mirko vosátka

Amikor még verték a turistákat

2009. június 14. 17:08 - mirko vosátka

Vettem a minap egy jó kis könyvet, 1952-ben adták ki, és az a címe, hogy A nyolcadik pont. Úttörőknek szólt ez a könyv, a háború előtti cserkészkönyvek mintájára, és azért ez a címe, mert az úttörők tizenkét pontjából a nyolcadik pont: "Az úttörő megismeri, és szereti a természetet."

Nagyon sok érdekes, meg vicces dolog van a könyvben, még nem volt időm belemélyedni, csak itt-ott olvastam bele, de máris találtam egy roppant tanulságos részt. Többszörös kortörténeti dokumentum, az ilyesmit nagyon szeretem. Ez a rész a munkásturisták üldözéséről szól, és ma már hajmeresztően hangzik, hogy csendőrök hajkurászták a turistákat az erdőben, meg volksbundisták csaptak le rájuk, és verték őket agyba-főbe. Ez azért kétszeres kordokumentum, mert egyrészt félig igaz, tehát a háború előtt tényleg volt ilyen. Másrészt az ötvenes évek tipikus csúsztatásai, torzításai is tetten érhetők ebben. A könyv azt sugallja, mintha úgy általában a turistákat verték volna, habár néhányszor mondja azért, hogy munkásturistákról van szó. Na, ebből annyi az igazság, hogy a munklásturistákat tényleg zaklatták, de nem azért mert turisták voltak, hanem mert illegális kommunisták. Az úgynevezett munkásturisták a hazai, kiterjedt és az egész társadalmat átfogó turistamozgalomnak csak egy szeletét alkották, úgy általában turistákat nem vertek csak azért, mert túráztak.

Egyébként a munkásturisták építették saját két kezükkel a később pusztulni hagyott Nagyszénási turistaházat. És ha érdekel, láthatunk (akkor még) élő munkásturistákat a Másfélmillió lépés egyik epizódjában, amelyben a nagyszénási th-ról van szó.

Viszont van itt egy másik érdekes dolog is. Nem akarok cinikus lenni, de azért baszki az nem semmi, hogy a Tarkő barlangjában is észrevették őket, meg úgy általában a csendőrök ennyire jelen voltak mindenhol. Ha ma ilyen szintű ellenőrzés lenne, akkor nem kellene a seggfej erdei motorosok, meg a mindent összeszemetelő suttyók, meg egész erdőket kiírtó fatolvajok miatt bosszankodni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vosatka.blog.hu/api/trackback/id/tr811184386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.06.14. 21:50:41

Jó poszt, gr.

Hát, nem tudom, kérdés, hogy a "csendőrállami" mennyiségű kakastollasok a köztörvényes rosszfiúkat is azonnal lefülelték-e, vagy csak a korabeli illegális komancsokkal "ávóskodtak"-már elnézést az anakronisztikus poénért.

Abban viszont messzemenően egyetértünk, hogy az erdei motorozás az egyik legsúlyosabb sutyóság. ráadásul meglehetősen önellentmondásos. Mintha csak valaki kocogás közben cigizne.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2009.06.15. 16:10:39

köszi!

hát igazából azt én sem tudom, hogy mennyire volt hatékony a csendőrség, de úgy tudom, hogy a terménylopásokra is figyeltek, meg ilyesmi.
süti beállítások módosítása