mirko vosátka

Hogyan szúrták tökön magukat a japán bálnavadászok?

2010. január 10. 17:30 - mirko vosátka

Eheti hír, hogy a Sea Shepherd környezetvédő szervezet Ady Gil nevű hajójának nekiment egy japán bálnavadászhajó, szét is törte, és a természedvédők hajója süllyedni kezdett. Az ember első reakciója az, hogy mekkora nagy tahók ezek a japán bálnavadászok, pedig a dolog tulajdonképpen nem is sült el rosszul, ha a környezetvédelem érdekeit nézzük. Megsérülni nemigen sérült meg senki, a környezetvédők nem haltak meg, csak a hajójuk lett totálkáros, de az meg amúgyis munkaeszköz, benne volt a pakliban, hogy tönkremehet a csatában, ezzel nekik is számolni kellett, ha bűzbombákat dobálnak. Ráadásul ajándékba kapták, tehát egy fillérjükbe nem került. Viszont cserébe az egész világon végigfutott ez a hír, az összes híradóban, az összes újságban benne volt, lehetett látni fotókat, filmfelvételeket, ennél nagyobb publicitás nem kell egy olyan ügynek, mint a bálnavadászat visszaszorítása. 

Ugyanis a vicc az egészben az, hogy minden hír nagyjából úgy hozta le a sztorit, hogy elmondták azt is, a japánok tudományos kutatást kamuznak, pedig mindenki tudja, hogy a húsa miatt pusztítják szerencsétlen jószágokat. Ez így minden hírben benne volt, tehát az átlag hírfogyasztó ebből megtudta, hogy mekkora nagy tahóság van itten a háttérben. Bevallom őszintén, én sem tudtam, hogy ezen a héten éppen bálnavadásznak a japánok, hát most megtudtam. Azt is így tudtam meg, hogy tudományos kutatásnak kamuzzák a vadászatot. Ehhez persze az kellett, hogy a süllyedő hajó figyelemfelkeltő hírének ostyájába be lehessen csomagolni a komolyabb infókat is, vagyis a legálisnak kamuzott illegális bálnavadászatot. Persze biztos volt olyan japán újság, ami más előjellel írta meg a hírt, de hát azt meg ki nem szarja le, valljuk be, kevesen olvassuk a japán ⇔⇔⇒⇔⇔⇔⇔ nevű napilapot. 

Szóval a japán kapitány, vagy az, aki a kapitánynak az utasítást adta az ütközésre, jó nagy balfasz volt, ingyenkampányt indított saját országa ellen. Innen is gratula, és csak így tovább.

    

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr141659557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cerberosz 2010.01.14. 08:30:33

Igen, igen ez valóban figyelemfelkeltő!

Bár én kicsit szkeptikus vagyok ezzel a zöldek vs. bálnavadászok tengeri csatározással kapcsolatban, mert kevesen vannak ahhoz, és nincs igazából megfelelő "fegyver" a védők kezében ahhoz, hogy megvédjék a bálnákat. Az, hogy szart dobálnak az kevés. Nagyobb flotta kéne nekik, és így minden egyes vadász hajót vagy 2-3 zöld követné, cirkálna körülötte, vagy mittomén.
(persze könnyű innen a Kárpátok menedékéből dumálni:)

Lehet, hogy agresszívebben kéne fellépni. Már Japánban kéne szabotázs akciókat véghezvinni (műszaki rongálások, lopások, esetleg robbantás?) Pénzért megtenné valaki;)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.01.15. 00:29:48

@Cerberosz: hát igen, szerintem is elég kevéske ez így. inkább csak arra jó, hogy akadályozzák valamennyire a munkát és így talán kevesebb bálna essen áldozatul.

bedurvítani nem tudom, hogy jó lenne-e, mert akkor lehet, hogy az ellenfél is bekeményít, mint a fenti esetben is. mert ha belegondolok, végül is nagy mázli, hogy nem esett senkinek semmi baja, mert rosszabbul is elsülhetett volna.

Cerberosz 2010.01.16. 18:52:53

@mirko vosátka: Ismétlen könnyű innen nagyokosnak lenni, de ha valakivel történt volna valmi (teszem az legrosszabb esetben halál) akkor még nagyobb publikációt kapott volna az ügy! És talán az emberek is felkapnák a fejüket.
Mert olyan az ember, hogy igazából csak az a gond érdekli, ami közvetlenül-közvetve érinti. És mi magyarok meg kell hagyni mondhatjuk igazából észre se vennénk, ha teszem azt kevesebb bálna vagy egyeáltalán egy bálna sem úszik a világ tengereiben.

Csak hümmögünk, csóváljuk a fejünket, de tenni nem teszünk semmit, mert megvan a magunk baja;) így neveltek minket az elmúlt 50-60 évben...de már nagyon elkalandoztam:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.02.07. 12:21:52

@Cerberosz: az biztos, hogy nagyobb hírverést kapott volna :) az fix!

meg az is igaz, hogy az embert csak a közvetlen környezetében zajló változások érintik meg. vagy még az se! láttam anno pár éve, hogy az erdélyiek simán a kertvégi patakba dobálták a szemetet, még nemigazán rakták össze hogy ez hosszú távon kurvára nem nyerő.

a bálnák kihalása meg azért nem érinti józsi bácsit, mert még a viszonylag értelmesebbek közül sem mindenki fogja fel, hogy mi közünk nekünk a bálnákhoz. alapvetően semmi közünk, de mivel a jelenlegi modellek struktúraként írják le a földi ökoszisztémát, ezért, mint minden rendszer, ha véletlenszerűen kiszedegetünk belőle elemeket, akkor borulhat. azt meg mi szophatjuk meg, mármint emberiség. a bolygó szempontjából amúgy tökmindegy, mert voltak ennél nagyobb pusztulások, csak mondjuk ez személy szerint engem kurvára nem vigasztal akkor, ha éppen szomjanhalok :D

Don't Panic, Stay Calm 2010.06.08. 22:51:20

Én abból a lóvéból, amiből az a csúcstechnológiával készült hajó került vennék inkább tíz kiöregedett orosz tengeralattjárót némi torpedókészlettel. Találja ki a kis sárga pöcs miközben megy Custoékhoz, hogy mi érte a hajóját! Láthatatlan ellenséggel szemben ugrálhat a kis szamurájivadék, mint kecskeszar a deszkán, akkor sem fog sokat tudni csinálni. :) Egyébként bírom a japókat, de ez a bálnavadászat tényleg egy gusztustalan szokásuk! Valakinek móresre kéne már tanítani őket, hogy leszokjanak végre a bálnahúsról!
süti beállítások módosítása