mirko vosátka

Tíz év alatt eltűnnek a fecskék?

2010. március 14. 15:15 - mirko vosátka

A hét - természetjárókat, természetkedvelőket érintő - legrosszabb híre egyértelműen a fecskék számának csökkenésével kapcsolatos hír volt. Természetesen a hazai fecskeállományról van szó. Tudományos alapon persze a bálnák kipusztulása, meg a dodó kihalása is gáz, de lássuk be, minket magyarokat ez érzelmileg annyira nem érint meg, képeken láttunk csak dodót meg bálnát is, az értelmesebbje felfogja esetleg, hogy biodiverzitás, a hülyébbje persze még ennyit se ért meg. De a fecske! Egész gyerekkoromhoz hozzátartoznak a fecskék, a füsti, meg a molnár, habár én a füstit jobban szerettem, mert elegánsabb volt. Nem csak a falusi házak eresze alatt fészkeltek sokszor, hanem városi házak lépcsőházaiban is, az emberek meg úgy általában szerették, kicsit szent állat volt, mint a gólya. Ő hozta meg a tavaszt, és amikor nyár végén gyülekezni kezdtek, akkor lehetett tudni, hogy közeleg az ősz.

(Kép forrása: MME, ifj. Vasuta Gábor)

Aztán persze megjelentek a gusztustalan nejloncsíkok az ereszek alatt. Érdekes, hogy azok az emberek, akik annyira finnyásak voltak a fecskeszarra, képesek voltak gusztustalan nejlonzacskó-csíkokkal elcsúfítani saját házukat. Egyébként nagymamám házának eresze alatt is volt vagy 6-7 fecskefészek, tehát saját tapasztalatból mondom, és nem más faszával verem a csalánt, amikor kijelentem: a fecskeszar nem olyan vészes, nem olyan gusztustalan, mint a galambszar mondjuk, és könnyen el is takarítható, szóval ezt a nejlonozást a világon semmi sem indokolja. Viszont szerencsétlen madaraknak így kevesebb fészkelőhelyük lett, de nem csak a fészkelőhelyről van itt szó, hanem egy visszataszító mentalitás terjedéséről is. Az MME honlapján megdöbbentő és bicskanyitogató képeket láthatunk arról, hogy a szupermarketek eresze alá fecske ellenes tüskéket raknak ki, mintha bazmeg betörőkről, vagy galambokról lenne szó (képet lásd alább, egyébként az igazság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az Egyesület cikkében azt írják, van amikor indokolt az ilyen tüske, pl hogy a bevásárlókosár tárolót ne szarják össze a madarak, de van ahol egyszerűen csak bunkóságból rakják ki).

Plusz a mezőgazdaság és állatartás hazánkban összeomlott, ezért a kajájuk is kevesebb lett, ehhez hozzájött még a klímaváltozás, és most ott tartunk, hogy egyik legkedvesebb madarunk teljesen megritkulhat, eltűnhet.

Amikor az előbb rákerestem, hogy hol jelentek meg erről hírek a héten, akkor kiderült, hogy a fecskék megritkulásáról már tavaly is volt hír, sőt 2007-ben is. Vagyis ez egy aggasztó folyamat, nyilván nem ma kezdődött. Az inforádió honlapján meghallgatható egy audió anyag, amiben Orbán Zoltán elmondja, mit lehetne tenni, hogy megállítsuk a pusztulást, de valahogy rossz érzése van az embernek, hiszen itt globális folyamatokról is szó van, a klímaváltozás is bejátszik, ráadásul az állatartást is fel kéne valahogy támasztani.

2010. a fecskék éve, az MME honlapján minden elolvashatunk a védelmükről, lehet kirakni mesterséges fészkeket, mesterséges ereszeket, ahová fészkelnek, és csinálhatunk nekik sárlelőhelyet, ahonnan a fészkükhöz szerezhetnek anyagot.

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr631838928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rókakígyó 2010.03.14. 19:16:26

Nem szeretnék okoskodni, szeretem a madarakat és a fecskéket is. Az a véleményem, h bár volt a szegény fecskéknek egy nagyon rossz évük tavalyelőtt, de lehet, h nem kell őket elsiratni. A mezőgazdaság jelenlegi állapota kifejezetten kedvez a fecskéknek, hiszen a felhasznált rovarírtó szerek aránya jelentősen csökkent. Az állattartás aránya is csökkent, de a fészkelőhelyeiket továbbra sem fenyegeti nagyobb veszély vidéken, mint régebben. A 80-as években kb ugyanannyian raktak ki műanyagcsíkokat, mint mostanában. Én most pont annyira örülök a nálunk fészkelő fecskéknek, mint régebben. szerintem a nép nagy része most is szereti őket és támogatja a költésüket. Nincs az a rossz megítélésük, mint a verebeknek. A verebek is megérdemelnének egy posztot, ők szerintem nagyobb veszélyben vannak.

másikpista 2010.03.14. 19:21:35

Életemben az egyik legszomorúbb volt látni hogy Indokínában a piacon fecskéket árultak kalickából csemegének . Látszott rajtuk hogy nem értik a helyzetet, nem ezt szokták meg az embertől. De Máltán sem volt sokkal jobb a helyzet mostanáig. Úgy tele van eldobált sörétes töltényhüvelyekkel a sziget, mint nálunk a Nagykörút rágógumival

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.14. 19:32:44

@Rókakígyó: szia, nem vagyok ornitológus, én is csak az mme közleményéből olvastam ezeket a dolgokat. ott találsz adatokat, azt írják, hogy a szakembereket is meglepte a csökkenés aránya, és itt több éves adatokról van szó, nem csak a tavalyiról.

www.mme.hu/binary_uploads/1_kezdolap/fecskek_helyzete_hu_1999_2009_mme.pdf

annak örülök, ha te azt tapasztalod, hogy a nép ugyanúgy szereti a fecskéket, akkor van remény :)

vidéki suttyó 2010.03.14. 19:58:33

Én például kifejezetten szeretném, ha fecskék fészkelnének nálunk, csak nem tudom, hogyan érhetném el. Kertes családi házban lakunk Budapest külterületén, és sok fecskét látok.
Házhoz lehet őket csalogatni valahogy?

egy maréknyi dollár 2010.03.14. 20:01:32

Én is hallottam egy-két éve a fecskék létszámának csökkenéséről.Klímaváltozás,máltai mészárlások/eddig miért nem mészároltak és mi marad egy fecskéből,ha sörétes puskával eltrafálják?/,a kőolaj világpiaci árának emelkedése v. csökkenése stb.Szóval nem tudják, mi az oka.
Arra emlékszem, hogy az idióta madárinfluenza-hisztéria idején tömegesen verték le a fészkeket a meghülyített emberek.
Én várom a mi párunkat a születésnapomra/ápr. 10./.A szomszéd tanyában állandó a csivitelés egész nyáron:10-15 pár is fészkel.
A röszkei határállomáson, a már használaton kívüli, elhagyatott betontető alatt még sok fészek volt tavaly.Amikor még itt zajlott a személyforgalom, akkor sem vertek le egyet sem,pedig törvényszerűen megtisztelték az alattuk álló autókat.Fantasztikus volt a szinte egymáshoz ragasztott sok-sok fészek és lakóik látványa.
Még egyet hallottam:a zord időben földrehullott,elgyengült madarakat cica-konzervvel és főtt tojássárgájával kell táplálni./hígítva, fecskendővel/

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.14. 20:10:27

@vidéki suttyó: üdv! az alábbi linken, a baloldali menüben találsz ötleteket. állítólag, ha kiraksz egy műfészket, az növeli a többiek fészkelési kedvét. de lehet kirakni "műereszaljat" is.

www.mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/fecskevedelmi-eszkozok.html

vrtogether 2010.03.14. 20:11:31

Tavaly egyik papírtudós oldalon olvastam, hogy a szúnyogok kellemetlenkedése miatt töltsük fel a pocsolyákat, a vizes, saras helyeket szüntessük meg - holott ez a fecskéknek is alap, nem szabad csak az élelemre gondolni, kevés bájosabb dolog van mint az önfeledten fürdő madár

npcscs 2010.03.14. 20:21:33

nem túl jó túlságoan beleavatkozni a környezet természetes élőrendszerébe
napicsaj.com

dávidzoli 2010.03.14. 20:34:20

Ne bántsd már a galambokat! Én például csipázom őket.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.03.14. 20:38:59

@vidéki suttyó: Tartsál tehenet, meg disznót, akkor lesz ganyédombod, amiben lesz sok légy, a fecskék meg odajönnek enni meg kelteni.

vidéki suttyó 2010.03.14. 20:40:22

@mirko vosátka:Kösz Mirko, elolvastam, de vajon nálunk hol lehet ilyen műfészkeket kapni (mert Ausztriáig elmenni érte elég macerás lenne)? :)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.14. 20:44:37

@vidéki suttyó: a magyar madártani egyesület boltjában, illetve webboltjában. mindent megtalálsz a honlapjukon, de azért idelinkelem (nem fizettek a reklámért :) )

www.mme.hu/bolt.html

és tőlük tanácsot is kérhetsz.

vidéki suttyó 2010.03.14. 20:51:49

@kolbászoszsömle: Ezzel csak egy baj van. Illetve kettő.
1. Budapest területén elvileg tilos haszonállatot tartani.
2. Még ha szabad lenne, sem tartanék, mert az említett állattartás nem (fő)városba való tevékenység. Legalábbis tőlünk nyugatra, és én ezzel értek egyet.

magyar bucó 2010.03.14. 20:53:46

2007 és 2008 szeptemberében a hűvös, esős idő miatt legyengülve indultak vándorolni. Ez meg is látszott a veszteségen.

Ez alkalmi, előrejelezhetetlen esemény, ebből nem lehet a kipusztulásra következtetni.

magyar bucó 2010.03.14. 20:54:55

@Rókakígyó:
"Mig lószar van, veréb is lesz."
De mikor láttál utoljára lószart?

Szárnyas 2010.03.14. 20:59:52

Üdv!
A MME a fecskéket érintő betegségekről nem tud tájékozódni? Sztem 2007- ben vamilyen betegség tizedelhette az állományukat. Nálunk a gazdasági épületben 25-30 költő pár szokott lenni és 2007- ben az összes fészekből kidobálták az elpusztult fiókákat a szülők. ( Két költés teljesen eredménytelen volt abban az évben ) Azóta a szülők is megfeleződtek. Pedig Mi nagyon szeretjük őket.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.03.14. 21:07:24

Nálunk régen, a nyitott fürdőszoba ablakon berepültek és a sarokba építettek fészket. Ezért egész nyáron nyitott ablaknál fürödtünk :D

Rókakígyó 2010.03.14. 21:09:02

@magyar bucó: egyre több, csak a többi állat hiányzik, meg a nem védett magtárak. Télleg sokat lehet tenni a madarakért. A házunknál még ma is kajáltak sármányok és egyéb nem belterületi madarak. cinkék, verebek vannak dögivel. Mondjuk fecskéket nehéz etetni. A népet pedig abszolút pozitív értelemben használtam, az emberek, akik igyekeznek normálisan élni:)

egy maréknyi dollár 2010.03.14. 21:12:18

@kolbászoszsömle: Ejnye,zsömle,te már írtál okosakat is, de most nem.
Ismétlés:a röszkei határátkelőhelyen egy maréknyi ganyédomb sem volt,ellenben 200 fecske igen.Nem keltetnek, hanem költenek.
Ne provokálj.

Mr. Acid 2010.03.14. 22:35:04

Sajnos én is megerősíthetem a létszámcsökkenés tényét. 2001-ben költözünk egy patak partjára néző társasházba. Nyár végén annyi volt a fecske, hogy az ember nem tudta elképzelni azt a szúnyogot, amelyik keresztüljut rajtuk. AZ utóbbi években viszont a számuk szép fokozatosan kb. 20%-ra esett vissza. Tavaly már alig volt egy-egy pár...

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.14. 22:56:28

@Szárnyas: hello! érdemes lenne dobnod egy mélt az mme-nek, ők biztos tudnak segíteni és/vagy érdekelheti őket az eset. a honlapjukat több helyen belinkeltem, ott megtalálod az elérhetőségeiket. én nem értek a fecskebetegségekhez, nem vagyok biológus.

@Rókakígyó: tudom, hogy pozitívan értetted "a népet", én is úgy értettem :)

vagyok59 2010.03.14. 23:22:41

Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki lever egy fecskefészket.

A supermarketeken nem lepődőm meg, nem magyar tulajdonú a legtöbb.

fasznyak 2010.03.15. 02:42:09

nincs valami olyan madar (esetleg a fecskek) ami osszeszedi a darazsakat? nalunk itt nyaron eszmeletlen mennyisegu van.

magyar bucó 2010.03.15. 04:27:38

@fasznyak: A gyurgyalag eszik méhet, darazsat.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.03.15. 04:29:16

@fasznyak: De van, a gyurgyalag. Ha van löszfalad vagy elhagyott homokbányád, oda is fog költözni Hozzád. Sajnos ő is egy fogyatkozó madarunk (a méhészek nem nagyon szeretik....).

borzzz 2010.03.15. 05:08:27

@vagyok59: Nem meglepődni vagy nem meglepődni kell, hanem írni nekik egy mailt és erre biztatni másokat is, pl. a neten. A multik érzékenyek a rossz sajtóra és általában a bírálatokra, tudtommal minden panaszlevélre válaszolnak.
Egyszerűen meg kell nevezni egy fórumban azt az áruházat, ahol valaki ilyet tapasztalt, aztán hajrá.

Öreg Sam 2010.03.15. 06:00:56

Hozzám valamelyik évben két fecskepár fészkelt a melléképület tornácára,három egymást követő tavasszal.Ez azért különleges,mert Kecskemét mellett,a semmi közepén élelmet talál bőséggel,de vizet nem.
Nagy élmény volt óvatosan meglesni a kikelt fiókák etetését Három nagyra nyitott sárga csőr az egész :)

csillafuck (törölt) · http://csillafuck.blog.hu/ 2010.03.15. 07:27:27

@borzzz: egyet értek, ez nagyon így van. Sőt, olykor a panaszlevélre azzal válaszolnak, hogy nem is történt meg az egész. A netet ezek szerint állandóan fésülik, mert mindig megtalálják azt a bejegyzést, ami őket érinti. Erre van ideje a multinak, de elrakni az egereket a padlóról...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.15. 07:52:42

Tíz éve nyolcvankettőt számoltam a dróton ősszel.
Azóta négy-nyolc.
Repülő rovarral tele a levegő. Tó is van a közelben.
Valami más ölhette ki őket.
Apáméknál a macskák aprítják a kirepülő fiatalokat. Ott a pincében fészkelnek a betongerendán.

Donor 2010.03.15. 08:06:41

Anyósoméknál is van/volt 4-5 fészek.
Tyúkólba, disznóólba költöztek be.
Tavaly előtt már csak 3 család jött meg tavasszal, tavaly pedig csak egy :(
Mindez a Hortobágy mellett, ahol azért bőven ideális a feltétel nekik.

Okos kis madarak. Megismernek minket és elképesztő közel engednek magukhoz. Amikor költöznek el, akkor pedig nagy csiviteléssel körbe repkednek és elköszönnek tőlünk.

Ezt a képet szinte karnyújtásnyira fotóztam:
fotozz.hu/teljes_kepet_mutat?Foto_ID=140893#

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.03.15. 08:40:35

@vagyok59: A ferihegyi reptér nagyon környezettudatos német tulajai ezt csinálták. Mindkét terminálon leverték a fészkeket, majd teletüskézték a kiugrókat. Mert ők olyan környezettudatos németek. Pedig régen piszok sok fecske volt a reptéren. (Még repbiztonsággal sem nagyon indokolni, mert a fecske nem rajokban "vadászik", ha meg egy-egy példányt kap el a hajtómű, az inkább Darwin, mint biztosági kockázat.)

min 2010.03.15. 08:52:47

@magyar bucó: Amit viszont nem nagyon lehet sehova szoktatni. Még fotózni is nagyon nehéz.

min 2010.03.15. 08:55:41

@Csokis: Gyanítom, hogy a reptereken ma már ezt a kérdést is szabályozzák az üzembitzonság miatt. Nem kell ahhoz madárraj, hogy hajtóműleállást okozzon sőt mivel a fecske földközelben repked elég ha csak egy pillantra lesz gon leszállás közben.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.03.15. 09:05:15

@min: Lehet. Bár nem egész tíz deka fecskéről nehezen képzelhető el, hogy nagy bajt tud csinálni, amikor a hajtóműveket úgy tesztelik, hogy kopogósra fagyasztott csirkéket hajigálnak bele tucatszám.
repulo.indavideo.hu/video/Rolls-Royce_Trent_900_vs_fagyasztott_csirke

min 2010.03.15. 09:12:11

@Csokis: mégis sok repülőnél okzott már problémát akár egy kavics is... de kár ezen vitatkozni. A magam részéről megértem a reptéri megoldásokat az áruháziakat annál kevésbé

min 2010.03.15. 09:18:31

@Csokis: Itt erről a témáról egy cikk.
Legalább szaklap nem búlvár.

borzzz 2010.03.18. 06:01:58

@csillafuck: Valóban figyelik a sajtót és a netet, van PR osztályuk... És van olyan is, hogy hárítani próbálnak, erre mondtam azt, hogy nem egymás vállán kellene zokognunk, hanem közhírré tenni a konkrét rossz tapasztalatokat, mert több tucat panaszlevelet már nehezebb hárítani.
Amúgy konkraproduktív a "gonosz multi" megszemélyesítése, merthogy egy nagy és személytelen nemzetközi vállalatról beszélünk, ha úgy képzeljük el mint velejéig romlott, rossz embert, akkor nem tudjuk hatékonyan képviselni vele szemben az érdekeinket.
süti beállítások módosítása