mirko vosátka

Durvább a helyzet, mint elképzeltem

2010. május 16. 23:55 - mirko vosátka

Amikor 2000 környékén (2000? 99? nem emlékszem pontosan) nagymennyiségű eső esett le rövid idő alatt a Börzsönyben, mi is pont kint voltunk és átéltük az egészet. Mindent szétmosott a víz, utakat, völgyeket, a kemencei kisvasút sínjét. A Nagy-Hideg-hegy oldalában focipályányi nagyságú területen dőltek ki a fák. Ez volt az a vihar, ami igen nehezen járhatóvá tette a Csarna-patak alsó folyását, a turistautat eltörölte és mindenhol a víz által kimosott sziklákon és köveken kellett botorkálni. Ez volt az a vihar, ami a Drinó-patak völgyének egykori turistaösvényét és kisvasúti töltését is szinte teljesen elbontotta (pontosabban a vihar miatti áradás). Mondjuk ez a Drinó-völynek nem tett rosszat, hiszen így járhatatlanabb lett, nehezen megközelíthetőbb.

De akkoriban egy-egy ilyen nagymennyiségű csapadék pár óra alatt lezúdult, nagy rombolást csinált, de jött és ment. A mostani viharban és özönvízben az a durva, hogy nagyon-nagyon hosszan esik és rengeteg csapadék. Az egésznek a hatását igazából akkor értettem meg, amikor megnéztem az alábbi videókat, amelyek a Kemence-patak völgyében készültek. Az egész patak végtelen tengerré változott, én még ilyet soha nem láttam, ennek közelébe sem ér a 2000-es áradat, az semmi nem volt ehhez képest.

Próbálom magam fölkészíteni arra, hogy ha legközelebb túrázni megyek kedvenc hegységembe, akkor nagyon sok minden teljesen más lesz. Kedvenc ösvényeim nehezen járhatóak lesznek, remélem, a forrásokat nem szedi szét a sok víz (pl a Sajikutat), mindenhol óriási vízmosások tátonganak majd, a fák valószínűleg rengeteg helyen az ösvényre dőlnek, és egész nyáron elviselhetetlen szúnyog invázió lesz. Ilyenkor az szokott lenni, hogy a szétmostott erdészeti utakon hatalmas tavacskák gyűlnek össze, amelyekben tenyészik a szúnyoglárva, aztán az erdészet előbb-utóbb újra dózerolja ezeket a járhatatlanná vált utakat, így mindenfelé iszapszagú dágványok maradnak - de legalább lehet közlekedni. És nagyon remélem, hogy ennyivel megússzuk, nagyobb károk a természetben nem lesznek. Íme a videók:

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr412008867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.05.17. 07:49:58

A 2. videó, főleg a Feketevölgyi panzió felé tartó út után nagyon brutális:O
Minden képzeletemet felülmúlta!!!
De ezt már néztem április közepén is amikor alig tudtam átmenni a patakon, hogy Királyháza környékén már akkor, egy fél napi esőzés után is helyenként gyakorlatilag kb 10-15 centire volt a patak szintje az úttól...el se tudom képzelni ott mi lehet most...

Medve11 2010.05.17. 09:58:08

Hát, erről beszéltünk tegnap, meg tegnapelött. h lényegesen ma sem csökken az eső szintje, és már így is rekordközeli az áradás a hegyekben.
(egyébként ma olvastam, h az árvizektől többnyire mentes tatabányán (szülővárosom) is úgy kilépett a víz, h utcákat, utakat öntött el...)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.05.17. 10:47:30

igen, a második videó a durvább. az elsőt azért raktam be, mert ott fölismerhető a strand.

az nagyon brutál a második videón, ahogy lehet látni, hogy a fák között befelé is tenger van. amúgy neked, ádám, frissek az élmények, mert mostanában jártál arra, uh biztos ismerősebb a környék.

@Medve11: azon gondolkoztam, h lehet, h a szél szárít valamennyit. de lehet, hogy tévedek. meg persze sok helyen még most is esik.

ja, a tatabányai képeket láttam tegnap, csodálkoztam is, mert nem az a tipikus árvizes környék.

amúgy ezt a sok vizet az országban mégiscsak el kéne raktározni valahogy aszály idejére :)

Medve11 2010.05.17. 10:56:36

@mirko vosátka: nem kell ezt elraktározni sehova. még a legaszályosabb napokban is oda lehetne állítani a döntéshozók egyik felét az országhatáron a dunához, másik felét a tiszához, h mennyi víz folyik ki az országból.
oszt' akkor nyafogjanak!
süti beállítások módosítása