévében láttam eddig, tehát nem olyan sok az a 34 fő. Inkább kevés.

Szóval nem értem, hogy plusz 10 főt kapnának még, vagy csak arról a parasztvakításról van szó, hogy az őrök közül 10-en kapnak majd KRAV-MAGA kiképzést, meg lőgyakorlatot? Ez röhejes, hiszen a fatolvajok és krosszmotorosok ellen eddig sem azért nem léptek föl, mert nem kaptak rendészeti kiképzést, hanem mert nem voltak elegen. Ha meg rájuk támadt a baltás fatolvaj, akkor kiképzés nélkül is le tudták lőni - mint volt rá példa.

Fogadjuk nagy nagy fenntartásokkal a bejelentést, de reménykedjünk, hogy lesz valami hatása az intézkedéseknek. Szerencsére sokat túrázunk, úgyhogy elég jó le tudjuk mérni majd a hatást.

Frissítés! Most végre megtaláltam a hír eredeti forrását, mert igen gyanús volt nekem ez a se füle se farka bejelentés. Az egész egy Népszabi-interjúban hangzott el, ahol arról beszél Illés Zoltán, hogy igen, eddig is voltak fegyveres őrök, csak nem kifejezetten őrző-védő feladatokat láttak el (magyarul nem a fatolvajokat hajkurászták kibiztosított fegyverrel), hanem például kutatást, farkasnyomokat kerestek az Aggteleki Nemzeti Parkban. A kutatással szerintem semmi gond nincs, a kérdés az az, hogy mit jelent az a valóságban, hogy a természetvédelmi őrök eddig "kifejezetten idegenkedtek a fegyveres területőrzéstől, illetve az őrökre háruló hatósági teendőktől"? Milyen okokból nem akartak belemenni a konfliktushelyzetekbe? A saját gyanúm az az, hogy nem "idegenkedésből" kerülték az összetűzéseket, hanem mert nem érezték maguk mögött a jogszabályi meg egyéb támogatást (a rendőröknél is hasonlóan van ez amúgy) - de ez szigorúan csak a saját gyanúm! Íme az idézet:

"Szerintem Magyarországon eddig sem dolgoztak valódi természetvédelmi őrök. Az ezen a címen foglalkoztatott 262 ember többsége részben vagy teljesen más természetvédelmi, területkezelési, kutatási vagy egyéb feladatokat látott el, és kifejezetten idegenkedett a fegyveres területőrzéstől, illetve az őrökre háruló hatósági teendőktől. Ezt az érintettekkel készült interjúk alapján határozottan állítom. A nemzeti parkok az őrszolgálat révén egyrészt a saját hiányzó státuszaikat töltötték fel két-három diplomás ökológussal, botanikussal, biológussal, másrészt az állam ezen az úton próbálta kezelni, hogy vidéken a természettudományos értelmiség számára gyakorlatilag nincs munkalehetőség. Én mindkét problémát valósnak érzem, de a természetvédelmi őr valójában nem erre való. A megoldás az lehet, hogy ezek az emberek a nemzeti parkoknál maradnak, olyan státuszban, ami megfelel a tényleges munkakörüknek. És létrehozunk egy ranger szolgálatot – ez ügyben a napokban egyeztetek a belügyminiszterrel – rendészeti kiképzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből, akik valóban képesek lesznek megvédeni a természeti értékeket, és megakadályozni a természetkárosító bűncselekményeket. Százfős testület esetén tíz-tíz ranger juthat minden nemzeti parkba, ezzel már érzékelhető védelmet lehet biztosítani." 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr142305424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2010.09.20. 13:56:05

Érdekes kérdés. Én sem szoktam a Bükkben természetvédelmi őrökkel találkozni. Ha a plusz 10 fő valóban a terepen bolyongana, és nem iskolás csoportokat terelgetne (gondolom én, hogy ott vannak a már meglévők, meg íróasztal mögött), akkor nagyobb rendet lehetne tartani.
De ha osztok szorzok, min, 2-en kellenek, hogy együtt legyenek, anélkül ma nem igazán lehet jogszerűen (és hatékonyan) eljárni, akkor az már csak 5 pár. Mivel a munkaidő véges, és folyamatos üzem van, egyszerre kb. 1 pár lenne a hegyekben.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.09.22. 12:47:57

@Nűnű: pontosan ezt számolgattam én is!! abszolút egyetértek veled.

ráadásul azt nézegettem, hogy pl a Duna-Ipoly NP-hez nem csak a Börzsöny tartozik, hanem egy csomó kis természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet. Pl az ócsai láp, a Gerecse, a Vértes.

közben raktam ki egy videót, amiben Illés Zoltán kicsit részletesebbn kifejti a dolgot.
süti beállítások módosítása