mirko vosátka

Seggfejek az erdőben 2.

2010. május 15. 12:36 - mirko vosátka

Most, hogy beköszöntött május közepén az ősz, le kellett mondanom a hétvégi túráról, de nem baj, mert a legutóbbi túrámról még maradt egy bejegyzésnyi füstölgés.

A szemét az erdőben mindig zavaró, bárhol is van, és bármi is az. Legyen szó az erdei munkások által patakba görgetett gumiabroncsokról, vagy az erdészeti utak mellett szintén általuk szétdobált motorolajos flakonokról. Vagy legyen szó a hülyegyerekek által szétdobált csipszeszacskókról és kólásflakonokról.

De a legidegesítőbb mégis az, amikor viszonylag nehezebben elérhető helyeken, tehát a hegység belsejében, magasan, ahová tényleg fel kell mászni, ott talál az ember hulladékot, és ezek közül is a legdühítőbb, amikor teleszemetelik a tűzrakóhelyet. A kiépített tűzrakóhely ugyanis arra van, hogy ha valaki kellemes környezetben szeretne grillezni, szalonnázni, akkor megtehesse, ilyen a Foltán-keresztnél lévő pihenő is, amit rendszeresen telegányolnak. Ami ezen a fotón látható, az sem túl gusztusos, de láttam már ennél durvábban teleszemetelve is.

Ilyenkor elképzelem, hogy nagy nehezen felmászok a barátaimmal vagy családommal szalonnát sütni, és azt látom, hogy ki kell takarítanom más után a turhát és/vagy más szemetén kell tüzet raknom és kaját készítenem. Ennél dühítőbb dolog kevés van. Főleg, ha belegondolunk, hogy mi lehet annak az idiótának az agyában, aki így hagy ott maga után egy tűzrakóhelyet. Egyrészt ha már felcipelt egy csomó szart, akkor miért pont a 0,01 gramm súlyú zacskókat és dobozokat nem képes magával levinni, ami már nem súly? Másrészt hogyhogy nem gondol abba bele, hogy ugyanúgy, ahogy ő is meglátogatta ezt a pihenőhelyet, majd jön utána egy másik ember is, aki szintén szeretne szallonázni. Ez azért rávilágít hazánk mentális állapotára - hogy ilyen nagy szavakat használjak egy túrablogon -, sokan nem igazán vesznek tudomást arról, hogy rajtuk kívül még él tízmillió másik ember ebben az országban (ilyesmikről, hogy természetvédelem, most nem is beszélve).

Ilyenkor arról szoktam álmodozni, hogy a tűzrakóhely közelében elhelyeznénk, nem, nem egy tiltótáblát, nem is kamerát, és nem is egy természetvédelmi őrt, hanem egy géppuskafészket géppuskával, aknavetővel és pár fős kezelőszemélyzettel, és amikor azt látják, hogy egy kirándulócsapat teleszórja az egészet ratyival, akkor tűz alá vennék a bandát. Na, de ez csak álom. Szerencsére.

Ui: közben eszembe jutott, hogy nem csak mindig a szalonnasütők hagyják így maguk után a tűzrakóhelyet, hanem sok kocaturista valószínűleg a tűzrakóhelyet azonosítja a szeméttárolóval. Erre valóban nem megoldás az erdei szemetesek kihelyezése, mert azoknak tartalmát széthordják az állatok meg a szél. Itt tényleg a szemléletet kell megváltoztatni oktatással, neveléssel és büntetéssel. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr412004916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.05.15. 14:01:44

Érdekes tegnap nagyságrendekkel kevesebb szemetet láttam északon...de az ilyen motorolajos flaskák rendkívül idegesítenek, ezek sajnos arrafelé is vannak.
Hasonló dolgok szoktak nekem is eszembe jutni a szemetelőkkel kapcsolatban, csak én nem mertem leírni:)
Bár talán még egy fokkal jobb szerintem ha valaki azért rakja a tűzrakóhelyhez(bár én nem szoktam szalonnázni), mert nem akarja csak úgy random eldobni az erdő közepén, mint mások...de ennyi erővel le is vihetné nyugodtan!!!

Medve11 2010.05.15. 15:29:44

Teljes mértékig egyetértek, azzal a feltétellel, h nem le kéne lőni őket (meghalnak, abból nem tanulnak), hanem le kéne vágni a kezüket. pont.

Kérdés: sokszor sokfelé látom, néha magam is csinálom, de egyelőre nem gondolom teljesen okésnak: evés után az adott esetben keletkező műanyag hulladékot (pl. leves-zacskó) teljesen elégetni a tűzön. Szerintetek ez mennyire etikás, ....?

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.05.15. 16:43:19

@Medve11: Hát nem tudom...műanyagokat égetve pl. rákkeltő dioxin keletkezik, bár az is igaz hogy egy ekkora rendszerben, mint az erdő az egy-két zacskó elégetéséből származó veszélyes anyagok hamar szétdiffundálnának, én mégse égetnék el semmit. Az erdőbe azért megyünk, hogy a jó levegőn legyünk, és az ezredik, tízezredik, stb. ilyen égetés után ki tudja mi lenne kimutatható a levegőben. Bár ez csak egy magánvélemény:) Meg azért mert mi jól éreztük magunkat (pl. ettünk egy jót) ne az erdőben élő állatokat szivassuk meg azzal, hogy mindenfélét a levegőbe juttatunk. Mi csak vendégek vagyunk az erdőben:)
Bár valamilyen megoldást mindenféleképpen ki kellene találni:)

Medve11 2010.05.15. 18:02:37

Ez csak egy kérdés, felvetés, mert a környezetemben mindeni ezt csinálja, de én nem tartom jónak. a másik az, h jobb helye lenne egy szeméttelepen?

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.05.15. 20:28:08

@Medve11: ez egy nagyon érdekes kérdésfelvetés, ezt mi is lejátszottuk egyszer barátaimmal tábortűznél. egyik társunk folyamatosan a tűzbe dobta a cigarettacsikkeket. mi meg mondtuk neki, hogy ne csinálja, mert környezetszennyező a műanyag elégetése. erre ő azzal vágott vissza, hogy a szeméttelepen ugyanúgy elégetnék, és ugyanúgy a levegőbe kerülne. erre nem tudtunk mit mondani, de végül megállapodtunk abban, hogy ha a tűzön sütjük a kajánkat és másokat zavar a csikk, akkor nem dobálja bele :)

persze ettől én még nem dobálok bele mindenfélét a tűzbe. mert büdös a műanyag. plusz a tűzön sütöm a kaját, és az erdőbe nem azért megyek, hogy telebüdösítsem. viszont érdekelne Ádámnak mint kémikusnak a véleménye erről a fenti szemétégetős-cigarettacsikes vitáról :)

@adamnfl: igen, végül is a tűzrakóhelyen legalább egy helyen van, onnan könnyebben összeszedik az erdészek :)

szerintem olyasmi van az egész mögött, hogy hiába a száz évre visszanyúló turistamozgalom magyarországon, valahogy még mindig nem ment át ennek a kultúrája a kocaturisták fejébe. a másfélmillió lépés című sorozatban is elhangzik ilyesmi a bükki részben, hogy a szlovák turisták kulturáltabban viselkednek a tátrában, mint a magyarok itthon. tehát az kultúra kérdése, hogy tudom, h nem az erdőben a helye a szemétnek, és hogy a tűzrakóhely az olyan dolog, mint a forrás, az esőbeálló, vagy a pad: nem gányolom össze, mert nem arra való.

mondjuk kocaturisták nem olvassák ezt a blogot, csak ti, ti meg úgyis tudjátok az erdei etikettet :))

Medve11 2010.05.15. 21:02:23

Amúgy sem áll a helyzet magaslatán a mai magyar szemétszállítás kultúrája, (egyéb erdei szemétlerakók) így a parasztja (elnézést, nem akartam megsérteni ezt a becsületes foglakozást), azaz bunkója sem viszi haza.

Mondjuk tegyük hozzá, csak akkor égetnek, ha mindenki evett. csikk az meg valahogy még másabb nekem...

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.05.16. 11:22:17

@mirko vosátka: én azt nem értem, hogy mi játszódik le annak a fejében aki egy sörösdobozt csak úgy az ösvény szélére hajít...azt hiszi, hogy óránként jön egy "őrjárat" és összeszedi??? Vagy csak ennyire sz*rik az egészre?
Egyébként nekem az a véleményem, hogy lehet, hogy az erdő egészére az ilyen égetések nincsenek hatással, de biztos éreztétek már azt a jellegzetes, büdös szagot, ami műanyag égetésekor tapasztalható. Na az pl. kifejezetten egészségkárosító, s aki a tűz körül van az beszívja.
Igazából jelenleg nincs jó megoldás a szemetelésre, talán egyeseknek kultúrálódni kéne egy kicsit, vagy inkább maradjanak otthon, kapcsolják be a TV-t, tegyék be a Másfél millió lépés...-t és felőlem egy rekesz sört is megihatnak közben:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.05.16. 13:13:26

igen, én is azt nem értem, h kb mit gondolhatnak? egyszer megkérdezném :D

"biztos éreztétek már azt a jellegzetes, büdös szagot, ami műanyag égetésekor tapasztalható. Na az pl. kifejezetten egészségkárosító, s aki a tűz körül van az beszívja."

kösz! megvan akkor a válasz! :D ezek szerint nem csak arról van szó, h egyébként is elégetik vagy sem, hanem arról, h a közvetlen beszívás is egészségkárosító!

totálandi 2010.05.16. 13:19:27

Mi pusztítjuk a vadon élő madarakat is mérgezőanyagokkal, villanyvezetékekkel.
Segítsd a madarakat gyógyítókat!
web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html

Medve11 2010.05.16. 20:53:15

Megjöttek a spam-elők is? :(

(még akkor is ha a cél nemes...)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.05.16. 21:00:52

@Medve11: :) igen, valami köszönés, meg bemutatkozás, meg elnézéstazönreklámért nem ártott volna :) mondjuk velem is előfordult már, hogy más blogon ajánlgattam a bejegyzésemet, uh nem akadok ki, ha normális cél miatt spamel.
süti beállítások módosítása